Henrik Stenson ska spela helggolf i The Open Championship för första gången sedan 2019. Foto: Getty Images

The Open Championship

Alla fyra svenska spelare vidare i The Open

Stensons uppryckning. Björks första klarade kvalgräns. Noréns och Lingmerths revanscher.

Text: Magnus Bruhn • 2023-07-21 Uppdaterad 2023-07-21

Den anrika banan Royal Liverpool GC i Hoylake, England, är känd för sina strategiskt utmanande hål och varierande väderförhållanden.
Under torsdagen rådde relativt milda förhållanden med sol och lättare vindbyar. På fredagen växlade vädret om till kraftigare vindar, vilket märkbart påverkade resultaten och ställde till med utmaningar för världsspelarna.
Men ledaren Brian Harman påverkades inte nämnvärt av vinden och stod för en imponerande bogeyfri rond som han avslutade med en eagle på hål 18. Amerikanen gick sex under par andra ronden och leder på tio under par, fem slag före hemmahoppet Tommy Fleetwood.

Bäste svensk är Henrik Stenson som efter torsdagens 73-rond, eliminerade misstagen och stod för en utmärkt andrarond utan bogeys. Inte heller Stenson verkade bry sig om vindstyrkan och gick runt på 68 slag, tre under par för dagen. Han är totalt ett under par på delad 11:e plats inför helgen, nio slag efter Harman. Med hjälp av sin putter har Stenson tjänat 1.20 slag gentemot övriga spelare i fältet. Dessutom har han en ”Scrambling”-procent (förmågan att rädda par) på 75 procent.
– Det var mycket bättre idag och en bra runda strategimässigt. Det långa järnspelet var bra hela vägen och puttningen var solid. Det blir att dra ner regnjackan över öronen här till helgen och bara köra på, säger Henrik Stenson till Viaplay.

Alexander Björk inledde med 69 slag på torsdagen och följde upp med 73 slag på fredagen. Det gör att 33-åringen är totalt på par och han klarade kvalgränsen för första gången i en majortävling, i sin sjunde majorstart.
Efter en dubbelbogey på första hålet på fredagen lyckades Björk hämta sig och sätta två birdieputtar under de första nio hålen, samt ytterligare två birdies på hål 14 och 15. Dock avslutade han ronden med två bogeys på de sista två hålen, vilket ledde till att han tappade elva placeringar och är delad 25:a.
Björks puttning har varit särskilt framstående under de två inledande varven och har resulterat i nio birdies. Och med sitt vassa närspel har han räddat många par runt de tuffa greenområdena på Royal Liverpool.
Om Björk fortsätter att hantera vindförhållandena lika bra under helgen, träffar några fler fairways från tee och bibehåller sin höga ”Scrambling”-procent på 64,3 procent, så har han goda chanser att avancera i helgen.

Alex Norén gick runt på 73 slag. Han är totalt ett över par och på en delad 30:e plats.
– Det är lite svårare där ute och lite mer vind. Jag pressade lite mycket i stället för att låta resultaten hända. Det är svårt att göra birdies på de här tuffa hålen, så är inte helt missnöjd med dagen ändå, men jag ser fram emot helgen. Ska köra med tränaren här och putta, chippa och gymma sen blir det att slagga, säger Alex Norén till Viaplay.

Norén är ende svensk som spelat alla fyra majors den här säsongen. Han har missat kvalgränsen i de övriga tre och tycker att spelet stegvis blir bättre och är klart bättre nu än under den katastrofala våren han hade.

David Lingmerth gick första 36 hålen på tre över par och balanserade länge på gränsen under fredagen. Men udner eftermiddagen blev scorerna allt sämre och Lingmerth klarade kvalgränsen precis och delar 61:a plats. The Open är Lingmerths andra majorstart i år, han missade kvalgränsen i PGA Championship.


Text: Magnus Bruhn • 2023-07-21
TournyttAlex NorénAlexander BjörkDavid LingmerthHenrik StensonRoyal Liverpool GCThe OpenTournytt
Scroll to Top