Sergio Garcia, kapten för LIV-laget Fireballs GC. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Så tänker Garcia ta sig till Ryder Cup igen

Spanjoren hoppas på en återkomst och tänker ge Ryder Cup 2025 en chans.

Text: Olof Åsgård • 2024-02-21 Uppdaterad 2024-02-21

Sergio Garcia, 44, är tidernas bäste poängplockare i Ryder Cup med totalt 28,5 inspelade poäng. Fram till att spanjoren gick över till LIV Golf League 2022 nämndes han som solklar kaptenskandidat för Europa i framtiden. 

När DP World Tour till slut vann processen mot spelarna som gått till LIV, var Garcia en av dem, ihop med bland andra Henrik Stenson, Ian Poulter och Lee Westwood, som sade upp sitt medlemskap på DP World Tour – främst för att undvika framtida böter. I och med detta var Garcia och övriga namn inte längre aktuella som spelare i Ryder Cup då ett av kriterierna är medlemskap i DP World Tour.
Garcia betalade sina böter (motsvarande cirka 9 miljoner kronor) förra året och hoppades att detta skulle räcka för att Europas kapten Luke Donald skulle överväga att välja honom. Men eftersom spanjoren inte hade något medlemskap spelade detta mindre roll.

Spanjoren har inte gett upp hoppet om en återkomst i Ryder Cup till 2025 och planerar att återigen bli medlem på DP World Tour, för att spela de fyra tävlingar som utgör minimikravet för medlemskapet. 
– Jag sa alltid när jag gick med i LIV att jag ville fortsätta vara medlem i DP World Tour och åtminstone spela minimikravet på fyra tävlingar och behålla mitt kort. Uppenbarligen gjorde de inte det lätt för oss att kunna göra det, säger Garcia i Rick Shiels Golf Show. 

På frågan om han verkligen vill spela Ryder Cup igen svarar Garcia:
– Jag vill ge mig själv den bästa möjligheten att göra det. Att bara spela en handfull tävlingar kommer inte göra det enkelt att komma med, såvida jag inte spelar jätte-, jättebra. Men om de ser att jag anstränger mig, om jag gör det bra på LIV och är konsekvent så kan jag förhoppningsvis komma ifråga. Inte bara på grund av mitt spel, utan för vad jag kan tillföra laget och min historia i Ryder Cup.

I årets två första tävlingar i LIV Golf Leauge har Sergio Garcia slutat tvåa och delad 26:a. Han är på femte plats i rankingen.

Ryder Cup 2025 spelas på Bethpage i USA. Luke Donald har fått fortsatt förtroende som Europas kapten. Vem som blir USA:s kapten återstår att se, men Tiger Woods är storfavorit och flera andra tilltänkta kandidater har uttryckt att allt ligger i Woods egna händer. 
Tiger själv har sagt att Ryder Cup just nu inte är i närheten lika viktigt som att komma i mål i förhandlingarna mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf League).

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-02-21
TournyttRyder CupSergio GarciaTournytt
Scroll to Top