Två år till. Luke Donald leder återigen Europa i Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

KLART: Luke Donald stannar kvar som Ryder Cup-kapten

Engelsmannen får fortsatt förtroende och leder Europa i Ryder Cup på bortaplan om två år.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-29 Uppdaterad 2023-11-29

Luke Donald förde Europa till seger i Ryder Cup tidigare i år. USA besegrades i Italien på Marco Simone G&CC utanför Rom och segersiffrorna skrevs till 16,5-11,5 till Europa. 

Kapten Donald hyllades av alla och flera spelare tyckte att det var lika bra att han fick fortsätta, däribland Rory McIlroy.
När veteranen Justin Rose (som i Rom gjorde sitt sjätte Ryder Cup som spelare) kort efteråt uttryckte samma önskan och meddelade att han själv skulle tacka nej om han fick frågan, så fanns inte många kandidater kvar och allt talade för att 45-årige Luke Donald skulle få uppdraget en gång till.

Och nu är det officiellt att Donald blir Europas kapten på Bethpage 2025.
– Jag är glad och hedrad över att ha fått chansen att leda Team Europe i Ryder Cup igen. Stora möjligheter dyker inte upp så ofta i livet och jag är övertygad om att när de gör det så måste du ta tag i dem med båda händerna, det här är ett av dessa ögonblick, säger Donald i ett pressmeddelande från Ryder Cup Europe.

Han blir den första återvändande kaptenen för Europa sedan Bernard Gallacher höll i taktikblocket i tre raka upplagor – 1991, 1993 och 1995.

Nu hoppas alla att Donald upprepar Tony Jacklins bedrift och vinner både på hemma- och bortaplan. Jacklin var kapten när Europa vann på engelska The Belfry 1985 och på Muirfield Village i Ohio 1987.

– Ryder Cup betyder så mycket för mig, så att bli kapten igen och få chansen att skapa mer historia genom att bli den andra europeiska kaptenen att vinna två i rad är spännande. Det råder ingen tvekan om att det är en tuff uppgift att vara kapten på bortaplan. Men jag har aldrig duckat för utmaningar under hela min karriär och det är just sånt här som motiverar mig, säger Donald.

Ryder Cup Europe nöjda med valet

– Luke var en fantastisk kapten i Rom och vi är glada över att han kommer att återvända till rollen för Ryder Cup 2025 i New York. Han visade tydliga, lugna och noggranna ledarskapsförmågor i Rom, och alla dessa egenskaper kommer att vara stora tillgångar igen för Luke och Europa när de tar sig an den stora utmaningen att försöka behålla Ryder Cup mot ett starkt amerikanskt lag uppbackad av passionerat stöd i New York, säger Guy Kinnings, vd Ryder Cup Europe.

Senast Europa vann på amerikansk mark var 2012 på Medinah Country Club. Då var Luke Donald med som spelare.


Text: Olof Åsgård • 2023-11-29
Ryder CupTournyttLuke DonaldRyder CupTournytt
Rulla till toppen