Ludvig Åberg och José María Olazábal under fjolårets Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Olazabal lyfter fram Åberg: ”Europa klarar sig utan Rahm”

Ryder Cup-legendaren tycker att valen ska få konsekvenser.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-08 Uppdaterad 2024-02-08

José María Olazábal, 58, – tvåfaldig Mastersvinnare, 23 DP Tour-titlar och Europas sjunde meste poängplockare i Ryder Cup (20,5 poäng) – tror att Europa skulle klara sig utan landsmannen Jon Rahm och engelsmannen Tyrrell Hatton i Ryder Cup på Bethpage nästa år.

Rahm och Hatton gick nyligen till LIV Golf men har valt att förbli medlemmar på DP World Tour. De riskerar höga böter för varje LIV-start och kommer ha svårt att få ihop tillräckligt många starter för att behålla sina spelrättigheter.
Om Rahm och Hatton blir av med sina DPWT-medlemskap eller väljer att avsäga sig dem kan de enligt nuvarande regelverk inte delta i Ryder Cup. 

Hyllar Ludvig Åberg och danska tvillingarna

Om det skulle ske tror inte Olazábal, som var en av Luke Donalds vicekaptener förra året, att det nödvändigtvis behöver påverka Europas chanser att behålla bucklan.

– Jag har respekt för alla som lämnat för LIV. Samtidigt, om du tar ett beslut, så måste det få konsekvenser. Du kan inte förvänta dig att du ska ha samma rättigheter som PGA Tour- och DP World Tour-spelare. Så att ändra reglerna för Ryder Cup Europe… jag vet inte. Saknas spelare som Rahm och Hatton så kanske du kommer med ett något sämre lag i ett eller ett par Ryder Cups. Men om du helt plötsligt får tre Ludvig Åberg och Højgaard-tvillingarna så visar det sig att vi är med i fajten igen, säger Olazábal i podcasten Golf sin Etiquetas. 

Olazábals åsikter krockar med Rory McIlroys. Nordirländaren var snabb med att efterfråga regeländringar så fort det stod klart att Jon Rahm gått över till LIV Golf. McIlroy kan inte föreställa sig något annat än att Rahm är på plats i New York 2025 och spelar för Europa. 

Jon Rahm tror att han kan fylla sin tävlingskvot på DP World Tour och att det ska räcka för att han ska vara fylla kvalifikationerna för att få spela Ryder Cup.

– Om jag får så spelar jag gärna Spanish Open. Och om jag får och kvalificerar mig så spelar jag gärna DP World Tour Championship, sa Rahm inför veckans LIV-tävling i Las Vegas. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-08
NyheterTournyttJon RahmLudvig ÅbergNicolai HöjgaardNyheterRasmus HöjgaardRyder CupTournyttTyrrell Hatton
Rulla till toppen