Annika Sörenstam när hon var Solheim Cup-kapten för Europa 2017. Arkivbild: Getty Images

Sörenstam vill se en mixad match mellan Europa och USA

Nytt förslag för att höja intresset för golfsporten.

Text: Olof Åsgård • 2023-09-06 Uppdaterad 2023-09-06

Om två veckor spelas Solheim Cup på Finca Cortesin i Spanien. Fem svenskor har tagit plats i det europeiska laget. Veckan efter Solheim Cup är det dags för Ryder Cup på Marco Simone G&CC utanför Rom. Ludvig Åberg finns med i Europas lag.
Det blir en intensiv cup-period i golfvärlden i slutet av september och intresset för de prestigefyllda matcherna är enormt. Solheim Cup spelades första gången 1990 och har därefter successivt ökat i storlek samt betydelse inför varje ny upplaga. Ryder Cup har en längre historia och spelades första gången 1927 (USA mot Storbritannien), men det var först när Europa föddes som lag 1979, som grunden lades för det globala genomslag Ryder Cup har idag.

För WTV föreslår Annika Sörenstam att hon också gärna vill se en mixad match mellan kontinenterna. 
– Jag skulle gärna vilja se vad det finns för möjligheter. Det vore jättekul faktiskt och jag hjälper gärna till. Framtiden är inom den mixade delen för att kunna växa sporten. Det betyder inte att det bara måste vara så, men man kan väl komplettera med lite mix hit och dit. Jag tror det kan vara nyttigt för golfen att spela andra typer av spelformat, säger Sörenstam till WTV. 

Det är succén från Volvo Car Scandinavian Mixed som ligger bakom förslaget. Annika Sörenstam har varit värd för tävlingen sedan första upplagan 2021. 

Förra året vann Linn Grant på Halmstad GK och hon tycker att mixade tävlingar egentligen är helt självklart.
– Många tjejer växer ju upp med att spela med killar. Det är inget konstigt. Jag spelade tävlingar mot killar, det fanns inga tjej- och killklasser förrän senare. Och sen alla chipp- och puttävlingar. För oss som spelar känns det väldigt naturligt (att spela tillsammans), säger Grant till WTV. 

Om en mixad match mellan Europa och USA skulle gå av stapeln idag skulle lagen formeras enligt följande om man enbart utgår från respektive världsranking:

Europa
Damer: Celine Boutier, Charley Hull, Linn Grant, Georgia Hall, Leona Maguire, Carlota Ciganda
Herrar: Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland, Matt Fitzpatrick, Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood 

USA
Damer:
Lilia Vu, Nelly Korda, Allisen Corpuz, Megan Khang, Lexi Thompson, Jennifer Kupcho
Herrar: Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Max Homa, Brian Harman, Wyndham Clark 

Se hela inslaget i senaste avsnittet av 18 minuter: 


Text: Olof Åsgård • 2023-09-06
TournyttAnnika SörenstamRyder CupSolheim CupTournytt
Rulla till toppen