Yasir Al-Rumayyan, vd PIF, och Martin Slumbers under Alfred Dunhill Links Championship i början av oktober. Foto: Getty Images

Tournytt

R&A-chefen tillbakavisar samtal om LIV-platser i The Open

Martin Slumbers: ”Vi diskuterar inte undantagen med någon”

Text: Olof Åsgård • 2023-10-27 Uppdaterad 2023-10-27

Tidigare i veckan ryktades det om att LIV Golf för samtal med R&A för garanterade startplatser för LIV-spelare i The Open Championship. 

Helt felaktigt, uppgav R&A-chefen Martin Slumbers under en presskonferens inför veckans Asia-Pacific Amateur Championship som spelas på Royal Melbourne.

Kvalificeringskriterierna för The Open kommer presenteras i början av nästa år. På frågan om R&A överväger en specialkategori för LIV-spelare så slår Slumbers ner spekulationerna. 
– Jag har sagt ett antal gånger att våra riktlinjer är utformade för att skapa vägar för de allra bästa spelarna i världen att tävla i The Open Championship. Det har förekommit en del spekulationer i media nyligen om ämnet du tar upp och jag skulle säga att det är helt fel. Jag vill göra det väldigt tydligt att vi inte diskuterar undantagen för The Open med någon, och det skulle vi inte heller vid någon tidpunkt. Det är mycket viktigt att vi inte glömmer bort det faktum att The Open är tänkt att vara öppet för alla, men du tjänar din plats i fältet genom kvalificeringskriterierna och det kommer inte att förändras, säger Martin Slumbers.

Även Augusta National Golf Clubs ordförande Fred Ridley uppgav att det inte finns planer att ändra kriterierna för The Masters genom en specifik LIV-kategori.
– Vi har ändrat våra kvalifikationer flera gånger, dussintals gånger, och vi tittar på dem varje år. Vi gör inte förändringar varje år, men vi tittar på dem under rådande omständigheter. Som ni kommer ihåg förra året fanns det en del spekulationer om huruvida vi skulle bjuda in LIV-golfare eller inte och vi förblev och förblir trogna våra kvalificeringskriterier och bjuder in alla som är kvalificerade. Och även om vi för närvarande inte räknar med att göra några förändringar under 2024 tittar vi alltid på dem och kommer att fortsätta att göra det, säger Fred Ridley.

Inga rankingpoäng

De som spelar på LIV Golf får inte spela på PGA Tour och har lämnat DP World Tour eftersom de får böter varje gång de spelar en LIV-tävling. Något som fortfarande gäller, trots att PGA Tour och DP World Tour förhandlar om att samla kommersiella intressen i ett gemensamt bolag med PIF (saudiska statens investeringsfond, som bland annat finansierar LIV Golf).
LIV-tävlingar har inte världsrankingstatus, vilket gör att spelarna faller som stenar på rankingen som är det största kvalificeringsverktyget som majortävlingar använder.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-27
TournyttAugusta NationalFred RidleyMartin SlumbersPIFR&AThe OpenTournytt
Scroll to Top