Maja Stark, 21, är fortfarande amatör men på goda grunder tippad som en av oddsmakarnas favoriter inför veckan. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Stark: ”Min målsättning är alltid att vinna”

KUNGSBACKA. Hon är nyss hemkommen från San Francisco och US Women’s Open, där det blev en delad 16:e plats i majorn. Nu siktar Maja Stark på att vara med i toppen i veckans Scandinavian Mixed.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-09

När amatörvärldsrankingen uppdaterades på onsdagsförmiddagen hoppade Maja Stark, 21, upp till femte plats. Detta tack vare en färsk 16:e plats i US Women’s Open förra veckan.

Men när vi ber henne att själv summera känslan efter majorn är hon inte helt tillfreds med sin insats.

– Lite besviken, jag känner att det var lite onödiga misstag. Jag hade inte varit besviken om det bara hade varit tekniken som det var fel på. Men nu var det besluten som blev väldigt fel ibland. Jag hade problem med längderna hela veckan och sista rundan märktes det verkligen med mina wedgar, säger Maja Stark till Svensk Golf.

Om jag för sju månader hade sagt till dig att du hade två topp 16-placeringar i US Women’s Open, hur tror du att du hade reagerat då?
– Då tror jag att det hade varit väldigt mycket bättre än nu. Men nu vet jag hur jag blev topp-16 i båda och sättet jag gjorde det på är jag inte supernöjd med. Onödiga misstag helt enkelt.

Vad var häftigast med US Women’s Open-upplevelserna?
– Att känna att jag hör hemma där nu mer än jag kände innan. Att se att de andra spelarna är dödliga, också gör misstag och att man själv inte är så långt ifrån toppen som man trodde. Det är nog den stora insikten jag har fått mer och mer. Jag blir mycket mer självsäker och känner att jag har där att göra i framtiden.

Och nu ska du pegga upp i samma tävling som Henrik Stenson och Annika Sörenstam. Hur känns det?
– Det är ju svinballt. Det känns väldigt speciellt. Jag visste inte att jag skulle vara med förrän för sju dagar sen. Kul att få spela mot killarna också och jämföra lite.

Vad tycker du om formatet på tävlingen?
– Jag tänker att det blir som en vanlig tävling och hoppas att de satt upp banan hyfsat jämlikt för oss. Jag har spelat en annan tävling där det var killar och tjejer blandat mot varandra och det var inte jättelyckat med uppsättningen av banan. Jag hoppas och tror att de tänkt till lite mer här.

Tävlingen hon syftar på hette Duke of York Young Champions Trophy och arrangerades i Storbritannien mellan 2001–2019 för framstående amatörer under 18 år från en mängd olika länder.
Stark var med 2017 när den avgjordes på Royal Liverpool Golf Club.

– De hade i princip satt oss tjugo meter framför killarna på varje hål och sagt ”lycka till”. Men killarna var ju liksom 30–40 meter framför oss efter utslagen, så det var tufft, säger Stark och skrattar.

En snabb koll i listan över vinnare av Duke of York Young Champions Trophy visar att det 17 av 19 år slutade med en kille som segrade. Ganska långt ifrån vad Scandinavian Mixed hoppas åstadkomma den här veckan, sett fördelningen av spelare på resultatlistan.

Maja Stark under US Women’s Open på The Olympic Club. Foto: Getty Images

För två veckor sedan spelade Stark final i collegeslutspelet med sitt lag Oklahoma State, där hon pluggat sen hösten 2019 och vunnit ett antal individuella tävlingar.

Sparrar ni någonsin mot killarnas golflag på Oklahoma State?
– Nej, inte någon organiserad tävling. Vi har bjudit in killarna och frågat om de vill spela, men deras coach har sagt nej. De vågar väl inte, haha. Men jag har ju spelat med och mot killarna individuellt några gånger och det tycker jag är väldigt kul. Det ska bli kul den här veckan också.

I måndags lämnade Stark San Francisco, mellanlandade i Amsterdam och anlände i Göteborg på tisdagseftermiddagen. Eftersom Vallda G&CC på onsdagen var uppbokad för pro-am blev det inget träningsvarv inför veckan.

Men det stör henne inte överhuvudtaget.

– Spelat den många gångar, så jag vet ju hur banan ser ut. Så det ska nog inte vara några problem. Jag är ju från en hedbana också så det lär vara hyfsat likt och jag tycker att det är kul när det kan bli väldigt blåsigt, säger Stark som är uppväxt på Abbekås GK i Skåne.

Trots uppladdningen, känner du att du kan vara med uppe och slåss i toppen även den här veckan?
– Ja, alltså min målsättning är alltid att vinna. Bättre att sikta högt än att sikta på att klara cutten och sen inte bli så besviken om man inte klarar cutten. Jag siktar högt som vanligt och det är den bästa uppladdningen. Jag har spelat andra tävlingar där jag har varit väldigt mycket sämre förberedd, så det här ska nog inte vara så stora problem.

Klockan 13.10 inleder Stark sin öppningsrond i sällskap med finskan Sanna Nuutinen, som är fyra på LET-penninglistan, och danske ET-segraren Joachim B Hansen.Text: Oskar Åsgård • 2021-06-09
TournyttEuropean TourLadies European TourMaja StarkScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Scroll to Top