Årets järntest gjordes hos Dormy Barkarby. Foto: Svensk Golf

Järntest 2024 – årets hetaste nyheter

Förlåtande järnklubbor, tourjärn eller kanske förlåtande tourjärn? Vi har testat och bedömt årets nyheter.

Text: • 2024-03-29 Uppdaterad 2024-03-29

Du hittar kategorierna i årets test längre ner på sidan.

OM URVALET

Vi har valt att avgränsa testet till de modeller som lanserats i Sverige efter fjolårets test. Varken vi eller tillverkarna ser järnklubborna i testet som renodlade herr- eller damklubbor. Oavsett om du är dam- eller herrspelare ska detta test ge dig en bild av om modellens egenskaper kan passa dig och ditt spel. Vilket skaft som sedan ska sättas på huvudena bör helst en kvalificerad utprovare avgöra – oavsett spelarens kön.

SÅ LÄSER DU TESTET

För varje modell summerar vi kort hur tillverkarna beskriver den mest intressanta teknologin som påverkar hur järnet presterar. Under rubriken Svensk Golf säger får du sedan testredaktionens samlade omdömen om klubban. Detta baseras på insikter vi fått när modellen provslagits ihop med analys av den TrackMan-data som samlats in under testet.

HUR VI BEDÖMER DE OLIKA MODELLERNA

Testpanelen har lämnat individuella omdömen inom följande områden, som också kompletteras med analys av TrackMans uppmätta data.

Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent och bra bollflykt? Hur grova/bestraffande blir dina missar
Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?
Kontroll: Hur mycket står din sving respektive klubbans konstruktion för – kan du påverka bollflykten i stor eller liten utsträckning och hur stora är möjligheterna att påverka den, exempelvis sett till skruv? Vid bra bollträffar och svingar – hamnar bollen konsekvent där du vill eller upplever du att klubban kan begränsa detta? När det gäller förlåtande och superförlåtande klubbor handlar detta omdöme främst om modellens mångsidighet – sett till hur den kan användas i närspelet och vid icke fulla slag.

SÅ GENOMFÖRDES TESTET

Under några dagars tid lånade vi den topputrustade utprovningsstudion i Dormys varuhus i Barkarby utanför Stockholm. Varje slag har där fångats av TrackMan 4 och gett oss mängder med data om klubbans prestanda. 

OM PANELENS SAMMANSÄTTNING

Spelarna i panelen är inte tourproffs men har en bred kunskap om utrustning, som utgår ifrån olika perspektiv. Vi försöker alltid belysa hur utrustningens egenskaper fungerar för den målgrupp som modellen främst är skapad för. Att panelen saknar spelare med högre handicap grundas i att mätdatan i regel blir mer oregelbunden med denna spelargrupp, och det blir svårare att understödja subjektiva åsikter med bakomliggande TrackMan-data.

Panelen:

  • Linn Andersson, hcp 1
  • Olof Åsgård, hcp 10
  • Jonas Fahlman, hcp 2
  • Eric Franzén, hcp 8

VÅRA RÅD TILL DIG SOM SKA KÖPA NYA JÄRN

Vi rekommenderar dig att alltid testa nya klubbor före köp. Våra testresultat, betyg och omdömen ska främst användas som en vägledning till ett urval av klubbor som du själv provar och får en närmare bild av. Ett köpbeslut ska sedan främst baseras på dina egna intryck ihop med ytterligare underlag från en eventuell utprovning.

Vi är alla olika som golfare och individer. Genom att testa klubborna själv slipper du göra en mindre bra investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving bättre än någonsin tidigare.

TACK TILL DORMY

Vi vill ge ett stort tack till Dormy i Barkarby för möjligheten att få använda deras utprovningsstudio till detta test.

Järntest 2024:

Läs också:


Text: • 2024-03-29
UtrustningGolfutrustningJärnJärnklubborJärntest 2024JernUtrustningUtrustningstest
Rulla till toppen