”Jag sa det till min caddie, att dom är här för att titta på mig”, sa Madelene Sagström efter 64 slag på Ullna. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Sagströms härliga birdiefest

Tjejen från Enköping är där hon vill vara – i händelsernas centrum

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-10 Uppdaterad 2023-06-11

ULLNA Hon är rankad 28:a i världen. Tvåa efter Linn Grant bland svenskorna. Sexa bland europeiskorna som i september vill försvara den senaste segern mot USA i Solheim Cup.

Nu har Madelene Sagström också presenterat sig för den svenska golfpubliken.
– Jag gillar ju att vara i händelsernas centrum – det här var en riktigt härlig dag, sa 30-åringen från Enköping efter lördagsrundan inför den svenska hemmapubliken på Ullna G&CC.

Hon har inte tävlingsspelat i Sverige sedan 2015. När hon åtta år senare gjorde resan till Stockholm gjorde hon det med inställningen att ta chansen att få visa upp sig, att få bjuda på den golf som hon vet att hon kan prestera.
64 slag, åtta under par, blev hennes bevis.
– Jag märkte att fler och fler började följa mig efter mina första birdies. Jag sa det till min caddie: ”Dom är här för att titta på mig!” Det var jättehäftigt. Jättekul. Att höra publiken skrika när jag sänkte några puttar till.

Ett fyrverkeri av birdies pågick mellan det 14:e och 17:e hålet. Ringar kunde skrivas runt siffrorna 2, 4, 2 och 3. På det sjuttonde hålet sänktes bonusputten från cirka 15 meter.

Madelene talade efteråt om veckans hårda och lönsamma arbete tillsammans med sin tränare Hans Larsson på puttingreenen.

Totat åtta birdies fixade scoren 64 slag och ett avancemang i resultatlistan. Som bäst var Madelene Sagström uppe på en delad andraplats, detta innan spelare från eftermiddagens sista bollar passerade.

Sagström trivdes och talade efteråt om sin närvaro och ökade fokus jämfört med öppningsdagarna på Ullna.
– Jag gillar att synas, jag trivs jättebra i den här miljön. Den sparrar mer än vad den sätter press, konstaterade Madelene.

Känslan skapades redan när hon kom till Ullna på förmiddagen.
– Ett gäng tjejer stod vid bussen. Det var verkligen kul att få så mycket support. Och efteråt blev jag attackerad av kids som ville ha autografer. Det var verkligen häftigt och kul att se att vi kan inspirera nästa generation till golfen, sa Madelene och påmindes själv om när hon som liten tjej fick Robert Karlssons boll på Kungsängen.

Madelene tystade för ett ögonblick debatten om orättvisor mellan herrar och damer i årets upplaga av Scandinavian Mixed.

Direkt efter henne kom nederländskan Anne Van Dam i mål på 63 slag.

Inför söndagens finalvarv talar mycket för att Sagström, Van Dam och engelskan Gabriella Cowley gör upp titeln om ”tävlingens bästa kvinna”. Samtidigt som den hittills överlägsne ledaren Dale Whitnell fortsätter att jagas.

– Skillnaden idag var vinden. När det inte blåste lika mycket scorade också vi tjejer lägre. Ett par tees var framflyttade. Jag kunde slå några andra klubbor för att få fulla wedgar in mot greenerna. Jag har fördel av att slå lite längre och mer mer spinn än de flesta av tjejerna, sa Madelene Sagström.
– Det var attackerbart för både herrar och damer. Jag förstår att det har varit svårt att göra banan helt rättvis. Livet är inte rättvist, golf är inte rättvist.

I Madelene avancerade från 28:e plats till en delad femte.

Lördagens ”moving day” togs också tillvara av lågscorande spelare som Anne van Dam (63 slag), Gabriella Cowley (64), Sean Crocker (64), Ryo Hisatsune (63), Sebastian Söderberg (65) och Kristoffer Broberg (66).

Jakten på Dale Whitnell i toppen kan fortsätta.
– Jag ska fortsätta göra det jag gör och hoppas kunna ge mig själv samma chanser och putta lika bra som idag, säger Madelene Sagström.

I morgon, söndag avgörs slutstriden i Scandinavian Mixed på Ullnas spektakulära avslutningshål. Madelene Sagström vill åter vara i händelsernas centrum.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-10
TournyttDP World TourLadies European TourMadelene SagströmScandinavian MixedTournyttUllna GC
Scroll to Top