Titleist T150.

Utrustning

Järntest 2024 – Förlåtande tourjärn

Distansvänliga järnklubbor med något kompaktare profil.

Text: Svensk Golf • 2024-03-29 Uppdaterad 2024-03-29

Järntest 2024:

Förlåtande tourjärn (eller distansjärn) är en kraftigt växande kategori som överlag består av distansvänliga järn med något kompaktare profil, för att främja en tydligare kontroll över bollflykten. Har oftast en delvis ihålig konstruktion och tunnare träffyta för att addera längd, men öppnar också för att jobba lite mer med slagen. Vissa av modellerna börjar hitta ner i tourspelarnas bagar, där de långa järnen har blivit ett populärt alternativ.

Callaway Apex Pro 24

Toppval Kategori & Kontroll!

Pris: 15 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 33°/45°

Baseras på en ihålig konstruktion med ett smitt chassi i kolstål. De längre järnen är utformade för att erbjuda mer hjälp med längd och höjd, där en flexande tunn träffyta i mjukt stål, med iblandade känslohöjande mikrosfärer av uretan, skjuter på lite extra bollhastighet – samtidigt som tyngdpunkten är placerad något lägre.

Svensk Golf säger: Upplägget där järnfem och lägre utrustats med en mer flexande träffyta medan järnsex och uppåt handlar mer om kontroll faller väl ut, i våra testares händer. Ett mycket stabilt huvud där träffkänslan är dämpad och kraftfull, även om responsen inte är fullt lika riklig som hos de helt smidda alternativen. Den som har sneglat på järn som TaylorMade P770 och Titleist T150 kan även ha denna modell på sin testradar.

Plus:

Ger övertygande och stabila resultat i panelens händer

Ett rätt mångsidigt huvud trots de hjälpande egenskaperna

Minus:

I de kortare järnen är CB-modellen ett starkare alternativ 
för de flesta spelare

Mizuno Pro 245

Toppval Kategori, Träffkänsla & Kontroll!

Pris: 17 999 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 30°/43°

Utsidans stilrena blad-design i all ära. Här väntar ett distansjärn med starka loft och en teknologiskt sofistikerad konstruktion, där internt positionerade volframvikter på över 40 gram både adderar höjd och tillåter den tunna träffytan att flexa fram -ytterligare bollhastighet.

Svensk Golf säger: Bollträffen lämnar inga tvivel om att det är ett ihåligt huvud som slås. Dock med en omisskänlig mjuk Mizuno-prägel i botten, som hör till den bättre i kategorin. Detsamma kan sägas om bollflykten som drar åt det kraftfulla hållet men med godkänd kontroll, utan att spinntalen pressas ned absurt mycket. För den som inte skräms av prislappen och är redo att inkassera lite extra hjälp med höjd och längd är Mizunos premiummodell ett starkt kort.

Plus:

Fantastisk träffkänsla för denna typ av järn

Kraftfull bollflykt utan alltför stora begränsningar av kontrollen

Minus:

De längre järnen hade gärna kunnat ge något högre spinntal

PING i530

Toppval Förlåtande!

Pris: Ej specificerat (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 29°/42°

I500-serien sammanför i sedvanlig ordning ett avskalat utseende som andas modernt bladhuvud med ett teknologispäckat innandöme. Med tonvikt på att öka bollhastigheten ytterligare har träffytans övergång mot sulpartiet gjorts ännu tunnare, vilket möjliggjorts av viktinlägget i huvudets nedre del.

Svensk Golf säger: Den senaste generationen av PINGs distansjärn visar upp en lovvärd utveckling i panelens smakriktning. Utseendemässigt har huvudet en kompakt framtoning där de fylligare delarna på bakpartiet framgångsrikt tonas ned. Jämfört med föregående versioner har ljudet och känslan i träffen tagit ett steg framåt, med ett mjukare och mindre ihåligt anslag än tidigare. Ger en flykt med förhållandevis mycket höjd, även om de starka loften trycker ned spinntalen något.

Plus:

Bättre och mer precis träffkänsla

Visar tydligt förlåtande drag i våra uppmätta spridningsmönster

Minus:

Kan ge något klickiga undertoner i ljudet i vissa av järnen när du inte träffar i mitten 

TaylorMade P790

Toppval Förlåtande!

Pris: 14 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 30,5°/45°

Vi är framme vid den fjärde generationen av P790, TaylorMades storsäljande modell som i hög grad banat väg för den nuvarande vågen av distansjärn mot ambitiösa medelgolfare samt låghandicapare. Den största punkten i utvecklingen kan ringas in i huvudenas individuella konstruktion där tyngdpunkten nu skiftas progressivt mellan de olika järnen, med syfte att ge en ännu stabilare bollflykt – sett till spinn, höjd och bollhastighet.

Svensk Golf säger: Jodå, den kraftfulla bollflykten vi lärt känna hos P790 är intakt ihop med den explosiva känslan i träffen. Det här är ett huvud som är bra på att leverera höjd, trots att loften drar åt det starkare hållet. Den något ökade graden av kontroll noteras i mätdatan och kan placera modellen på radarn hos något fler spelare med lägre handicap. Är skillnaden mot föregående version enorm? Nej. Det här är främst en uppdatering som fångar in nya köpare eller ägare av de allra tidigaste P790-modellerna.

Plus:

Höjd och längd i en medryckande kombination

Kontrollen fortsätter att utvecklas

Minus:

En relativt blygsam uppgradering från föregående generation

Titleist T200

Toppval Förlåtande!

Pris: 14 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 30,5°/45°

Titleist bygger vidare på den kompakta och stilrena framtoning från föregående generation av deras populära distansjärn. Innanför huven har T200 fått en helt ny konstruktion där tonvikten främst lagts på förbättrad träffkänsla och ljud. Detta genom ett stabilare chassi och en uppdaterad design av Max Impact-teknologin.

Svensk Golf säger: T200 har mognat och antagit skepnaden av ett förfinat distansjärn, där huvudets profil och de mer responsiva elementen i känslan stärker helhetsintrycket. Ger god hjälp med bollhastigheten utan att vara den allra längsta modellen i kategorin, vilket håller spinntalen hyfsat uppe och ökar graden av kontroll. Något som är högst välkommet när modellen mer än gärna kombineras ihop med T150 eller T100.

Plus:

Utmärkta längre järn, som passar en bred skara spelare

Ett relativt mångsidigt distansjärn

Minus:

Ljudet har fortfarande en del klickiga tendenser på vissa delar av bladet

Titleist T150

Toppval Kategori, Träffkänsla & Kontroll!

Pris: 13 999 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 32°/44°

T-seriens nya modell har två grader starkare loft än T100 och ersätter därmed T100S i uppställningen. Den bygger på samma smidda grundkonstruktion som T100 men har en något större profil på huvudet, likt forna dagars AP2-serie. Den har också en något bredare sula än T100, vilket ger större spelrum för de interna volframvikterna och möjliggör en lägre tyngdpunkt.

Svensk Golf säger: I takt med att T100 har fått en mer renodlad tourprägel och kompaktare profil, växte också gapet mot T200, som nu framgångsrikt fylls upp med denna modell. För spelaren som inte har en superkonstant bollträff, men inte känner sig bekväm med den hetare flykten i mer renodlade distansjärn är T150 en högst välkommen nyhet. Träffkänslan är precist solid och drar åt det mjukare hållet, medan den utökade storleken på huvudet ingjuter förtroende – vilket är två av många saker hos modellen som kan uppskattas av en relativt bred skara av spelare.

Plus:

Många av T100-huvudets starkaste egenskaper i mer tillgänglig form

En sund spinnprofil som ger bra kontroll över flykten

Minus:

Den som köper ett set direkt från hyllan missar de stora vinsterna som T-seriens kombo-möjligheter medför

Wilson Dynapower Forged

Toppval Träffkänsla & Kontroll!

Pris: 10 000 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 30,5°/44°

Som namnet antyder rör det sig om en smidd grundkonstruktion, men utformad som en ganska typisk distansmodell med hjälpande drag. Wilson Golfs egen AI-plattform har tillämpats i träffytans design, vars varierande tjocklek är avsedd att ge en jämnare och högre bollhastighet oavsett var på bladet träffen sker.

Svensk Golf säger: Ett distansjärn med viss tonvikt på kontroll, där bladets neutrala viktning ger en pålitlig flykt som uppskattas av panelen. Här finns en lovvärd balans mellan hastighet, spinn och höjd som inte kantrar alltför mycket åt något håll. Träffkänslan framstår inte som uppskruvat kraftfull, vilket istället lämnar utrymme för något mer exakt respons sett till träffbilden på bladet.

Plus:

Övertygar sett till kontroll och träffkänsla

Mycket prestanda sett till prislappen

Minus:

Sulans Power Hole-design står i kontrast till modellens annars mer än godkända utseende.

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-03-29
UtrustningGolfutrustningJärnJärnklubborJärntest 2024JernUtrustningUtrustningstest
Scroll to Top