På touren kan hela startfältet samsas på övningsgreenen. På en svensk golfklubb kan det bli kaos redan vid två personer. Foto: Getty Images

19:e hålet

10 saker du INTE får göra på puttinggreen

Att värma upp puttern inför en golfrond kan bli en tråkig historia för de som inte begår dessa tio etikettsbrott men som utsätts för de som gör det.

Text: Svensk Golf • 2021-12-01 Uppdaterad 2021-12-02

Om många personer befinner sig på puttinggreen samtidigt bör en sorts symbios infinna sig. Det händer i stort sett aldrig och det är de som vill att allt ska gå smärtfritt som får känna mest smärta och efter en kort stund lämnar greenen i panik för att med magknip studera vansinnet på behörigt avstånd. 

Här är 10 saker (skrivna med glimten i ögat) du inte får göra på puttinggreen, oavsett om du delar den med få eller många andra spelare.

1. Ta ur flaggan utan att sätta tillbaka den

Att ta ur de små flaggorna är såklart fritt fram om det finns ett syfte, exempelvis öva på att sätta hög fart på bollen där inte metallstängerna studsar bort bollarna. Men! Om du har tagit ur flaggan gäller samma regler som på golfbanan – stoppa i den igen!

2. Putta mot ett hål och sedan ställa sig precis bredvid det och putta mot ett annat

Varför denna galenskap fortsätter på varje svensk golfklubb är ett mysterium. Ska du putta mot ett nytt hål så måste du ställa dig minst 1,5 meter från det föregående!

3. Korsa en redan etablerad puttlinje

Du vill putta tvärs över greenen och det är okej. Men innan du gör det – läs av rummet och se om ditt tilltag kommer korsa en annan spelares linje. Om så är fallet, vänta tills denne är klar eller välj ett annat hål att putta mot. Att försöka tajma och putta direkt efter den andra personen är inte heller okej och är att jämföra med att stänga in en bil i höger körfält bakom en lastbil. 

4. Stör inte klubbmästaren i onödan

Skickliga spelare brukar abonnera ett hål i en hörna för att där i lugn och ro kunna träna puttning på riktigt. Lita på att den här spelaren kommer lämna greenen så fort hen känner att en folksamling är på väg med sina putters i högsta hugg. Men så länge det finns hål lediga så finns det ingen anledning att prompt börja putta din rosa floridaboll ner i klubbmästarens hål. 

5. 90-procentregeln gäller vid matchspel

Att gå en puttmatch är roligt och tillåtet. Men då måste det finnas 90 procent fler hål än andra spelare på puttinggreen. Om det bara finns 89 procent fler hål än andra spelare så måste matchen skjutas upp. 

6 Folksamling? En eller två bollar!

Framförallt vid kanonstarter brukar enstaka personer plocka fram detta märkliga beteende från sitt mörkaste inre. Personen i fråga har totalt missbedömt situationen och kommer snart göra det extremt svårt för övriga tävlande att få känna på dagens greenhastighet. Alla andra försöker så gott det går få lite greentid genom att ta med sig max två bollar och i gemenskap försöka överleva kaoset som råder. 

Sen kommer han (oftast är det en han). Han har med sig sju bollar i olika modeller, färger och markeringar. Han tar alltid sikte mot ett hål långt bort (som redan är upptaget) och börjar planlöst skicka iväg sina bollar. Efter fyra puttar vänder han sig mot sin polare och säger något i stil med att det har rullat bättre. Sen är han redo att putta resterande tre bollar men blir istället förvånad och smått irriterad över att en annan spelare blockerat hans linje. En högst medveten handling för att sätta stopp för galenskapen.

7 Använd aldrig putterhuvudet för att fiska upp bollar ur hål

Det finns ingen vettig förklaring till varför detta beteende finns. Men det gör det. Och vi som tittar på kan bara konstatera att det finns människor som hellre än att stoppa ner handen sätter sig i en obekväm ställning och lutar puttern skevt i ett försök att inte skada hålkanten för att få upp bollen. Snälla sluta!
OBS! Sugpropp är okej. Men bara om du har svårt för att böja dig.

8 Bollsamlingen för långt bort

Du har många bollar med dig ut på övningsgreenen. Det är okej så länge det inte stör andra puttare. Men du måste se till att du har bollarna nära dig. Det är alltså inte okej att ha bollhögen en meter bort från där du puttar, så att du måste sträcka dig långt för att få tag i nästa boll. Fem till 20 centimeter från putterns tåspets är okej.

9. Säga så här till en annan spelare: ”Den putten kommer du aldrig ställas inför på banan sen”

Generellt brukar puttinggreener vara plattare än greenerna på banan. Ibland är de dock väldigt undulerade och eftersom många hål ska klämmas in händer det att puttinggreenen har ett par spännande hålplaceringar som banchefen skulle fått sparken för om de fanns ute på banan. De här hålen är roliga att putta mot och även om bollen inte kommer gå i hål så finns det lärdomar att dra, så kom inte dragandes med ovanstående kommentar. 

10. Samtal bedrivs mellan två personer som står tätt intill varandra, inte på avstånd så att vi som hamnar mittemellan blir osäkra på om det är vi som ska svara

Denna företeelse är av någon konstig anledning mest vanligt förekommande på vardagar efter lunch och utförs av två personer som känner varandra flyktigt. Ibland är de kollegor, andra gånger barndomsvänner som inte setts på 10 år. Gemensamt är att de känner att de måste föra ett samtal med varandra oavsett om de befinner sig i olika ändar av övningsgreenen. De som puttar oroligt emellan högpratarna har inget val. Vi måste lyssna på anekdoter, namedroppings och vem som fick vad i skilsmässan. Klubbmästaren i hörnet har tappat all fokus och sätter sig på en bänk och börjar andas tungt.

Bonus!

Står det endast puttning på skylten så är det endast puttning som gäller!


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Svensk Golf • 2021-12-01
Nyheter19:e håletGolflistaLista
Rulla till toppen