Det finns egentligen inga hinder för Jon Rahm och Tyrrell Hatton att bli uttagna i nästa Ryder Cup-lag så länge vissa kriterier uppfylls Foto: Getty Images

Öppning för Rahm och Hatton i Ryder Cup

Detta behöver duon uppfylla för att kunna tas ut till Bethpage 2025.

Text: Martin Strömberg • 2024-04-27 Uppdaterad 2024-04-27

Efter Jon Rahms övergång till LIV Golf uttryckte nordirländaren Rory McIlroy en önskan att DP World Tour skulle ändra reglerna så att Rahm skulle ha möjlighet att delta även i nästa match mellan Europa och USA på Bethpage Black utanför New York 2025.

Men enligt DP World Tours nya Vd, Guy Kinnings, behövs inga nya regler för att LIV-spelare som Rahm och engelsmannen Tyrrell Hatton ska kunna bli aktuella för laget nästa år. Båda är fortfarande medlemmar på DP World Tour och så länge de följer de regler som gäller så finns inga hinder att ta ut duon i ett framtida Ryder Cup. Många andra spelare som lämnat för LIV har sagt upp sitt medlemskap på DP World Tour.

– Enligt det nuvarande systemet, om en spelare är europeisk och är medlem i DP World Tour och följer gällande regler, är han berättigad, förklarar Kinnings enligt Golf Digest.

Varje gång en spelare startar i ett LIV-event utan att ha fått godkänt av DP World Tour utfärdas sanktioner, vanligtvis i form av avstängning och böter.

– Och om spelaren accepterar straffen finns det ingen anledning till varför en spelare som har tagit LIV-medlemskap och behållit sitt DP World Tour-medlemskap inte ska kunna kvalificera sig eller väljas till Ryder Cup, säger Kinnings.

Hittills har Jon Rahm följt alla regler. Spanjoren har sökt dispens för alla de LIV-tävlingar han deltagit i, även veckans tävling i Adelaide, och alla hans ansökningar har fått avslag av DP World Tour.

– Jon kommer förmodligen att stängas av men han behöver inte finnas med i startfältet på tävlingarna där han blir avstängd. Han måste däremot spela minst fyra tävlingar på DP World Tour under säsongen för att uppfylla kriterierna för att kunna spela i Ryder Cup. Det finns inga andra kryphål och så här har reglerna sett ut länge, men om han uppfyller alla krav och är medlem i DP World Tour så finns inga hinder.

Både Jon Rahm och Tyrrell Hatton var med i europas vinnande lag i Rom förra hösten.

Läs också:


Text: Martin Strömberg • 2024-04-27
TournyttBethpage BlackDP World TourGuy KinningsJon RahmLIV Golf Invitational SeriesRyder Cup 2025TournyttTyrrell Hatton
Rulla till toppen