Spider Tour X ingår i nya Spider Tour Series.

Testat: TaylorMade Spider Tour X

Puttern som gästspelar i Rory McIlroys bag i uppdaterad premium-kostym.

Text: Eric Franzén • 2023-11-08 Uppdaterad 2023-11-08

TaylorMade Spider Tour X
Pris: 4 299 kr

TaylorMades populära putterfamilj utökades nyligen när Spider Tour Series sladdade in i butikshyllorna. Den största tekniska nyheten kan spåras till den nya stålchassiramen som möjliggör en ännu mer precist optimerad tyngdpunkt för seriens olika huvuden. Träffytan har också setts över och markerar en återgång till det mjuka Pure Roll-inlägget av Surlyn, som ursprungligen användes i Spider X-modellen. Kommer med skåror som är vinklade 45 grader nedåt för att underlätta korrekt applicering av toppspinn på bollen. Bakom inlägget finns även en vibrationsdämpande Hybrar-kudde, som tidigare använts i bolagets spelförbättrande Stealth-järn.

Vi har testkört Spider Tour X, en design som till och från under säsongen har återfunnits i Rory McIlroys bag. Modellen är främst skapad för spelare som söker en mallet-design med viss bladkänsla, vilket ska uppnås genom att vikten placeras mer framåt i huvudet.

Första intrycket: Likt övriga modeller i nya Spider Tour Series andas helheten en tydlig premiumkänsla. Från den detaljerade spindelbrodyren på headcovern ned till bottenplattans etsade bakgrundsmönster. Den metalliskt gråa gunmetal-finishen har en matt ton som både är svidande snygg bakom bollen och effektivt utestänger störande blänk från solljus. Tour X-huvudet är en av de mer kompakta modellerna i Spider-familjen och landar visuellt sett riktigt fint i den mer dämpade framtoning som antagits här.

Så presterar den: Även om Spider Tour X inte har det högsta MOI-värdet i serien, är stabiliteten ändå påtaglig när testningen inleds med en serie kortare puttar. När avståndet blir längre ökar, inte helt överraskande, spridningen något i sidled, vilket givetvis också kan tillskrivas hur väl spelaren kan hantera graden av tåhäng som modellen har. Siktsystemet ”True Path Alignment” upplevs som mycket tydligt på detta specifika huvud och ger påtaglig hjälp med att linjera upp mot hålet eller önskat delmål, även på längre puttar. Samtidigt ger Pure Roll-inlägget en jämn och hyfsat distinkt bollstart men övertygar främst med sin mjuka träffkänsla, utan att slå över till det svampiga hållet.

Vad gillar vi med TaylorMade Spider Tour X: Ja, denna version av Tour X är ett av de snyggaste mallet-huvudena som har kommit ut på marknaden i år. Men modellen fyller framför allt väl sin plats i nya Tour Series som ett starkt val för den som svävar på gränsen mellan blad och mallet. Det är alltså ett huvud för dig som kanske inte har en helt rak rörelse, men söker lite mer hjälp än vad bladputtern vanligtvis kan erbjuda. Om man önskar en ännu tydligare bladkänsla i huvudet är dock Spider Tour Z ett ännu hetare alternativ.

Vilka frågetecken dyker upp: Om du köper den direkt från hyllan i butiken måste du verkligen gilla Super Stroke-greppet, eftersom det är det enda tillgängliga standardalternativet. Men om du ska lägga strax över 4 000 kronor på en ny putter är det sällan fel att genomföra en ordentlig utprovning.

Plus i kanten för:

– Designen och den övergripande premiumkänslan

– Inläggets mjuka träffkänsla

– Siktsystemet True Path Alignment

Minus:

– Super Stroke-greppet som enda standardalternativ


Text: Eric Franzén • 2023-11-08
UtrustningPuttersRory McIlroyTaylorMadeUtrustning
Rulla till toppen