Cobra AeroJet LS.

Utrustning

Drivertest 2023 – Tourdrivers

Höga bollhastigheter, mycket kontroll, kompaktare huvuden och inte lika förlåtande vid träffar utanför mitten.

Text: Svensk Golf • 2023-03-02 Uppdaterad 2023-03-02

Den som funderar på att stoppa en lågspinnande driver i bagen har i regel en högre svinghastighet, ihop med en relativt konstant bollträff. För många av dessa spelare handlar det om att hitta ett driverhuvud som kan hjälpa dem fram mot de sista procenten i den specifika bollflykt som söks. Ett faktum som speglas i att drivers i denna kategori oftast erbjuder större möjlighet att justera och anpassa tyngdpunkten. Även om det här är modeller som vi i hög grad ser i tourspelarnas händer utgår vår bedömningsgrund från hur den något bättre klubbgolfaren kan ta till sig egenskaperna och utvecklas med drivern långsiktigt. En ärlig respons i träffkänslan premieras högt samtidigt som det kan ges lite hjälp med att hålla rätt nivå på spinntalen och bollhastigheten när träffarna väl viker utanför mittpunkten. Typiskt för dessa huvuden är att du straffas längdmässigt vid mindre lyckade slag, samtidigt som det finns otroligt mycket att hämta under dagarna när svingen verkligen sitter.

TaylorMade Stealth 2 Plus

Pris: 7 299 kr.
Loft: 8, 9 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Enligt TaylorMades egna uppgifter är MOI-värdet i Stealth 2 Plus nio procent högre än hos föregående modell, något som främst tillskrivs den ökade mängd av kolfiber som använts i konstruktionen. Kommer med en skjutbar vikt på 15 gram under sulan.

Svensk Golf säger: Den kraftfulla känslan när bollen skjuts iväg från träffytan av kolfiber är svår att värja sig mot. Stealth 2 Plus är en driver som är väldigt inbjudande och underhållande att slå. Även om huvudet visar klara tendenser att uppfylla säljpitchen om mer förlåtande design krävs det stundtals inte mycket för att framkalla en miss av lite vildare typ. Att det är testets dyraste driver bör vägas mot just dina behov av justerbarhet.

För vem: Spelaren som främst vill kapa spinn och optimera längden, samt skapa möjlighet att forma sin önskade bollflykt.

Kontroll: 7/10
Träffkänsla: 10/10
Längd: 9/10

Betyg 26 p

Srixon ZX7 Mk II

Pris: 5 999 kr.
Loft: 9,5 och 10,5.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Bygger i stora drag vidare på grundkonstruktionen från föregående generation av ZX7. Träffytan har dock en ny design med varierande tjocklek där mitten gjorts tunnare samtidigt som ytterkanterna blivit något tjockare, i syfte att skapa ett högre COR-värde, ihop med Rebound Frame-teknologins dubbla flexande effekt.

”Det här är bra grejer. Har ännu mer precis känsla än ZX5.”

Jonas Fahlman, hcp 2

Svensk Golf säger: Srixon börjar hitta alltmer rätt i sin ambition att göra drivers som tilltalar den något bättre spelaren. Ett traditionellt päronformat huvud som för sin talan väl genom en tilltalande träffkänsla åt det mjukare hållet och fina kontrollegenskaper sett till den låga och kraftfulla bollflykten.

För vem: De framskjutna externa vikterna mot häl och tå talar sitt tydliga språk. En kompetent driver för spelaren som stundtals vill forma slagen från tee.

Kontroll: 8/10
Träffkänsla: 8/10
Längd: 8/10

Betyg 24 p

Toppval Tourdrivers:

Titleist TSR3

Pris: 6 499 kr.
Loft: 8, 9, 10 och 11.
Vänster loft: 8, 9, 10.
Justerbar: Loft

Det klassiskt päronformade huvudet kommer med uppdaterade aerodynamiska egenskaper samtidigt som bakpartiets justerbara viktskena ger stora möjligheter att anpassa bollflykten. Träffytans varierande tjocklek utmynnar i en konformad ring som skjuter på med extra utväxling för den som presterar en centrerad träffbild.

”Sett till hur den presterar kan jag inte begära mer av en driver.”

Adam Grunerwald, hcp 0

Svensk Golf säger: Är inte överdrivet bestraffande mot missarna, men vaknar verkligen till liv när bollträffen flyttar in mot mittpunkten, då den kliver in i det längdmässiga toppskiktet. Helhetsintrycket blir mycket starkt när huvudets precisa balans och härligt responsiva egenskaper också tas med i beräkningen.

För vem: Du måste besitta en trygg bollträff och hyfsad fart i klubbhuvudet för att TSR3 verkligen ska visa vad den går för.

Kontroll: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 10/10

Betyg 27 p

Toppval Tourdrivers:

Callaway Paradym Triple Diamond

Pris: 6 999 kr.
Loft: 8, 9, 10,5.
Justerbart loft: 1 grad nedåt och 2 uppåt.

Ett kompakt och lågspinnande tourhuvud, som enligt Callaway fångar in något fler än den begränsade skara som kunde hantera Rogue ST-seriens motsvarighet. Bakpartiets vikt på 14 gram kan flyttas till huvudets främre del för den som vill kapa ytterligare med spinn.

Svensk Golf säger: Ett huvud med mindre och rundad profil som andas kraftfull fade redan när headcovern dragits av. De som har farten i klubbhuvudet mässar upprymt om den precisa träffkänslan och de imponerande siffrorna som radas upp i kolumnen för bollhastighet. Definitivt inte något för alla, men för dem som uppfyller kravspecifikationen väntar här ett av Callaways bästa tourhuvuden någonsin.

För vem: Den bättre golfaren med en centrerad bollträff kan producera hög bollhastighet och lättare forma slagen. Ja, förutsatt att det finns tillräckligt med fart i klubban för att sätta höjd och spinn i bollen.

Kontroll: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 10/10

Betyg 27 p

Titleist TSR4

Pris: 6 499 kr.
Loft: 8, 9, och 10.
Vänster loft: 9.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Ett kompakt och neutralt lågspinnshuvud. Använder nu samma träffyta som finns i mer förlåtande TSR2 i syfte att generera konstanta spinntal och jämn bollhastighet utanför sweetspot. Valmöjlighet för yttre viktplacering fram eller bak, för att vid behov ge högre eller lägre spinn.

Svensk Golf säger: Välkommen till urtypen för ett lågspinnshuvud som främst plockar upp luren när den klart bättre spelaren ringer. I jämförelse med de två föregående generationerna är dock TSR4 en något mindre barsk historia. Men fart krävs det för att spinntalen och bollflykten ska hamna i rätt fönster, där modellen glänser med ärlig kontroll och vassa längder.

För vem: Kan du leverera det som krävs sett till fart och träffbild? Ja, alltså även under lite kallare förhållanden när svingen inte är helt hundra.

Kontroll: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 26 p

Toppval Tourdrivers:

PING G430 LST

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9 och 10,5
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Carbonfly Wrap-lösningen är unik för G430 LST (Low Spin Technology) med en kolfiberkrona som omsluter kanterna ner mot huvudets häl- och tåparti. Huvudet är också mindre än de övriga modellerna för att skapa en mer aerodynamisk prestanda. Kommer med en flyttbar vikt på 22 gram där skruven kan påverkas runt sex meter mellan de förinställda lägena för draw, neutral och fade.

”Väldigt skön bollträff och härligt ljud, känns något hetare än G425 LST.”

Axel Bridal, hcp 5

Svensk Golf säger: I rätt händer producerar detta kompakta huvud den allra högsta bollhastigheten av modellerna i G430-familjen. Samtidigt är detta en lågspinnsdriver där en betydande del av Pings dna lämnas intakt sett till hur jämna värden som matas fram för spinn, höjd och sidskruv.

För vem: Spelaren med något högre klubbhastighet som prioriterar stabilitet i jakten på ett passande huvud med lägre spinntal.

Kontroll: 9/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 27 p

Cobra Aerojet LS

Pris: 5 800 kr.
Loft: 9 och 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Har seriens mest aerodynamiska form där den kurvade kronans högsta punkt positionerats så långt från träffytan som möjligt, vilket uppges öka hastigheten med 1,5 mph jämfört med LTDx LS. De två externa vikterna strax bakom träffytan kan skiftas mellan neutral och fade.

Svensk Golf säger: Den aerodynamiska designen till trots, bakom bollen landar detta som ett kompakt huvud med en tydlig neutral profil. För de som kan hantera den låga utgångsvinkeln bjuder Aerojet LS till med några av testets enskilda längsta slag. Dessutom i en spridningsbild som inte är totalt samlad, men ändå märkbart mindre spretig än med fjolårets LTDx.

För vem: Den som söker en något lägre utgångsvinkel och gillar att elda på från tee går före i kön till Aerojet LS.

Kontroll: 7/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 25 p

Wilson DynaPWR Carbon

Pris: 4 995 kr.
Loft: 9, 10,5 och 13.
Justerbar: Loft och lievinkel.

DynaPWR Carbon är Wilsons mer lågspinnande huvud där kronan och sulans kolfiberpaneler bidrar till en viktning som främjar en mer neutral och penetrerande bollflykt. Kommer med en träffyta av varierande tjocklek som optimerats för att ge jämnare spinntal och bollhastighet.

”Ett snyggt huvud som ger en bra känsla i träffen för mig.”

Jonas Fahlman, hcp 2

Svensk Golf säger: Testets allra billigaste tourdriver övertygar bortom prisbilden. Hos panelen presterar den stundtals riktigt bra längdmässigt, med en spinnprofil som inte är den allra lägsta. Ljudet blir ibland något ekande, men drar tydligt åt samma håll som hos den typiska kolfiberdrivern. Mycket driver för pengarna.

För vem: Den som söker tourdriverns övergripande egenskaper, i form av en flykt med milda fadetendenser men till en begränsad prislapp.

Kontroll: 7/10
Träffkänsla: 7/10
Längd: 8/10

Betyg 22 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-02
UtrustningCallawayCobraDrivertest 2023MizunoPingSrixonTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Rulla till toppen