Ullna G&CC var spelplatsen i år. Var Volvo Car Scandinavian Mixed spelas nästa år återstår att se. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

”Scandinavian Mixed är här för att stanna”

Arrangörerna sammanfattar årets tävling.

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-12 Uppdaterad 2023-06-12

78 damer, 78 herrar, en pokal.

– Alla älskar formatet och konceptet, säger Henrik Hilford-Brander.
– Scandinavian Mixed är här för att stanna, tillägger Claes Nilsson.

Radarparet från We do Sports kunde återigen använda ordet succé när Volvo Car Scandinavian Mixed, den unika tävlingen på DP World Tour, kunde sammanfattas på Ullna G&CC utanför Stockholm.

Utropstecknen var många och handlade om banan, partyt och spelet.

Frågetecken finns.

Vad kommer veckans chocknyhet från golfvärldens makthavare att innebära för vår svenska tävling? Var kommer den att spelas 2024? Återkommer Henrik Stenson? Fortsätter Volvo som huvudpartner?

– Vi har ingen nyhet att gå ut med idag. Vi räknar med att ha mycket klart under den här månaden, säger Claes Nilsson och Henrik Hilford-Brander.

Vad betyder sammanslagningen mellan PIF, PGA Tour och DP World Tour för Scandinavian Mixed?
– Det kan vi förstås inte veta ännu. Det vet nog ingen just nu. Men vi tror att det blir bra. Nyheten kom överraskande snabbt men vi är övertygade om att det är en bra nyhet för oss. Vi har en ständig dialog med framför allt DP World Tour.

Ni har tidigare talat om en rotation mellan de svenska storstäderna. Mycket talar alltså för att nästa sommars värdstad blir Göteborg eller Malmö. Vilka banor är aktuella?
– Jag önskar att jag kunde säga att det står mellan den och den banan. Men det kan ändras snabbt. Vi diskuterar det med Volvo, som vi naturligtvis vill ha kvar som huvudpartner, och vi hoppas snart ha ett klart svar, säger Claes Nilsson.

Blir Annika Sörenstam även nästa års värdinna för tävlingen? Kan Henrik Stenson återkomma?
– Annika har gjort allt väldigt bra även i år. Hon hade förstås velat spela bättre men har tillfört väldigt mycket för tävlingen på alla andra sätt. Hon talade om att hon gjort sin sista tävling på svensk mark, men hon behöver inte spela nästa sommar om hon bestämmer sig för det.
– Vi har absolut saknat Henrik här i år och vi har alltid haft ett bra samarbete. Nu följer vi nyheterna om vad sammanslagningen mellan tourerna kommer att innebära.
– Det är också fantastiskt att följa den nya gyllene svenska generationen, med Linn Grant, Ludvig Åberg och flera andra på väg mot den absoluta världstoppen. Vi vill också fortsätta bygga tävlingen kring våra unga, fantastiska spelare som publiken kommit hit för att titta på den här veckan.
– Hugo Townsends genombrott var extra roligt att se i år. Ett nytt namn föds. Det är viktigt för svenska golfungdomar att se vad som är möjligt.

Banan på Ullna fick högsta betyg av spelarna – både rolig att spela och i bästa kondition?
– Förhållandena har varit perfekta. Om någon tvivlat på att banan inte skulle hålla för den moderna golfen så bevisades motsatsen, säger Henrik Hilford-Brander.
– Som destinationsmarknadsföring har Stockholm varit fantastiskt. Ullna, Stockholm och Sverige har visats upp för tv-tittare i 162 länder. De har fått se vackra svenska sommarbilder och förstått vårt jämställdhetskoncept när tjejer och killar spelat i samma tävling, säger Claes Nilsson.

Till slut tog startfältets bästa tjejer plats i toppen av resultatlistan?
– Ja, och vi fokuserar mest just nu på hur många tjejer som tar plats bland de 30 bästa. I framtiden ser vi gärna att det kvinnliga startfältet håller en högre klass, att vi får hit fler tjejer med högre poäng på världsrankingen. Vi jobbar för ett ökat samarbete med LPGA-touren.

Kan prispengarna höjas från dagens totala prissumma, två miljoner dollar?
– Absolut, det tror vi och hoppas på. Den generella inställningen på DP World Tour är att prissummorna ska öka.

Oavsett spelplats 2024… kommer det att bli ett nytt partyhål med oavbruten musik och golffest?
– Självklart. Det har blivit riktigt bra både i Halmstad och här på Ullna, säger Henrik Hilford-Brander.
– En spelare treputtade på den 13:e greenen intill partyläktaren. Han sa att det var den roligaste treputt han gjort, säger Claes Nilsson.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-12
TournyttDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen