Ivor Robson, här under 144:e upplagan av The Open i St Andrews, har gått bort vid 83 års ålder. Foto: R&A

1940–2023

Ivor Robson är död – The Opens legendariska röst har tystnat

I 41 år var han The Open Championships officiella starter. Ivor Robson blev 83 år.

Text: Svensk Golf • 2023-10-17 Uppdaterad 2023-10-17

On the tee…”

Ivor Robsons distinkta röst presenterade spelarna i 41 upplagor av The Open Championship.
Han gick i pension 2015 och 144:e upplagan på Old Course, St Andrews var sista gången hans röst hördes på första tee i The Open.

Robson föddes i England 1940 och gjorde sitt första framträdande 1975 i The Open på Carnoustie och var efter det spelarnas, publikens och tv-tittarnas trygga startpunkt. Han avtackades i samband med tourfinalen i Dubai 2015.
– Det har varit en underbar karriär. Det har varit en stor ära. Sättet jag blivit behandlad av spelare, funktionärer, sponsorer… stort tack till er alla, sa Robson då. 

I The Open startar alla spelare från samma tee och Robson stod hela de långa dagarna och rabblade upp 156 namn, nationaliteter och The Open-meriter. Han var känd för att undvika toalettbesök så länge det gick.
Utanför sin roll i The Open och andra stora tävlingar på DP World Tour var han en mycket privat person som gillade att spela golf på sin älskade Moffat Golf Club i Skottland. 

– Vi är djupt ledsna över att höra om Ivors bortgång. Som officiell starter på The Open i över 40 år var hans röst omedelbart igenkännbar och synonym med mästerskapet för spelare och miljontals golffans över hela världen. Han var populär och respekterad bland alla golfare som spelade i The Open och jag vet att de kommer att dela vår sorg över den här nyheten. På uppdrag av oss alla på The R&A vill jag framföra våra uppriktiga kondoleanser till hans fru sedan 61 år, Lesley, och familjen Robson, säger R&A: vd Martin Slumbers i ett uttalande.


Text: Svensk Golf • 2023-10-17
NyheterGolfvärldenIvor RobsonNyheterThe Open
Rulla till toppen