PING Blueprint T.

Utrustning

Järntest 2024 – Tourjärn

Smidda, kompakta och avskalade huvuden för spelare som har konsekvent bra bollträff.

Text: Svensk Golf • 2024-03-29 Uppdaterad 2024-03-29

Järntest 2024:

Smidda, kompakta och avskalade huvuden där en något mjukare och mer responsiv träffkänsla eftersöks. Här radas ofta järn av traditionell cavity- eller muscleback-design upp, där förlåtande element kan förekomma – men inte på bekostnad av kontrollen. Spelaren som sneglar på denna typ av järn behöver ha en ganska hyfsad teknik och bollträff. Kategorin innehåller också bladklubbor som passar för att mixas upp i komboset med andra tourmodeller.

Callaway Apex CB

Toppval Kategori, Kontroll & Förlåtande!

Pris: 15 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°

Tar i stort sett vid från högst gångbara tour-modellen Apex TCB. Smidd i en femstegsprocess med mjukt 1025-stål, och designad med samma progressiva tyngdpunkt som Pro och MB – med en låg placering i de längre järnen som successivt flyttas högre upp genom setet.

Svensk Golf säger: Callaway träffar rätt på många punkter när CB-modellen från senaste Apex Pro-generationen hamnar i våra händer. Den runda och kompakta profilen bakom bollen speglar huvudets möjligheter att jobba med bollflykten, även om stabiliteten är påtagligare än i seriens MB-järn. Har en något mer levande träffkänsla än Apex Pro-modellen, vilket gör den till en utmärkt kombopartner för de längre järnen, men samtidigt är det också ett huvud som kräver lite mer av spelaren.

Plus:

En av marknadens starkaste CB-modeller

Träffsäkert komboalternativ ihop med Apex Pro 24

Minus:

Den eventuella nya TCB-version, som sägs ha siktats på tourerna, borde i våra ögon släppts direkt ihop med denna modell för att undvika förvirring

Callaway Apex MB

Toppval Kontroll!

Pris: 15 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°

Ett blad med moderna undertoner i designen, smitt i mjukt 1025-stål. Konstruerad med en progressiv tyngdpunkt, där viktningen placerats lägre i de längre järnen för en högre bollbana, medan de kortare järnen utformats för en mer penetrerande bollflykt med ökad spinn.

Svensk Golf säger: Den något utökade bladlängden ger förtroende bakom bollen, även om de mest hängivna bladpuristerna kanske inte jublar över just denna detalj. Sulans utformning, med avfasad leading edge och bakkant, ger fin kontakt mot underlaget samtidigt som den bestämda träffkänslan har den grad av respons som eftersöks. Ett mycket kompetent bladhuvud som ger något friare händer att påverka bollflykten än vad seriens CB-modell, och utmärkta kombopartner, gör.

Plus:

För in bladklubban en bit in på 2020-talet, utan att dess DNA går förlorad

Sulans design landar helt rätt

Minus:

Tänk om den bara fått någon promille mjukhet till i träffkänslan…

Mizuno Pro 241

Toppval Träffkänsla!

Pris: 15 199 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°

Kompakt och smitt muscleback-huvud i kolstål där Mizuno har krympt bladlängden och topplinjen jämfört med föregående Pro 221. Detta har frigjort massa som omfördelats till området bakom träffpunkten, medan tyngdpunkten också positioneras något högre för att addera mer spinn till den önskade flykten.

Svensk Golf säger: Ett mångsidigt och kompromisslöst järnhuvud som verkligen är skapat för den som gillar att jobba med bollbanan. Slagen som letar sig in till bladets absoluta mitt belönas med den mjukt finstämda och responsiva känsla som kännetecknar Mizunos smidda järnkonst. För låghandicapare med bollträff av vettigare rang finns drömmen inom räckhåll i form av några av modellens högre järn i komboset med cavityhuvudet Pro 243.

Plus:

Otrolig träffkänsla

Mångsidigheten och kontrollen

Minus:

De längre järnen kräver sin spelare. Ja, och mer därtill

Mizuno Pro 243

Toppval Kategori!

Pris: 16 699 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 32°/44°

Pro-seriens smidda cavity back-modell har fått en kompaktare profil jämfört med föregångaren 221. Från järn fyra till järn sju finns en mikrospalt i sulan som hjälper den tunna träffytan i Chromoly-stål att flexa ytterligare, medan järn åtta och uppåt har en mer konventionell och kontrollfrämjande utformning i mjukt kolstål.

Svensk Golf säger: Även om konstruktionen främjar en bollflykt med någon procents extra skjuts håller sig Pro243 väl på mattan för att vara ett utmärkt komboalternativ med Pro 241. Den ligger spinnmässigt högre än syskonet 245 och gör inte avkall på den precision och kontroll som vi vill krama ur ett huvud av denna typ, samtidigt som den också framkallar en livfull träffkänsla med mjuk underton.

Plus:

Mjuk och livfull träffkänsla i modern CB-tappning

Går utmärkt att kombinera med både krävande Pro241 och fartfyllda Pro245

Minus:  

Var inte de rakare linjerna på baksidan av föregående Pro 223 ändå något snyggare?

PING Blueprint S

Toppval Kategori, Kontroll & Förlåtande!

Pris: 15 559 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 33°/45°

En stilren och smidd cavity-design med tungstensvikter i tå och skaftinfästning. Upp till järnfem har PING:s ingenjörsteam gett lite extra hjälp i form av teknologin Precision Pocket Forging, där en ficka smids i cavityn och frigjort tio gram vikt, som omfördelats för att höja MOI-värdet och optimera tyngdpunkten.

Svensk Golf säger: Den kompakta profilen på huvudet lämnar inga tvivel. Blueprint S är det renodlade, smidda tourjärn som saknats i PING:s nuvarande uppställning. Panelens deltagare med lägre handicap faller handlöst för modellens bestämda men matiga träffkänsla, ihop med den kraftfulla bollflykt som presteras. Även om Blueprint S primärt är skapad för den bättre spelaren erbjuds en grad av stabilitet som öppnar dörren på glänt för något fler.

Plus:

Väldigt härlig profil bakom bollen

Mångsidig, men ihop med en noterbar grad av stabilitet.

Minus:

Blueprint S övertygar så pass att vi får stanna vid petigt gnäll om att kromdetaljen på baksidan kunde tonats ned.

PING Blueprint T

Toppval Kontroll!

Pris: 15 559 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 33°/45°

Bakom huvudets stilrena anslag döljer sig en rätt traditionell muscle back-design med tonvikt på precis kontroll över längd och flykt. Medan massan har koncentrerats bakom träffytans mitt, har också tungstensvikter infogats i tå och skaftinfästning för att optimera svingvikten samt ge en mindre skjuts till MOI-värdet.

Svensk Golf säger: Vi märker att den välpositionerade massan adderar lite extra promille fart i flykten när träffen sitter i mitten. Men i övrigt uppträder Blueprint T som förväntat inom ramarna för vad ett smitt bladhuvud ska leverera, med en hög grad av kontroll som ackompanjeras av en matig och responsiv träffkänsla. Lär siktas i spridda bagar hos ambitiösa elitspelare, och då främst ihopparade med mer greppbara Blueprint S.

Plus:

Inte den allra svåraste bladmodellen på marknaden

Ger en stark grad av kontroll över bollflykten

Minus:

Okej, för 99 procent av oss löser Blueprint S i stort sett det mesta som T-modellen gör, i mer spelbar förpackning

Wilson Staff Model Blade


Toppval Träffkänsla!

Pris: 11 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°

Wilson gräver djupt där man står och bygger vidare på den tidlösa design som har präglat denna modell genom åren. Rent prestandamässigt har tyngdpunkten justerats mer mot tån för att linjera den ännu närmare bladets absoluta mitt, vilket också ger viss hjälp med att hålla träffytan öppen för en mer 
neutral position in mot bollen.

Svensk Golf säger: Den som söker ett ärligt bladhuvud med oändliga möjligheter att påverka bollflykten bör ha Staff Model Blade på radarn, och då främst ihop med seriens CB-järn. Här blottläggs panelens brister utan pardon för att någon minut senare ersättas av ren eufori över responsen i ett pressat fadeslag. För den som besitter bollträffen, ihop med en rätt duglig hastighet i klubbhuvudet, blir detta ett mångsidigt inspelsverktyg där fantasin och skickligheten sätter gränserna.

Plus:

Övertygande och finstämd respons

Passar lika bra i bagen under 2024 års The Open, som under 1974 års The Open

Minus:

Du som inte ersätter de längre järnen med CB-modellens alternativ borde nästan avkrävas dagsböter

Titleist T100

Toppval Kategori, Kontroll, Träffkänsla & Förlåtande!

Pris: 13 999 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°

Titleists mest spelade modell på tourerna skiljer sig inte dramatiskt från föregående generation utåt sett. Huvudets nya smidda konstruktion eliminerar svetspunkterna från volframtyngderna vilket möjliggör en precisare optimering av tyngdpunkten än tidigare. Designen av bakpartiet har också modifierats för att bidra till en ännu solidare träffkänsla.

Svensk Golf säger: Den kompakta profilen talar sitt tydliga språk. T100 är en modell med en uttalad tourprägel, vilket rent prestandamässigt både speglas i huvudets mångsidighet och precisa kontroll. Träffkänslans avvägda respons lämnar inga frågetecken hängande i luften kring kvaliteten på slaget. Med en repetitiv bollträff samt en del fart i klubbhuvudet fortsätter T100 vara ett starkt huvud att utvecklas långsiktigt med.

Plus:

Levererar precis det som söks av ett något bredare tourjärn

Solid träffkänsla med en underliggande mjuk respons

Minus:

Lever upp till våra höga förväntningar, men överraskar inte heller jämfört med förra generationens T100.

Wilson Staff Model CB

Toppval Kontroll & Förlåtande!

Pris: 11 499 kr (6 järn med stålskaft)
Loft: J7/PW 34°/46°


Cavity back-design av klassiskt snitt som har blivit försedd med en precisionsfräst träffyta för utökad spinn- och längdkontroll. Likt Staff Model-familjens MB-modell främjar detta huvud en neutral och precis flykt där viktningen i tån främst ska bidra till mindre bladrotation genom träffen.

Svensk Golf säger: Den mjuka och härligt medryckande responsen från bladets mittpunkt skiftar snabbt till milt fostrande rapp på fingrarna när bollträffen sviktar lite för mycket, precis som ett CB-järn av traditionellt snitt också ska göra. Vi befinner oss på en planhalva där Wilson känner sig väldigt hemma, där de riktar sig till en målgrupp som helst ser att utsvävningar i utseende och teknologi lyser med sin frånvaro. Detta till ett pris som ligger något lägre än de flesta av konkurrenternas.

Plus:

Känns och ser ut som en CB-modell av klassiskt snitt

Skapad för att vara en riktigt långsiktig vän i bagen

Minus:

Den lovvärt nedtonade designen kan i vissas ögon ge sken av att modellen är mer svårspelad än vad den egentligen är

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-03-29
UtrustningGolfutrustningJärnJärnklubborJärntest 2024JernUtrustningUtrustningstest
Scroll to Top