Hej! Jag heter Brian Harman och jag leder The Open med fem slag efter två varv. Foto: Getty Images

The Open Championship

Tre betraktelser – andra ronden i The Open

Alla fyra svenskar klarade kvalgränsen i The Open som leds av en amerikan på autopilot.

Text: Olof Åsgård • 2023-07-21 Uppdaterad 2023-07-21

Andra ronden av årets sista herrmajor är färdigspelad och i topp ligger 36-årige amerikanen Brian Harman som hittade en magisk formel under fredagen. Han leder The Open Championship på Royal Liverpool på totalt tio under par, fem slag före hemmahoppet Tommy Fleetwood.

Svenska spelare levererar igen 

Alexander Björk har fram till den här veckan aldrig har klarat kvalgränsen i en majortävling. Nu har han gjort det. På sitt sjunde försök. 33-åringen har en jättebra säsong bakom sig och den här milstolpen visar att 33-åringen fortsatt utvecklas. Förhoppningsvis kan han nu slappna av ännu lite mer i helgen och avancera uppåt på ledartavlan. 

Alla fyra svenskar klarade kvalgränsen – Henrik Stenson (-1) Alexander Björk (E), Alex Norén (+1) och David Lingmerth (+3). Det är en stor framgång och betyder att vi för första gången sedan 2019 på Royal Portrush har svenska spelare med i helgspelet i The Open. 

I år har det sett klart bättre ut för en större andel svenska spelare ute på världens bästa tourer än på många år.
Att fyra spelare är med i alla fyra varv den här veckan förhöjer den positiva trenden.
Om samtliga istället hade missat och hamnat på fel sida hade vi behövt konstatera att ingen svensk spelare klarade kvalgränsen i någon av de fyra majortävlingarna 2023. Nu blev det tack och lov inte så. 

Harmanshow

På fredagen såg det ut som att vänsterspelaren Brian Harman hade ställt in sin sving på autopilot som avslappnat och kontrollerat bar fram amerikanen mellan och förbi bunkrarna på Royal Liverpool. Och med puttern i händerna var han makalös. Par på ettan, därefter fyra raka birdies, följt av tolv raka par och en avslutande eagle för 65 slag. I puttning har han tjänat 8.39 slag (!) mot resten av fältet, enligt Strokes gained-statistiken. Fortsätter 36-åringen på samma väg blir han omöjlig att fånga in. Samtidigt har han visat tidigare att han har svårt att hålla ihop spelet under fyra varv i majortävlingar. 

Bunkrarna

Välplacerade. Elaka. Och extremt underhållande för alla som inte hamnar i dem. Utan sina signifikativa bunkrar hade Royal Liverpool varit en av de tråkigaste golfbanorna att spela och se tävlingar på. Tack och lov är bunkrarna konstruerade som de är och till skillnad från många andra banor (även i The Open-sammanhang) är det närmast givet att spelarna kommer tappa slag när de hamnar i sanden. Och det är då som vi imponeras som mest när världens bästa (ofta i aviga och ovana uppställningar) löser problemen galant.
–  Riktigt bestraffande konstruktioner, säger världstrean Jon Rahm.
– Det är den mest välbunkrade golfbanan vi spelar, de är överallt och väldigt straffande, säger Shane Lowry. 

… bunkerrenovering inför andra ronden

Efter första ronden tyckte R&A att något ändå behövde göras åt bunkrarna. Detta efter att flera spelare tyckte att de var alldeles för bestraffande.
R&A gav banarbetarna i uppgift att kratta om bunkrarna inför andra ronden och frångå The Open-principen med så platta sandbottnar som möjligt. Istället skulle en lite mer skålformad botten skapas så att fler bollar hamnade i mitten av hindret och inte lika nära torvkanterna. 
Det kanske blev lite mer rättvist andra ronden, men bunkrarna var fortfarande enormt elaka och svåra.   


Text: Olof Åsgård • 2023-07-21
TournyttAlex NorénAlexander BjörkBrian HarmanDavid LingmerthHenrik StensonRoyal Liverpool GCThe OpenTournytt
Rulla till toppen