Henrik Stenson och Thomas Bjørn under Scandinavian Mixed 2021. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Stensons första drag som Ryder Cup-kapten

Henrik Stenson utser Thomas Björn till sin första vicekapten.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-12 Uppdaterad 2022-05-12

Det gäller att bygga en stabil grund. Danske veteranen Thomas Bjørn, kapten för Europa i triumfen i Paris 2018, blir en av Henrik Stensons assisterande kaptener i Italien nästa år.

– Jag har känt Thomas i hela min karriär. Jag litar på honom och jag vet att alla råd han kommer att ge mig kommer att vara ärliga och direkta. Han kommer inte bara att berätta för mig vad han tror att jag vill höra och det kommer att vara viktigt, så jag är glad över att ha honom som min första vicekapten för Rom, säger Stenson i ett uttalande. 

51-årige Thomas Bjørn har vunnit 15 gånger på European Tour och när han var kapten för Europa 2018 var Stenson ett av hans fyra kaptensval. Den här gången var det Stenson som ringde upp. 

– Han blev väldigt glad när jag frågade honom. Eftersom själva matchen fortfarande är över ett år bort vet jag att jag kommer att ha många samtal med honom om alla delar av Ryder Cup från hans erfarenhet, både som vicekapten vid tidigare tillfällen men också, uppenbarligen, som kapten 2018 när vi hade ett fantastiskt resultat. Jag kommer att vara beroende av honom mycket och jag ser verkligen fram emot de samtalen, säger Stenson. 

Dansken ser fram mot att agera bollplank och väckarklocka åt svensken.

– Jag är glad över att få vara en del av hela Ryder Cup-upplevelsen igen. Jag trodde nog att efter 2018 var det över för mig, men Henrik ringde mig för att prata om kaptensskap i allmänhet och det ledde till att han frågade mig om jag ville vara vicekapten en gång till, vilket jag tackade ja till. Jag kommer ställa de rätta frågorna till honom och påminna honom om saker som kommer att hända men som han kanske inte har tänkt på. Jag tror Henrik kommer bli en fantastisk kapten. Han är väldigt respekterad av spelare, säger Thomas Bjørn.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-05-12
TournyttHenrik StensonRyder CupThomas BjörnTournytt
Rulla till toppen