Kommer tidigare världsettorna Tiger Woods och Luke Donald leda varsitt lag i USA om två år? Arkiv: Getty Images

Ryder Cup

Tre frågetecken inför nästa Ryder Cup

Hur kommer det bli 2025 på Bethpage Black i New York?

Text: Olof Åsgård • 2023-10-03 Uppdaterad 2023-10-03

Europa vann i Rom och kort efter att Shane Lowry satte sista putten så började diskussionerna om nästa upplaga som spelas på Bethpage Black, New York. 

Luke Donald och Tiger Woods?

De europeiska spelarna hyllade sin kapten Luke Donald och ser gärna att han fortsätter. Om han tackar nej finns annars en hoper kandidater: statistikgurun Edoardo Molinari som var Donalds förste vicekapten i Rom, Nicolas Colsaerts som också var vicekapten i år och Justin Rose för att nämna några. Även om LIV-diskussionen gått in i en annan fas känns fortfarande inte spelare som Sergio Garcia, Lee Westwood och Ian Poulter som direkt troliga kaptensnamn i nuläget.

Tiger Woods är storfavorit att leda amerikanska laget om två år. Andra som nämns i diskussionen är Stewart Cink, Matt Kuchar och Fred Couples. Om Woods får uppdraget ser tidigare Ryder Cup-kaptenen Paul Azinger gärna att Europa utser Sergio Garcia för en episk uppgörelse mellan de forna rivalerna.

Kommer LIV Golf finnas kvar och kommer deras tävlingar ge Ryder Cup-rankingpoäng?

Rory McIlroy menar att de europeiska veteranernas utevaro gav Europa exakt den unga injektion som behövdes för att besegra amerikanerna efter tunga nederlaget på Whistling Straits. Och för Europas del är förmodligen LIV-spelarna Garcias, Westwoods, Poulters och Stensons speldagar i Ryder Cup nu räknade.

LIV-spelarna Dustin Johnson, Patrick Reed och Bryson DeChambeau hade nog inte kunnat hjälpa årets amerikanska lag. Men om två år på Bethpage Black skulle deras spelstil förmodligen passa in bättre och är de i form har nog nästa kapten svårt att säga nej.

Allt kommer dock avgöras av framtiden för LIV Golf och dess tävlingar. Finns touren kvar och hur förändras LIV-spelarnas möjligheter att samla rankingpoäng på LIV och andra tourer?

Begränsad hemmafördel?

USA har inte vunnit i Europa på 30 år (The Belfry 1993). Europa vann senast i USA 2012 på Medinah, den sista riktigt jämna Ryder Cup-upplagan.
Att sätta upp banan och formera sina lagdelar har blivit en konstart och under de senaste upplagorna har hemmalagets fördel varit påtaglig.

Europa vann överlägset 2014 hemma på Gleneagles på en bana som passade järnspecialister som Justin Rose och Henrik Stenson medan den amerikanska sidan, i synnerhet Bubba Watson, mest fick kämpa.  
USA vann överlägset 2016 hemma på Hazeltine och presenterade en bana som i stort sett var helt fri från ruff. Detta för att främja de långtslående och lite vildare amerikanska spelarna.
Europa vann överlägset 2018 hemma på Le Golf National efter att ha släppt upp omöjlig ruff på ställen där amerikanerna oftast missar, och de skulle aldrig få använda wedgar in mot green. Och greenerna var dessutom retsamt långsamma (något som européer är vana vid och amerikaner avskyr). 
USA vann överlägset hemma på Whistling Straits 2021. Då tittade USA:s kapten på spelarnas slaglängder och kunde se att deras lag slog klart längre och satte upp Ryder Cup-historiens längsta bana. 
Europa vann till slut överlägset 2023 hemma i Rom och Luke Donald tog hjälp av Edoardo Molinari för att smalna av fairway, ställa teekulorna och flaggorna på ställen som skulle framkalla obehagskänslor hos världsettan Scottie Scheffler, Collin Morikawa, Justin Thomas med flera.

LIV-spelaren och tidigare Ryder Cup-spelaren Graeme McDowell tycker att hemmafördelen gått för långt och att dagens analysmetoder gör det alldeles för enkelt att förstöra för sina gäster. Nordirländaren föreslår att kaptenerna istället ska sätta upp banorna tillsammans och låta det bästa laget vinna. Hemmalaget kommer ändå ha en fördel genom publiken, menar McDowell.  


Text: Olof Åsgård • 2023-10-03
Ryder CupBethpage BlackLuke DonaldRyder CupTiger Woods
Rulla till toppen