Bryson DeChambeau ser verkligen inte fram emot att spela med en golfboll som flyger kortare än dagens. Foto: Getty Images

DeChambeau sågar nya bollarna: ”Rangebollar går längre”

Långtslående Bryson DeChambeau testade de nya ”roll back”-golfbollarna och hans åsikt kring de nya reglerna är allt annat än oväntat.

Text: Felix Månsson • 2024-04-02 Uppdaterad 2024-04-02

I december förra året beslutade europeiska R&A och amerikanska USGA att golfbollarna ska regleras hårdare. De nya bollarna ska inte flyga lika långt och på så sätt motverka utvecklingen av golfutrustning som gör att slagen blir längre. Regleringen är inte bara för professionella spelare utan även för amatörer. 

Det nya regelverket ska träda i kraft år 2028 för proffs och 2030 för amatörer och innebär att slagen kan bli upp emot 10 meter kortare.

US Open-vinnaren från 2021, och en av de som slår allra längst inom proffsgolfen, Bryson DeChambeau, testade en boll som är liknande de som proffsen kommer att spela med när den nya ”roll back”-regeln implementeras. DeChambeau spelade nio hål och resultatet av testet publicerades på hans Youtube-kanal (se klipp nedan). 

Spelade äldre boll

Amerikanen peggade upp på Dallas National Golf Club med en Nike One Tour-boll. En boll som slutade tillverkas när Nike slutade med golfutrustning (2016), och vars egenskaper kan bli aktuella med de nya reglerna. Han spelade nio hål med den, för att visa hur spelet påverkas, och efter första utslaget med drivern var han försiktigt optimistisk.

– Det är faktiskt inte så illa, lät det då.

DeChambeau blev mer förvirrad ju fler slag han slog. Han gick de nio hålen på ett under par men trots det, och trots optimismen efter första slaget, var han till slut allt annat än imponerad.

– Rangebollar går längre än det här, muttrar han i videon.

– De säger att det ska vara omkring tio meters skillnad men det är mer än så, jag tycker inte om det, utvecklar han.

Bryson DeChambeau registrerade en minskning av bollhastighet från 188 mph till 182 mph, och var inte bara frustrerad över att bollen inte gick lika långt. Han påpekade också hur bollens flykt påverkades.

– Eftersom bollen inte går lika långt, kurvar den sig inte lika mycket. Bollen rör sig på ett helt annat sätt än vad jag är van vid, jag är tacksam för att jag inte spelar med den just nu för jag hade fått ändra hela mitt spel bara på grund av en golfboll, säger han.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-04-02
UtrustningBollarBryson DeChambeaugolfbollarGolfreglerGolfutrustningR&AUSGAUtrustning
Rulla till toppen