Det har inte blivit någon än och kommer förmodligen aldrig bli någon majorseger för Lee Westwood. Arkivbild: Getty Images

Tournytt

Tourrekorden som ingen vill ha

Flest slag på 18 hål, flest slag på ett hål och andra rekord som ingen tourspelare vill slå.

Text: Felix Månsson • 2024-02-28 Uppdaterad 2024-02-28

Det finns rekord som troligtvis aldrig kommer att slås. Tiger Woods 683 veckor totalt som världsetta är ett av dem. Phil Mickelsons 25 år långa svit inom de 50 främsta placeringarna på världsrankingen ett annat. Men det finns också mindre smickrande rekord, som kan vara minst lika spännande att titta närmare på.

Högsta score på en enskild rond:
123 slag, Mike Reasor, Tallahassee Open 1974

Mike Reasor spelade totalt 241 tourtävlingar, klarade cutten vid 102 tillfällen och spelade sig till topp 10-placeringar vid tio av starterna. Men han är just nu främst inskriven i historieböckerna för ett av de mer mindre smickrande rekorden: Den högsta scoren under en enskild runda på PGA Tour.

På pappret kan hans 123 slag under en runda på världens främsta herrtour innebära att alla som sliter med att komma under 100 slag kan känna sig trygga i att det även kan hända de bästa. Men det var inte en formdipp eller risiga slag som ledde fram till rekordet. Det var en hästolycka.

På 1970-talet spelades de två första ronderna av turneringarna ena veckan, och de som klarade cutten peggade upp för de två avslutande ronderna veckan efter. Så efter att Reasor klarade kvalgränsen fick han en vecka ledigt och beslöt sig för att ta en ridtur.

Dessvärre kastades han av hästen, med en axel ur led, skadade ligament i knäet och sprickor i två revben som följd.

På den tiden var det inte tillåtet att avbryta en tävling om rankingpoäng och intjänade kvalifikationer skulle tillgodoräknas. Så för att ha en möjlighet att fortsätta få en inkomst valde Reasor att fullfölja tävlingen.

Han fixerade axeln som gick urled och spelade båda avslutande ronder med endast en arm. Efter att ha satt rekordet för högsta score under lördagen, följde han upp det med att skjuta 114 på söndagen.

93 över par i tävlingen innebar 85 slag upp till näst siste man – och 107 slag upp till vinnaren.

Högsta score på ett enskilt hål:
19, Dale Douglas, Pebble Beach hål 10, par 4, Bing Crosby National Pro-Am

Dale Douglas fick en fin karriär på PGA Tour. På hans CV ryms över 500 tävlingsstarter och tre segrar. Och när han tog klivet till PGA Tour Champions blommade han ut till en mindre stjärna med sina 11 segrar.

Men när han var i startgroparna av karriären skrevs rubriker av ett mindre smickrande slag.

”Jag var på green efter 17 slag och tvåputtade”.

Så beskrev Dale Douglas vägen till det oattraktiva rekordet, på Pebble Beach ikoniska hål 10.

Hans utslag letade sig ut till klippbankerna vid stranden. Där hamnade han i så stora problem att han fick ta ospelbar boll tre gånger, vilka följdes av slag som satte honom i ännu större trubbel.

Först med sitt 14:e slag tog han sig upp på fairway. Men problemen slutade inte där. Det 15:e slaget hamnade i ruffen bredvid green och han behövde två ytterligare slag för att få plocka fram puttern för de två sista slagen på hålet.

Mycket har utvecklats i golfen sedan dess, men fortfarande kan skyhöga scorer på enskilda hål dyka upp. Den som senast fick slå fler än 15 slag på ett hål var Kevin Na under 2011 års Valero Texas Open. Na behövde då hela 16 slag på sig under hål nio – vilket är högst antal slag på ett enskilt hål under 2000-talet.

Flest tävlingar på PGA touren utan seger:
Brett Quigley, 407

Det krävdes elva starter på PGA Tour innan svenska stjärnskottet Ludvig Åberg tog hem sin första seger. Tiger Woods behövde endast fem tävlingar för att göra det samma. Men det finns spelare som peggar upp år ut och år in utan att lyckas vinna en tävling.

Den som har rekordet i flest antal tävlingar utan seger är amerikanen Brett Quigley med sina 408 tävlingar, fördelade över 19 år på touren.

Quigley vann US Junior Amateur när karriären var i sin linda, och efter att ha blivit proffs 1991 lyckades Quigley ta två segrar på Korn Ferry Tour innan han tog sin in på PGA touren. Men där tog segrarna slut. När karriären var över hade han lyckats klara cutten 240 gånger, slutat topp 10 34 gånger och tvåa fem gånger. Men aldrig fick han lyfta någon buckla.

Som plåster på såren lyckades dock Quigley bättre på PGA Tour Champions. Där han vunnit två gånger på sina 87 tävlingar.

Flest majors utan seger:
Lee Westwood, 91

När Sergio Garcia knöt nävarna i en lättad segergest, på Augusta Nationals 18:e green, hade han inte bara vunnit sin första efterlängtade major. Han hade dessutom satt ett nytt rekord. Segern i den 74:e starten innebar att han behövt flest starter i majors innan den första titeln trillade in.

Ett mindre smickrande rekord kan tyckas, men han tog sin majortitel till slut. Det finns spelare som går en hel karriär utan att lyckas vinna en av de fyra största tävlingarna, och den som haft flest möjligheter är engelsmannen Lee Westwood, som varit världsetta i sammanlagt 22 veckor under sin karriär.

Bland sina 91 starter placerade han sig topp-10 vid 19 tillfällen, blev delad tvåa i 2016 års The Masters och var som bäst ensam tvåa, två gånger – på The Masters och The Open år 2010.

Engelsmannen, med sina 50 år fyllda, skulle kunna lägga till fler starter till sina 91 – och putsa till sitt rekord. Men flytten till LIV-touren har gjort att han halkat långt ner på världsrankingen, och kan eventuellt ha gjort sitt sista framträdande i golfens stora mästerskap.

Sämst resultat i singelmatcher under Ryder Cup:
Ian Woosnam, 0-6-2

Majors i alla ära. Men den verkliga golffesten inträffar vartannat år, spelas mellan 12 spelare i varje lag och är mellan USA och Europa. Just det, Ryder Cup.

De spelare som får privilegiet att bli uttagna är garanterade en match under de tre tävlingsdagarna – söndagens singelmatcher.

Världsstjärna mot världsstjärna och vinner man innebär det inte bara en fjäder i hatten gentemot sin motståndare, man kammar dessutom hem en poäng till sitt lag.

Den som har flest förluster någonsin i singelsammanhang är Christy O’connor med sina 10. Men en förmildrande omständighet är antalet matcher. Han lyckades bli uttagen hela tolv gånger.

Den som i stället har det sämsta resultatet i Ryder Cups singelmatcher är Mastersvinnaren från 1991, Ian Woosnam.

På sina åtta singelmatcher vann han inte en enda, utan lyckades som bäst spela lika vid två tillfällen. Tillsammans med sina 0 vinster (miss)lyckades han spela till sig ett ytterligare rekord. Förlusten mot Fred Couples 1997 skrevs 8/6. Det innebar då den största förlusten i Ryder Cup, inte bara för en singelmatch, utan i en match över 18 hål i Ryder Cups historia.

Detta rekord slogs dock i 2023 års upplaga av Ryder Cup. Rekordet ägs nu av dagens världsetta Scottie Scheffler och femfaldiga majorvinnaren Brooks Koepka – efter att de förlorade mot Viktor Hovland och Ludvig Åberg med 9/7.

Läs också:


Text: Felix Månsson • 2024-02-28
Tournytt19:e håletGolflistaGolfrekordListaRekordTournytt
Scroll to Top