Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC. Foto: Karl Nordlund

Golfskolan

Golfskolan: 20 oförlåtliga misstag

Här är de allra värsta misstagen som kan ske och som du gör bäst i att undvika när du spelar golf.

Text: Robin Stålebring • 2024-02-15 Uppdaterad 2024-02-15

Jack Nicklaus menade att vägen mot ett bra golfspel inte handlar om att förbättra de bra slagen, utan att istället höja nivån på dina sämsta slag. Och nog har vi alla mycket att vinna på att lyfta vår lägstanivå ute på banan. Jag har därför funderat närmare på vilka som är de allra värsta misstagen som kan ske under en runda. Det är nämligen stor skillnad vilka följder som olika typer av misstag ger, och som PGA-tränare kan jag utan tvekan säga att vissa misstag är värre än andra.

Här har jag listat de tjugo mest oförlåtliga misstag som du bör undvika i sommar. Kanske känner du likt oss andra rentav igen några av misstagen själv. Låt oss börja längst ned på plats tjugo över de mest oförlåtliga misstagen för att arbeta oss upp till den allra mest oförlåtliga blundern i spelet.

20. Du slår utan att ha tagit ut ett sikte

Faktum är att många golfare slår sitt slag utan att medvetet tagit ut ett sikte mot målet, eller hittat en siktpunkt framför bollen. Det är rätt svårt att slå bollen till flaggan eller landningspunkten på fairway utan att sikta dit. Framförallt går det inte att bygga ett stabilt spel på att ignorera siktet.

19. Du väljer konsekvent en för svagt loftad klubba

När hen var på golfsemester slog hen en järnsjua i kraftig medvind, svag nedförsbacke och stenhårda fairways som totalt rullade 167 meter. Efter det är hen helt övertygad om att hen slår 167 meter med sin järnsjua och berättar det gärna för sina kompisar, trots att det faktiska längden inte är i närheten. Att inte välja tillräckligt med klubba är kort och gott ett oförlåtligt misstag som oftast kostar betydligt mer än det smakar.

18. För långa inspel mot en green med en bakre del som lutar kraftigt uppför

Det är skillnad på att chippa eller putta bollen mot hålet i uppförsbacke i stället för nedförslut, rejäl skillnad rättare sagt. Om du ser att det lutar kraftigt uppför bakom hålet gör du rätt i att hålla på gasen eftersom din retur kan bli riktigt otäck. Ja, det är ett stort misstag att ge sig själv en retur som lutar nedför.

17. Du väljer att slå trots att du har en tveksam känsla när du står över bollen

Tankar som ”det här känns fel”, ”kommer verkligen det här att lyckas” eller ”har jag verkligen valt rätt typ av slag nu” är inte speciellt ovanliga. Det är dock inte lyckosamt att slå slaget trots dessa tankar. Misstag nummer 17 är att inte avbryta, ta ett steg tillbaka och börja om med din rutin.

16. Du siktar mot flaggan – HELA TIDEN!

Även om Tigers inspel från fairwaybunkern under sista hålet på Canadian Open år 2000 etsat sig fast på näthinnan betyder det inte att du ska sikta på flaggorna under dina sällskapsvarv – glöm bort flaggan och sikta på mitten av greenen så kommer du undvika problem. Lyd mitt råd i sommar och glöm aldrig att mitten av greenen aldrig flyttar på sig.

15. Du fastnar alltid i bunkerkanten i tron om att din järnsjua går så högt

Även om din järnsjuas bollflykt har en högsta punkt på 20 meter så betyder det inte att utgångsvinkeln blir så hög. Har du slagit ner bollen i en djupare fairwaybunker betyder det i regel att du måste svälja din medicin och inte vara så girig. Misstag nummer 15 är att du inte har koll på din bollflykts utgångsvinkel, men ändå slår och upptäcker att bollen fastnar i bunkerkanten.

14. Du spelar från fel tee och förstör både för dig och dina medspelare

Tänk att du kommer in på gymmet och ser några unga starka elitidrottare som precis har lastat på rejält tungt på stången och du vet att du inte ens är i närheten av att klara av samma vikter – vad gör du? Rimligtvis lyfter du vikter som du klarar av och behärskar och sväljer din stolthet, men varför är detta så svårt på golfbanan när det är dags att välja vilken utslagsplats du ska spela din runda från? Spela ifrån utslagsplatser som passar dig och ditt spel och svälj stoltheten. Jag lovar dig – både du och dina medspelare kommer få det ännu roligare ute på banan.

13. Du peggar framför teemarkeringarna

Möjligtvis kan en helt ny golfare få respit, men absolut inte du som läser detta just nu. Jag talar naturligtvis om att pegga framför teemarkeringarna, vilket förhoppningsvis dina kompisar gör dig uppmärksam på innan du slår iväg din boll.

12. Du siktar din lasermätare på träden BAKOM flaggan i stället för på flaggan och slår för långt

När slaget väl kändes precis som planerat och du var nöjd med träffen spanar du sedan in bollflykten. Till din stora förvåning landar bollen 30 meter bakom greenen och du kan inte i din värld förstå hur slaget kunde bli så långt. Åtminstone till du inser att du skjutit din lasermätare på träden bakom. Ett misstag som borde vara helt omöjligt för den vakna golfaren.

11. Signerar ett felaktigt scorekort efter en klubbtävling

Om du spenderat nästintill fem timmar ute på banan så orkar du nog också avsätta fem minuter åt att kontrollera ditt och din medspelares scorekort, du är ju trots allt markör. Ett pinsamt missöde när det går upp för dig att du faktiskt signerat ett scorekort med fler slag än vad du egentligen hade.

10. Missar en ”tap-in” på grund av att du inte tog ur flaggstången

Efter regeländringen under pandemin behöver man nu längre inte ta ur flaggan ur hålet när man puttar, men det är inte alltid ett smart drag. Tvärtom faktiskt. Många amatörer puttar med flaggstången i på väldigt korta putter vilket kan leda till misstag nummer tio – att bollen studsar på flaggstången och ur hål.

9. Du har svårt att skilja på siffran 9 och siffran 6

Det här misstaget hade mycket väl kunnat placerat sig högre upp listan men konkurrensen är stenhård. Att inte se skillnad på järnklubba nr 9 och järnklubba nr 6 är helt osannolikt för många skärpta golfare, men trots detta platsar den här inte helt ovanliga tabben på plats nio över de tjugo värsta misstagen på golfbanan.

8. Dina bollar tar slut ute på banan

Man kan lugnt säga att skammen går på torra land när du får slut på bollar under rundan och hamnar i ett läge där man antingen behöver vända sig till sina medspelare för att låna bollar eller kliva av banan och gå hem. Ett misstag som inte borde hända med tanke på hur många bollar hen vanligtvis slår bort, med hänsyn till hur detta misstag yttrar sig.

7. Du skriver inte din eller medspelarens score under tävling

Du har precis klivit av 18:e greenen och promenerar in i klubbhusområdet med dina medspelare när du pinsamt nog frågar din medspelare efter resultaten på samtliga hål, eftersom du inte har skrivit upp en enda siffra och behöver krypa till korset.

6. Du tror att du är en golfhjälte men inte är det

Vad är mest genant – att ge sig på ett slag som man inte behärskar och misslyckas eller att välja bort ett slag som man inte behärskar och svälja sin medicin? Att välja ett slag som bara en tourspelare bör försöka sig på slutar 99 gånger av 100 med att vi står där med svansen mellan benen och ser hålets score totalhaverera. Misstag nummer sex är ganska lätt att undvika om du bara har lite koll på dina begränsningar.

5. Du försöker slå en trätrea från ruffen

De flesta amatörer ska inte utrusta sin golfbag med en trätrea bara för att Stenson slår sin spoon som en målsökande missil. Vad som dock är ännu värre är att du dessutom försöker att slå din trätrea från tjock ruff, vilket är totalt dödsdömt på förhand. Du fastnar med klubban i gräset och bollen kommer på sin höjd fem meter framåt. Undvik misstag nummer fem genom att välja att slå en wedge ut på fairway istället – det tråkiga valet kan vara kul för din score.

4. Du lämnar din enmetersputt för kort

Inte ens i en fantasivärld kan en för kort putt gå i hål. Misstag nummer fyra är oförlåtligt – man ska aldrig lämna en kort putt kort om hålet!

3. Du beslutar att inte slå över vattenhindret och spelar istället fram dig – rakt i vattnet!

Bronsmedaljen över de tjugo mest oförlåtliga misstagen är din fantastiska förmåga att ta ett så kallat dåligt bra beslut. Du bestämmer dig nämligen för att inte chansa och slå över vattenhindret, utan tänker istället spela fram dig precis innan vattnet. Problemet är bara att du väljer en för starkt loftad klubba och slår bollen rakt i vattenhindret – ett misstag värdig en bronsplats!

2. Alla runt omkring dig verkar spela så fasligt fort

Din känsla är att alla runt omkring dig spelar så fort. När du fortfarande står på fairway och slår in mot green är dina medspelare redo att putta – på varje hål! Kanske ska du börja fundera på om det verkligen är dina medspelare som spelar väldigt fort eller om det är du som spelar långsamt. Silverplatsen knips av att faktumet att du spelar långsamt och sänker hela banans tempo – och inte minst är olyckligt ovetandes!

1. Struntar i att slå en provisorisk boll

Och vinnaren på listan över de tjugo mest oförlåtliga misstagen på golfbanan är utan tvekan beslutet att INTE slå med en provisorisk boll, efter att ditt förra slag seglade rakt ut i skogen! Ett beslut som inte sällan leder till att du inte har någon boll i spel och tvingas gå (läs springa) tillbaka till den ursprungliga platsen och slå en ny boll med jobbig köbildning i bakomvarande bollar. Ett tidlöst misstag som i stort sett alla av oss har på sitt samvete. Ja, en klart värdig vinnare.

Läs också:


Text: Robin Stålebring • 2024-02-15
Golfskolan19:e håletGolflistaGolfskolanListaRobin StålebringSpelstrategiStrategi
Scroll to Top