Victor Hovland och Ludvig Åberg på väg mot en kväll och natt av bättre format. Foto: Getty IMages.

Ryder Cup

Fem höjdare från den omtumlande Ryder Cup-söndagen

Det här lyfte sista speldagen i Ryder Cup ännu högre upp på golfhimlen, enligt Svensk Golfs chefredaktör.

Text: Eric Franzén • 2023-10-01 Uppdaterad 2023-10-03

MARCO SIMONE G&CC, ROM Det är dags att lämna statistiktabellerna och åter försöka backa in med släp på den känslomässiga berg- och dalbana som finaldagen av Ryder Cup bjöd på. Subjektivt, personligt och pladdrigt efter alltför långa dagar under den fantastiska veckan som tillbringats här. Nu kör vi.

Jon Rahm vs Scottie Scheffler
En av de allra bästa matcherna i årets upplaga, som i mina ögon träffsäkert fångar in hela essensen av Ryder Cup. Den amerikanska världsettan mot den europeiska världstrean i en tungt sluggande uppgörelse som svänger, kränger och dansar på kanterna för att till slut delas på sista greenen. Och detta efter att allting landat i att Scottie Scheffler måste sänka sin chip. Två spelare med stor ömsesidig respekt vacklar därefter rakt in i broderliga kramar på Marco Simones 18:e green, där de pressat fram sina allra sista slag under den utdragna veckan i Rom.

Victor Hovland
Vi tänker inte ifrågasätta att Ludvig Åberg upprepade gånger utnämnt Hovland till världens just nu bästa golfare. Snarare tvärtom. Rafsar hem 3,5 poäng till Europa, vilket är en halv pinne bakom Rory McIlroy. Just denna söndag kopplade Hovland ett tidigt järngrepp om sin match mot Morikawa redan på det tredje hålet, som därefter aldrig släpptes upp.
Att någon som tidigare haft närspelet som sin svagaste punkt nu visar att wedgarna kan leverera i de mest pressade situationer på banan är ett otroligt styrkebesked från Hovlands sida.

Tommy Fleetwood
När generationen med Poulter, Garcia och Westwood tackat för sig har Tommy Fleetwood klivit fram som en omistlig kugge i det nuvarande europeiska Ryder Cup-maskineriet. Sliter sig till en ren arbetsseger mot Fowler under en vecka som hans spel inte levererat till 100 procent. Hans drive på 16:e hålet säkrade inte bara Europas seger, utan högst troligen ett framtida kaptensskap i Ryder Cup. Givetvis en bit bortom Bethpage 2025 där han fortfarande bör vara högaktuell för laget, medan landsmannen Justin Rose i nuläget landar som möjlig favorit till att leda det europeiska laget. 

Luke Donald
Återigen är det dags att leverera det dagliga tjatet om hur många rätt som Luke Donald stått för under 2023 års Ryder Cup. Valde att gå ifrån spelordningen som tillämpats i Paris, där de två första dagarna startades med fyrboll. Torsdagens 4-0-svep i foursome gav både momentum och en nödvändig poängbuffert som lade grunden för laget kunde kravla sig hela vägen över mållinjen under sista dagens singlar. Har också kunnat placera in Jon Rahm och Rory McIlroy på rätt sida av lottningarna där de två europeiska alfahannarna kunnat lägga en stark grund med sina inspelade poäng.  

Årets rookies
Ludvig Åberg, Nicolas Höjgaard, Robert MacIntyre och Sepp Straka levererade utan omsvep och släpade ihop totalt 6 poäng för det europeiska laget. Ett utmärkt rookiefacit av de fyra spelarna, där deras medverkan i årets Ryder Cup också bör betraktas som en långsiktig investering i det europeiska lagets framtid. Det som Ludvig Åberg har upplevt under veckan i Rom innebär otroligt viktiga erfarenhetspoäng, som ökar betydligt i värde för hela laget om Åberg finns med i truppen till drabbningen på Long Island om två år. Ett Ryder Cup som lär innebära en avgrundsdjup utmaning för det europeiska lag som släpps ut på Bethpage, framför en bröligt överladdad östkustpublik.    

USA:s lag
Jaså. Blev det sex höjdare, säger ni? Men det är omöjligt att inte hissa det amerikanska lagets insats under lördagen och söndagens spel som laddade detta Ryder Cup med puls och dramatik samt stresstestade Donalds manskap nästan hela vägen in till omklädningsrummets isbad. Guldstjärnor av största modell kastas främst åt Max Homa och Patrick Cantlays håll efter att de tillsammans baxat ihop 5,5 av USA:s totalt elva poäng. Två spelare med väldigt olika framtoning och personlighet som inte backade för att ge allt och mer därtill i den intensivt kokande eurogrytan på Marco Simone G&CC. 

Rory McIlroy
Stoppa bussen och dra i nödbromsen i fall du vill kliva av när även en sjunde höjdare radas upp. Men allas vår parkeringshuligan Rory McIlroy lämnar 2023 års Ryder Cup som lag Europas främste poängplockare. Spelet från tee bjöd på de urladdningar som vi förväntar oss i stil med lördagens spoon på hål 16. Och bagens längre järn presterade den hööööööga drawade flykt som gör Rory McIlroy till Rory McIlroy. Men han har även ett antal riktigt svettiga och ockulta närspelsslag på sitt samvete, som löstes med en bländande finess. 

Veckans kommentator
Forne Ryder Cup-spelaren och PGA Tour-knegaren Hunter Mahan, som utbrister “The weight of the hat might just get that one in”, när Patrick Cantlay lägger en putt något kort om koppen på 14 idag.

Men banan då?
Marco Simone G&CC är inte direkt en av Europas allra bästa golfbanor rent designmässigt sett. Men pratar vi om avslutningshålen, med betoning på 16 till 18 så förtjänar European Golf Design en kepsviftande Joe LaCava-ovation gånger tusen. En serie hål som träffsäkert utformats för att fånga, förstärka och inrama matchspelets inneboende kraft.  

Inte ens nära…
Delar av den lokala organisationen, som glatt stuvat om i tidtabeller, ställt in planerade shuttlebussar och gjort lite allt möjligt baserat på vad de känner för just i stunden. Frågor på detta har verkligen inte saknats – och i de flesta fall bemötts med en enhetligt undrande axelryckning. 


Text: Eric Franzén • 2023-10-01
TournyttJon RahmLudvig ÅbergLuke DonaldRory McIlroyRyder CupTommy FleetwoodVictor Hovland
Rulla till toppen