Genesis Invitational är förmodligen en av tävlingarna som kommer påverkas av PGA Tours kommande ändringar. Foto: Getty Images

Tournytt

Nya tider väntar på PGA Tour

Kapar fälten och tar bort kvalgränsen i upphöjda tävlingar.

Text: Olof Åsgård • 2023-03-02 Uppdaterad 2023-03-02

I år har 12 PGA Tour-tävlingar fått så kallad Designated Event-status. Dessa upphöjda tävlingar har fått större prispotter (minimum 20 miljoner dollar) och ska säkerställa att tourens allra bästa spelare finns på plats samtidigt vid fler tillfällen under säsongen. Majortävlingar, The Players och FedExCup-slutspelet räknas inte in bland dessa.

Nu vässar PGA Tour riktlinjerna ytterligare för de upphöjda tävlingarna. Under onsdagen meddelade PGA Tour att några av tävlingarna kommer att ha begränsade startfält (70 till 78 spelare, inte 156 som normalt) från säsongen 2024. Samtidigt tas kvalgränsen bort. Antalet Designated Events kommer även bantas ner från tolv till åtta. Vilka tävlingar det rör sig om återstår att se.

Syftet med upplägget är att få till tävlingar där de allra bästa fajtas mot de allra mest formstarka.
Fälten kommer fyllas av de 50 bästa på FedExCup från föregående år, de tio främsta på gällande FedExCup-ranking, fem spelare som samlat mest FedExCup-poäng på tävlingar med normal status, vinnare under året, topp-30 på världsrankingen samt fyra sponsorinbjudningar.

En av farhågorna som anonyma spelarröster delgett till amerikanska medier är att det nya upplägget kan göra det svårare för sämre rankade spelare att förbättra sin position. Men Rory McIlroy är positiv och tror inte att det kommer leda till en stängd del av touren som är svår att slå sig in på.
– Jag tycker att det gör touren mer konkurrenskraftig och jag är för att belöna bra spel. Jag tycker att det är ett rättvist upplägg. Det finns sätt att spela sig in i dessa startfält där syftet är att få ihop de bästa med de hetaste spelarna. Om du spelar bra i två-tre veckor så kommer du in i Designated Events och om du fortsätter spela bra så kommer du stanna kvar, säger McIlroy till PGA Tour.

Till 2024 kommer även Player Impact Program (bonusprogram för tourens allra mest populära spelare) bantas från 100 till 50 miljoner dollar och delas ut till topp-10, inte topp-20 som i år.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-03-02
TournyttPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen