TaylorMade Stealth 2.

Utrustning

Drivertest 2023 – Förlåtande

Stora hjälpande klubbhuvuden som spelas av många och kännetecknas av bibehållen bollhastighet vid träffar utanför mitten.

Text: Svensk Golf • 2023-03-02 Uppdaterad 2023-03-02

Vi dyker ned i kategorin av drivers som är vanligast förekommande i bagarna hos medelgolfaren. Visuellt kännetecknas de inte sällan av ett huvud med något större och utdragen profil. Träffytorna är av varierande tjocklek och oftast optimerade för att vi inte ska tappa bollhastighet när slaget inte sitter i mitten.
Tyngdpunkten är i regel placerad långt ned och bakåt i huvudet för att skapa en bollbana som drar åt det högre hållet. Även om bollflykten kan anges som neutral är det inte heller ovanligt att milda drawtendenser kryper fram när vissa av modellerna provslås. I syfte att ge oss mer längd har också dessa drivers ofta börjat få något lägre spinntal jämfört med bakåt i tiden. Därför kan några av modellerna bli väl svåra i händerna på den med en svinghastighet på den lägre delen av skalan. Märker du att bollbanan blir väl låg och spinnlös är det inte fel att prova den drawviktade versionen av huvudet och se om det passar bättre. När förlåtande modeller testas tittar vi noga på vilken hjälp de ger med att skapa relativt stabila värden, ihop med lite extra längd. Många som köper dessa drivers har inte en konstant träffbild och kan därmed dra extra nytta av både träffytornas och huvudenas generella design.

Srixon ZX5 Mk II

Pris: 5 999 kr.
Loft: 9,5 och 10,5.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Under det lätta skalet i titan tronar Rebound Frame-strukturen som får klubbhuvudets skilda delar att verka tillsammans för att generera mer energi in i bollen. Här är den inre viktningen främst anpassad för att hjälpa till med höjd och stabilitet. Här hittar vi även en synlig vikt på åtta gram placerad långt bak i det något plattare huvudet.

”Skön känsla. Du känner direkt när du kommer in i sweetspot här.”

Jonny Bygdeman, hcp 10

Svensk Golf säger: Har en lite anonym framtoning jämfört med vissa av konkurrenterna. Men andra generationen av ZX5 visar sig ha gott om mångsidiga egenskaper att upptäcka, ihop med den väl avvägda träffkänslan. Inte det allra mest förlåtande huvudet i kategorin, men besitter en tilltalande balans som många av deltagarna upplever att de får enklare att hitta in till sweetspot genom.

För vem: En driver med tidlös prägel som passar många svinghastigheter – vilket understryks av att ZX5 är ett populärt val i Srixons stall av tourspelare.

Förlåtande: 7/10
Träffkänsla: 8/10
Längd: 8/10

Betyg 23 p

Cobra Aerojet

Pris: 5 800 kr.
Loft: 9, 10,5 och 12.
Justerbart loft: 1,5 upp och ner.

I nya Aerojet-linjen hänger en viktbalk på 14 gram strax ovanför sulan. Denna möjliggör att tyngdpunkten flyttas framåt i det aerodynamiska huvudet för att ge minskad spinn samt en flexiblare struktur på sulan. Både sulan och kronan är skapade i en modifierad kolfibervariant som är 30 procent tunnare än normalt.

”Ett ärligt huvud med skönt tryck i träffen.”

Olof Åsgård, hcp 10

Svensk Golf säger: Även om spinntalen kan dra åt det lägre hållet är detta ett huvud som presterar bra för många i panelen, utan att stabiliteten pressas ner på bekostnad av längden för olika handicapnivåer. Sett till träffkänslan och responsen i huvudet framstår Aerojet som en av Cobras allra starkaste stunder någonsin.

För vem: Ett rätt förlåtande huvud med tyngdpunkten placerad bakåt, vilket är två egenskaper som talar till många klubbgolfare.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 26 p

Callaway Paradym

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Chassit av kolfiber gav Callaways ingenjörer större spelrum att optimera viktningen för längd och stabilitet i detta nya huvud. Innanför huven hittar vi också en ny tappning av det MOI-främjande Jailbreak-systemet, vilket samverkar med den AI-designade träffytan. Den flyttbara vikten på 15 gram som placerats i den bakre delen är unik för denna Paradymmodell.

Svensk Golf säger: Den blåskimrande kolfibern faller många på läppen rent utseendemässigt, samtidigt som den kraftfulla och rika träffkänslan blir svår att värja sig mot. Fångar inte in exakt lika stor grupp av spelare som andra toppval i kategorin, då spinntalen och totallängden blir bättre hos Paradym X eller Paradym TD för vissa – vilket säger en del om bredden som finns i denna linje.

För vem: I vår testpanel är det spelarna med medel till något högre fart i klubbhuvudet som lyckas krama ut allra mest av Paradym.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 26 p

Titleist TSR2

Pris: 6 499 kr.
Loft: 8, 9, 10 och 11.
Vänster loft: 9, 10, 11.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Titleist modell, där huvudets aerodynamiska egenskaper förfinats, riktas mot den allra bredaste gruppen av spelare,. Den nya träffytan i skiftande tjocklek agerar förlåtande mot träffar som inte direkt sitter i mitten, samtidigt som tyngdpunkten har flyttats mer framåt och lägre ned.

Svensk Golf säger: “Stabil och pålitlig” blir ett vanligt förekommande utrop när panelen går loss med TSR2. Det stilrena utseendet och träffytans väl avvägda respons tilltalar i något högre grad testets något bättre spelare, som också hittar en fin och stark flykt i de lite lägre spinntal som detta huvud presterar – ett tecken på att Titleist har en utmärkt fingertoppskänsla för vad deras främsta målgrupp verkligen förväntar sig av TSR2.

För vem: Att vikten placerats lägre och längre fram än i föregångaren TSi2 är ett drag som dämpar spinntalen men utan att kapa höjden i större grad. Därför passar detta huvud både golfaren med en svinghastighet av medel eller högre snitt.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 26 p

Toppval Förlåtande:

TaylorMade Stealth 2

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10.5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Den första modellen i TaylorMades historia där inget annat material överstiger volymen av kolfiber som använts i huvudets konstruktion. Den röda träffytan, som också är i kolfiber, har uppdaterats för att erbjuda mer hjälpande egenskaper genom en ny version av TaylorMades inverterade kondesign.

”Jag gillar den här träffytan till 100 procent. Klart en av favoriterna.”

Linn Andersson, hcp 2

Svensk Golf säger: Ett huvud som lånar de övergripande dragen av 2021 års SIM 2 Max, vilket inte ses som negativt hos panelen. Här kryper några av de högsta totala längderna fram på TrackMans skärm, samtidigt som de milda drawtendenserna gör att många hittar en bekvämt förutsägbar radie för spridningen. Träffkänslan då? Djup och medryckande explosiv. Kort sagt, i toppklass på denna punkt.

För vem: Inte något att stoppa i bagen för de med ganska låg fart i klubban. Men i övrigt står dörren på vid gavel för både klubbgolfare och tourspelare.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 10/10
Längd: 9/10

Betyg 27 p

Toppval Förlåtande:

PING G430 Max

Pris: 6 399 kr.
Loft: 9, 10.5 och 12.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Ping har lagt ett betydande fokus på att lyfta både ljud och träffkänsla i uppföljaren till smått ikoniska G425. Bollhastigheten får också sitt genom den nya och tunnare smidda VFT-träffytan. Kommer med en flyttbar volframvikt på 25 gram placerad längst bak i huvudet.

Svensk Golf säger: Turbulatorerna och kronans design blir något av en vattendelare när panelen linjerar upp huvudet bakom bollen. Men denna detalj faller dock snabbt i glömska när modellen börjar slås. Den höga graden av stabilitet som förväntas av en Pingdriver finns där. Men med en dämpad träffkänsla som är påtagligt förbättrad jämfört med G425. Pålitlig är bara förnamnet, utbrister en testare efter fem bollar.

För vem: För spelaren som lägger betydande vikt vid förlåtande egenskaper och vill minimera missarna, oavsett svinghastighet.

Förlåtande: 9/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 27 p

Mizuno ST-Z 230

Pris: 6 195 kr.
Loft: 9,5 och 10,5, justerbart 4 grader.
Vänster: 9,5

Det japanska bolagets neutralt viktade huvud är ett passande skyltfönster för nya teknologin Cortech Chamber. En lösning som kan anas under sulans främre del där en vikt i rostfritt stål gjutits in i termoplastisk polyuretan för att addera massa bakom träffytan samt också ge ökad spinnkontroll.

”Ger en bra och kompakt känsla i träffen.”

Adam Grunerwald, hcp 0

Svensk Golf säger: Detta huvud står med ena foten placerad i tourkategorin och håller panelens spinntal i ett kontrollerande grepp. Den finstämda och levande träffkänslan är en riktigt stark punkt hos Mizunos aktuella modeller och tilltalar många testare. Har mycket att leverera till rätt spelare.

För vem: En möjlig instegsmodell till tourkategorin, men framför allt en mångsidig driver att utvecklas med.

Förlåtande: 7/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 25 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-02
UtrustningCallawayCobraDrivertest 2023MizunoPingSrixonTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Scroll to Top