Nuvarande världsettan Jon Rahm ger sin syn på PGA Tours framtid. Foto: Getty Images

Tournytt

Rahm: ”Utan LIV Golf hade detta inte skett”

PGA Tours kommande ändringar är en stor snackis inför The Players Championship.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-08 Uppdaterad 2023-03-08

Nästa säsong kommer PGA Tour ha åtta upphöjda tävlingar med begränsade startfält (70–80 spelare), ingen kvalgräns och garanterade prispengar. Tävlingarna är ett sätt att samla stjärnspelare ihop med de som för tillfället visar starkast form – sett till FedExCup-rankingen. 

När nyheten kom i förra veckan blev det en snackis bland spelare och media. Konkurrerande touren LIV Golf passade även på att pika PGA Tour och menade att de lånat från deras koncept. 

Inför veckans The Players Championship fortsätter diskussionerna. Världsettan Jon Rahm menar att LIV Golf är anledningen till att dessa ändringar kommer till stånd. 
– Utan tvekan. Utan LIV Golf hade inte detta skett. Som jag sagt tidigare, vi borde vara tacksamma för att detta hot (LIV Golfs tillkomst) har medfört att PGA Tour vill ändra på saker, säger Rahm. 

Spanjoren tycker också att detta skulle ha skett tidigare, och inte först när touren hamnat i en mer trängd situation. 
– Jag önskar att dessa förändringar och att göra saker bättre för spelarna inte kom till på grund av utomstående press. Men jag antar att det var vad vi behövde.

Världsnian Justin Thomas inflikar att han ser en enorm skillnad mellan PGA Tour och LIV Golf.
– Vi har en astronomiskt högre mängd kvalitetsspelare än de har. Ingen av oss har varit blyga för att säga att det här är saker (kommande ändringarna) som vi har försökt göra och har arbetat med, men det blev uppenbarligen påskyndat galet mycket på grund av vad som pågick på utsidan, säger Thomas

Dök inte upp på spelarmöte

De kommande ändringarna har inte välkomnats väl av alla spelare som bland annat tror att det kommer bli svårt för sämre spelare att klämma sig in i de begränsade startfälten. En av dem, James Hahn (rankad 305 i världen) har uttryckt sitt missnöje i media. Hahn menar att det handlar om att ge mer pengar till de bästa men att det maskeras som ”ny produkt” som ska tilltala fansen mer.
– Jag avskyr förändringarna. Jag säger precis som 99,99 procent av fansen säger om spelarna som lämnade för LIV. Hade de spelarna som ligger bakom de här förändringarna bara sagt: ”vi gör det för pengarna” så hade jag hyst mer respekt. Men nu försöker de få det till att det har med sponsorer och fans att göra. Det är fullständigt bullshit, säger han i en intervju med GolfWeek.

James Hahn ska sedan inte ha varit närvarande på ett spelarmöte där dessa frågor diskuterades. Något som inte ska ha landat väl hos Rory McIlroy, enligt uppgifter från Golf.com

”Jag menar, du säger alla dessa saker och sen är du inte med på mötet. Om du vill bli informerad och vara en del av processen och sen inte är på plats i rummet blir som en örfil till alla som närvarade.”, ska McIlroy ha sagt till Golf.com:s reporter Dylan Dethier. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-08
TournyttJames HahnJon RahmPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen