”Sverige är mitt nya favoritland”, sa Dale Whitnell med trofén framför Ullnasjön. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Tidernas mest oväntade vinnare

Rörd, känslosam och tagen – engelsk sensationsvinnare sammanfattar en osannolik vecka i Sverige

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-11 Uppdaterad 2023-06-12

ULLNA Det var en känslosam, rörd och tagen engelsman – Dale Whitnell, 34 – som höll undan från de jagande och till slut fick fira med sin karriärs första trofé på DP World Tour i sina händer.

– Detta har självklart inte hunnit sjunka in ännu. Det kommer nog att dröja innan jag förstår vad det här betyder, sa Whitnell.

Han kunde i solskenet på Ullna G&CC hyllas som en av de mest oväntade vinnarna i den 50-åriga svenska proffstävlingshistorien.
– Det är en ära att synas bland alla stora namn som har vunnit i Sverige, sa han.
– Detta är mitt nya favoritland, var det självklara tillägget.

En oförglömlig fredag banade vägen till den slutliga segern i Volvo Car Scandinavian Mixed.
Whitnells inledande 66:a följdes upp med det nya banrekordet 61 slag efter elva birdies och sju par.
– Det var mitt livs absolut bästa golfrond. Allt flöt och inget kunde gå fel. Det var en sådan dag, konstaterade Whitnell.

Hans ledning växte till sex slags marginal. Två avslutade 70-rundor räckte med god marginal. Jakten pågick ute vid Ullnasjön, konkurrenterna närmade sig men kom aldrig riktigt nära. Den slutliga tvåan Sean Crocker från USA var till slut tre slag efter.

Dale Whitnells vinnarscore var 21 slag under par.
– Efter min birdie på 17:e hålet började jag känna att jag skulle vinna. Att spela det 18:e hålet inför den härliga publiken var enastående, sa Whitnell.

På den lokala hemmaklubben i Colchester, England följdes han av medlemmar och vänner som han växt upp med.

– Jag fick mitt medlemskap dagen när jag fyllde tio år. Jag blev proffs när jag var 21. Jag fick mitt kort på DP World Tour när jag var 31. Det har varit en lång resa, säger han.

Resan fortsätter?
– Det här var min första titel – nu ska jag vinna många fler.

Hans historia tillhör en av dem som gör golfen till den sport som den är. Att debutera som vinnare vid 34 års ålder. Att allvarligt fundera på att sluta när pengarna tog slut och platsen till tourernas finrum kändes avlägsen och långt borta.

– Jag körde budbil när jag verkligen behövde ett jobb, jag leverade post och varor hemma i Essex, det var för 6–7 år sedan. Nu är jag här, sa Whitnell inför prisutdelningen tillsammans med Annika Sörenstam ute på en soldränkt 18:e green.

Hans coach stod intill, lika lycklig som sin spelare.
– Vi kommer att fira i Stockholm i kväll – även om detta ännu inte sjunkit in, sa Dale Whitnell.

Före Scandinavian Mixed var han rankad 308:a på världslistan. Han kom till Sverige efter en rad av misslyckade tävlingar. Som bäst var han 81:a i Holland för två veckor sedan.

– Jag har jobbat hårt med närspelet på Ullnas utmärkta träningsområde under dagarna här i Stockholm. Det får förklara vändningen, sa Dale Whitnell.

Liksom sina kollegor uppskattade han den mixade tävlingen och möjligheten att spela med tjejerna från Ladies European Tour.
– Den här tävlingen är absolut bra för sporten, det har verkligen varit en vänlig miljö att vistas i, avslutade söndagens störste vinnare.

Tävlingens bäste svensk blev Alexander Björk med en slutlig nionde plats efter en ny stabil, högklassig tävling. Vår mest formstarka herrspelare avslutade söndagen med en 68-runda. ”Söndagens spelare” Hugo Townsend kom till slut på elfte plats i sin sista tävling som amatör.

Bästa svenska på damsidan var Madelene Sagström – tolva och total trea bland de kvinnliga spelarna.
– Det var verkligen värt att komma hit och spela på hemmaplan. Det var till och med ännu roligare än vad jag faktiskt trodde. Alla ropen och skriken från publiken kommer jag aldrig att glömma. Känslan när den sista putten på 18:e rullade i hål… fantastiskt! Det är så här det borde vara varje dag, sa Madelene som reser direkt från Stockholm för att spela nästa veckas tävling på LPGA-touren.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-11
TournyttAlexander BjörkDP World TourMadelene SagströmScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen