Ska spelarnas favorit åter leda laget på Bethpage 2025?. Foto: Getty Images.

Ryder Cup

Game, set and Luke Donald!

Spelarna ser gärna att engelsmannen fortsätter som kapten i nästa Ryder Cup.

Text: Eric Franzén • 2023-10-01 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE, ROM 436 dagar har passerat sedan det officiellt stod klart att Henrik Stenson inte skulle vara kapten för Europas lag under 2023 års Ryder Cup. Även om organisationens interna omstart troligen kan dateras något tidigare fick Luke Donald axla kaptensrollen med en mer begränsad tidsram än normalt, fram till det skarpa läget på Marco Simone G&CC i Rom.

Turbulensen som föregick kaptensskiftet känns idag som ett avlägset minne när Luke Donald träder in på podiet i intervjurummet med Samuels Ryders pokal inom nära räckhåll.

Efter sista singelmatchen avrundats får Shane Lowry publiken att skandera “Two more years!” runt 18:e hålets green. En direkt uppmaning om att låta Donald bli kvar som kapten till nästa Ryder Cup, som spelas på Bethpage utanför New York under 2025. 

Frågan om han själv är intresserad av en repris kommer också i ett tidigt skede av presskonferensen.

– Lyssna, grabbar, säger Donald. Jag vill njuta av den här stunden just nu, för att avbrytas av en spelare som skriker “Kom igen nu!”.
– Jag har inte fått frågan ännu, blir Donalds kontring.

– Jag tror att alla som sitter här skulle bli väldigt glada över att ha honom som kapten igen, fyller sedan Rory McIlroy i.

Skulle Luke Donald inte bli kapten pekar mycket på att Justin Rose istället kan bli aktuell. Om detta blir verklighet är det inte otroligt att den 43-årige engelsmannen tar med delar från teamet i Rom till Long Island. Vicekaptenen Edoardo “Dodo” Molinari har själv varit aktiv i den datadrivna analys av spelarna som numer båda lagen använder flitigt inför kaptensval av spelare, uppsättning av banan och formation av par.

– Självklart är Dodo extremt viktig. Jag tycker att golfspelet verkligen har blivit dominerat av statistik, men du vet, alla mina vicekaptener var enorma och fick bokstavligen mycket input från Thomas Björn. Han har varit där tidigare som segrande kapten.

– José María var extremt inspirerande. José talar inte mycket, men när han gör det lyssnar vi alla. Det är dödstyst i rummet, i vårt lagrum, när han talar, och det var fantastiskt. Nicolas Colsaerts, han har det största hjärtat jag känner till, och denna Ryder Cup betyder så mycket för honom. Francesco också. Var och en av dem betydde så mycket för mig och var till stor hjälp.

– Men Dodo och  jag spenderade förmodligen lite mer tid ihop på grund av statistiken, på grund av försöken att hitta sätt att berätta för alla mina killar varför de skulle vinna; ge dem självförtroendet att när de steg upp på tee på fredag förväntade de sig att vinna, och detta är anledningarna, och detta är varför du spelar och detta är varför vi kommer att lyckas vid veckans slut. Självklart är Dodo en stor del av det, säger Luke Donald.

Att börja blicka mot nästa Ryder Cup när segern på Marco Simone endast är några timmar gammal är talande för evenemangets unika position inom golfen- och sportens värld. Men bandet måste givetvis också backas till USA:s forcering under singelmatcherna.  

– Laget behövde inte direkt peppas inför söndagens singlar. Vi  hade 10 1/2 poäng mot 5 ½. Vi visste att det var i våra händer, och höll fast vid samma plan som vi planerat för under hela veckan: Att komma iväg snabbt och spela som ett lag. Att använda publiken och dra nytta av deras energi.I Ryder Cup finns det alltid många svängningar, känslor och förändringar av läget. Vid ett tillfälle tittade jag på tavlan och försökte lista ut hur vi nå fram till 14 1/2 poäng, men till slut kom vi ändå dit på ett enkelt sätt, säger Luke Donald.

När Luke Donald och laget släpps iväg för att inleda firandet på allvar återfinns han ännu en gång längst fram i klungan när de går uppför trappan mot klubbhuset. Fortfarande med Samuel Ryders pokal i sina händer.


Text: Eric Franzén • 2023-10-01
TournyttLuke DonaldRory McIlroyRyder CupShane Lowry
Rulla till toppen