Sista rundan som amatör. Nu satsar Hugo Townsend på Challengetouren. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Amatörens stora genombrott

Magisk 64:a på Ullna – och i morgon börjar proffslivet

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-11 Uppdaterad 2023-06-11

ULLNA Amatörer som fått sitt genombrott i en proffstävling hemma i Sverige.
Bland de tidigare namnen kan nämnas Annika Sörenstam och Henrik Stenson, bäst bland amatörerna i Scandinavian Masters 1997.

Efter söndagens spel i Volvo Car Scandinavian Mixed finns ett nytt namn plats på listan:
Hugo Townsend, 23-åring från Boden och Stockholms GK.

En magisk 64-rond, åtta slag under par, tog honom till resultatlistans högsta placeringar. 
I den interna kampen bland tävlingens amatörer var Townsend nummer 1, närmast före den kvinnliga världsettan Ingrid Lindblad.

– Det var en häftig känsla att komma upp på 18:e greenen och mötas av all publik. Jag har känt mig mer och mer bekväm för varje dag, sa Hugo efteråt.

Hans spel var eftermiddagens snackis på Ullna G&CC. Själv tog han det med ett lugn som imponerade lika mycket som hans resultat.
– Golf är roligt på så sätt.. man vet aldrig vad som händer. Nästa vecka är det en helt ny vecka.

Ny vecka?
För Hugos del startar ett nytt golfliv.
Söndagens rond var hans sista som amatör. Från och med i morgon startar proffskarriären. Den första resan går till Prag för spel på Challengetouren.

Fem säsonger inom den amerikanska collegegolfen är över. De första fyra åren tillbringades på Boise State i Idaho, det sista på Ole Mississippi. Som näst bäste svensk efter världsettan Ludvig Åberg spelade Hugo Townsend till sig en 14:e plats på amatörernas världsranking.

Nu finns ett späckat program på Challengetouren framför honom.
– Jag räknar med att spela åtta tävlingar fram till i mitten av september. Jag får chansen till wild-cards tack vare att Sverige får extra platser som arrangörsland av två tävlingar på touren, berättar Hugo.

Målsättningen?
– Jag får nog upprepa det jag sa: man vet aldrig något i golf, säger Hugo och skrattar.

När han får drömma vidare handlar den om att komma tillbaka till USA för att i framtiden spela Korn Ferry Tour och PGA Tour.

Hugo Townsend växte upp i Boden och uppmärksammades redan som junior som ett norrländskt golfhopp. 
– Annars var jag som alla andra. Jag spelade tv-spel och hängde med kompisar om vintrarna. Vi slog bollar inomhus mot ett nät, säger Hugo.

Att golfen blev det stora intresset var dock ingen överraskning. Spelet har alltid funnits i blodet. Hans pappa Peter Townsend spelade två gånger i Ryder Cup på 1960- och 70-talen. Som amatör var Peter länge ett av de absoluta toppnamnen på det brittiska öarna. Han var som bäst 13:e man i The Open Championship.

Han träffade sin svenska fru Sofia. Paret flyttade till Boden. Hugo föddes i Dublin och slog sitt första slag i St Albans utanför London.
– Pappa har varit här på Ullna den här veckan. Det var riktigt kul att han fick se mig spela. Det var nog fem år sedan senast, berättar Hugo Townsend.

Peter fick se sin son ösa i birdies. Totalt åtta stycken på hålen 1, 3, 7, 8, 9, 12, 13 och 15.

Från en plats i mitten av resultatlistan avancerade Hugo upp mot en topp 10-placering.

– Så mycket bättre kunde ju inte amatörtiden ha slutat. Det är självklart att jag åker till Prag med en bra känsla. Den första tiden kommer mycket också att handla om att komma in i allt som tourlivet innebär med resor, planering, träning och allt sånt. Jag får god hjälp av bland andra Jonnie Eriksson som varit en mentor sedan tiden på golfgymnasiet i Uppsala och i landslaget, berättar Hugo Townsend.

Han gav också ett tack till veckans caddie Lukas Sandelin.
Lukas pappa heter Jarmo. På tal om föräldrar som spelat Ryder Cup.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-11
TournyttDP World TourHugo TownsendLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Scroll to Top