Både PGA Tour och LIV Golf har partyhål i veckans tävlingar. Foto: Getty Images/X

Gott och blandat från herrtourernas cirkusvecka

Partyhål gånger två. Nykomlingen för ung för att bo på hotell. Och nytt liv i samma rankingbråk.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-07 Uppdaterad 2024-02-07

På söndag spelas Super Bowl LVIII i Las Vegas mellan Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers. USA värmer upp med partyinjecerad tourgolf i Arizona och just Las Vegas.

Ölkrock i rutan?

PGA Tour är på plats i Scottsdale, Arizona, för WM Phoenix Open på TPC Scottsdale. Tävlingen är mest känd för arenahålet, det 16:e, där åskådarna gör allt annat än ”håller igen”. Det kommer säkerligen gå vilt till även i år och kanske ännu mer eftersom det samtidigt kommer spelas livlig golf i Las Vegas. 

LIV Golf Las Vegas spelas torsdag till lördag och det åttonde hålet, par 3, på Las Vegas Country Club kommer fungera som partyhål under tävlingen. 

LIV Golf experimenterade med konceptet både i Adelaide och Chicago förra året men även om de själva verkar tycka motsatsen, så kom de inte upp i samma decibelnivåer som grott sig starka i Arizona under 20 år.

20 000 personer förväntas omringa hål 16 under WM Phoenix Open. Hur många som lämnar spelborden för att se Kevin Na springa i en putt, återstår att se. 

Hatton fick checka in lagkompisen – för ung för Las Vegas

Förra veckan gjorde LIV-laget Legion XIII debut och vann lagdelen. Jon Rahms mannar fick dela på tre miljoner dollar utöver de som respektive spelare drog in i det individuella spelet. 

Legion XIII-rookien Caleb Surratt var amatör för en vecka sedan och fick alltså bra betalt i proffsdebuten. Om han tänkt satsa några dollar i Las Vegas så kommer det inte gå för sig. 19-årige Surratt är till och med för ung för att få checka in på hotellet. Lyckligtvis fanns lagkompisen Tyrrell Hatton närvarande och eftersom engelsmannen är över 21 år (32) så kunde han skriva under hotellreservationen. 

OWGR-bråket fortsätter

Två gånger har Official World Golf Ranking lämnat tråkiga besked till LIV Golf League och än så länge har den nya touren ingen världsrankingstatus. Det betyder att många LIV-spelare inte får plats i majortävlingar (där OWGR betyder mycket för vilka som får plats i fälten).

Efter förra veckan där Joaquin Niemann vann LIV-premiären i Mexiko så satte diskussionerna igång igen eftersom chilenaren inte har plats i några majors i år. Något som han själv var väldigt snabb med att påtala i segerintervjun.

Många köper inte och verkar inte ens vilja bemöta OWGR:s förklaring att det INTE handlar om LIV Golfs 54 hål och ingen kvalgräns, utan om sättet man tar sig in på och faller ur LIV Golf League samt vilka som är behöriga att delta i tävlingarna. Där menar OWGR att LIV Golf behöver öppnas upp och hitta ett sätt där spelares aktuella form (på och utanför LIV Golf) blir viktigare och att spelare som underpresterar faller ur snabbare.

Många röster hörs om att LIV Golf snarast ska få världsrankingstatus ändå, alternativt att majortävlingarna ändrar sina kvalificeringsregler. LIV Golfs expert Jerry Foltz tycker att kommande majors gränsar till att bli ”asteriskmajors”, alltså förtjänar en fotnot i historieböckerna där det framgår att bara delar av världseliten deltog.

Fyra svenskar i spel

Alexander Björk, Alex Norén och Vincent Norrman spelar WM Phoenix Open på PGA Tour. Discovery+ och Eurosport 2 sänder med start torsdag klockan 15.15 (kombinerad feed) på Discovery+. Klicka här för alla sändningstider.
Starttider, svensk tid:
15.42: Alex Norén
15.53: Vincent Norrman
21.50: Alexander Björk

Henrik Stenson spelar LIV Golf Las Vegas. Tävlingen går bland annat att se direkt på LIVGOLF+ eller Youtube. Kanonstart klockan 19.15, svensk tid.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-07
19:e håletTournytt19:e håletCaleb SurrattLIV GOlfPGA TourTournyttTyrrell Hatton
Rulla till toppen