Ping G430 SFT.

Utrustning

Drivertest 2023 – Drawdrivers

Inget botemedel mot slicen men viktningen i dessa klubbhuvuden mildrar definitivt mängden utåtskruv från tee.

Text: Svensk Golf • 2023-03-02 Uppdaterad 2023-03-02

Drawfrämjande drivers är en kategori som alltmer ökar i popularitet hos medelgolfaren. Dessa huvuden är inget heltäckande botemedel mot dränerande sliceskruvar, men det är definitivt klubbor som kan erbjuda lite mer längd och stabilitet genom att mildra graden av sidoskruv från tee. Ja, och göra golfen lite enklare och roligare för rätt typ av spelare. Två vanliga kännetecken för denna typ av drivers är att de kan vara lite stängda i uppställningen, och ha en viktning som är mer positionerad mot hälen – vilket hjälper dig att stänga huvudet enklare. Det är inte heller ovanligt att de också är utformade för att ge extra hjälp med höjden och längden på slagen, vilket den primära målgruppen oftast tacksamt tar emot. I renodlade antislicedrivers förstärks dessa egenskaper ytterligare med kraftigare offset och lättviktsdesign på skaft och huvud. Drawfrämjande drivers har dock med tiden börjat få en mer neutral framtoning, vilket också lockar fler typer av spelare till kategorin.

Callaway Paradym X

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10,5, 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Ett drawfrämjande huvud som har en mer utdragen profil än övriga modeller i Paradym-serien. Tillämpar välkänd Callawayteknologi som det stabiliserande Jailbreak-systemet ihop med den AI-designade träffytan för att här uppnå Paradym-linjens högsta MOI-värde.

”Gillar denna bäst i Paradym-serien. Har en skön viktning för mig.”

Jonny Bygdeman, hcp 10

Svensk Golf säger: Det något större bakpartiet ger inte alla rätt känsla bakom bollen. Men Paradym X presenterar sig därefter som ett lättsvingat och förlåtande huvud med en klädsam grad av slicekorrektion. Ger en högre bollstart än standardmodellen, vilket inte är fel för modellens primära målgrupp.

För vem: Söker du lite mer höjd i slagen och trevar lite med att hitta en centrerad bollträff kan denna modell ge en knuff i rätt riktning.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 8/10
Längd: 8/10

Betyg 24 p

PING G430 SFT

Pris: 6 399 kr.
Loft: 10,5.
Justerbar: Loft, lievinkel och tyngdpunkt.

Ping ger oss ett drawfrämjande huvud med en skjutbar volframvikt på 22 gram. Denna flyttar tyngdpunkten mellan två förinställda lägen där draw uppges hjälpa med 12 meter sidskruv till vänster för en högerspelare medan draw+ ska skruva bollen knappt 20 meter åt samma håll.

”En driver som känns rätt enkel och trygg att slå.”

Stefan Lindbergh, hcp 20

Svensk Golf säger: Ett huvud som tar den drawfrämjande uppgiften på allvar. Här är det väldigt enkelt att få höjd och flykt i slagen samtidigt som vi tryggt kan luta oss mot Pings välkända stabilitet. Längdmässigt levererar den bäst för spelarna som ligger runt 90 mph och något lägre.

För vem: För spelaren som fajtas en del med sliceskruvar av olika grad, men inte är riktigt bekväm med en renodlad antislicedriver.

Förlåtande: 9/10
Träffkänsla: 8/10
Längd: 8/10

Betyg 25 p

Toppval Drawdrivers:

Cobra Aerojet Max

Pris: 5 800 kr.
Loft: 10,5 och 12.
Justerbar: Loft och lievinkel.

I Aerojet-seriens mest förlåtande huvud prioriteras hög MOI och drawfrämjande egenskaper. Rent konstruktionsmässigt understöds detta av två externa vikter där den ena placerats mot hälen, medan vikt nummer två hittas bakåt i mitten – där den både adderar stabilitet och höjd.

”En av de mest förlåtande i testet, där missarna uppför sig bra.”

Adam Grunerwald, hcp 0

Svensk Golf säger: Cobra är en pålitlig aktör i denna kategori, vilket Aerojet Max nästan understryker med den kraftigaste av märkpennor. Träffytan hör till de bättre när det gäller att mildra konsekvenserna för längd och spinn vid mer tveksamma missar. Har också en responsiv känsla som gör huvudet tilltalande att slå för merparten av panelen.

För vem: En kompetent driver för spelare som både fångar in de som vill mildra en vild slice eller bara uppnå en mer neutral bollbana.

Förlåtande: 9/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 27 p

Wilson DynaPWR Titan

Pris: 4 295 kr.
Justerbar: Loft och lievinkel.

En drawfrämjande modell som vänder sig till en något bredare massa av spelare. Huvudets bakre del har begåvats med en vikt på 16 gram i syfte att öka stabiliteten samt leverera en något högre utgångsvinkel.

Svensk Golf säger: Här är inte drawegenskaperna övermäktiga, vilket gör att Wilsons Titan-huvud också kan röra sig rätt obehindrat bland de förlåtande modellerna. När vi är i mitten av träffytan kommer totallängder som flåsar premiummodellerna i nacken, även om det kan bli ett och annat ganska tydligt tapp i bollhastighet vid mindre centrerade historier. För prislappen har Wilson klart överlevererat i positiv bemärkelse.

För vem: Kan också släppa in spelare med lite mer hastighet i matchen utan att spinntalen sticker till månen.

Förlåtande: 7/10
Träffkänsla: 8/10
Längd: 8/10

Betyg 23 p

Toppval Drawdrivers:

TaylorMade Stealth 2 HD

Pris: 6 999 kr.
Loft: 9, 10.5 och 12.
Justerbar: Loft: 2 grader upp och ner och diverse lieinställningar.

HD står i detta fall för high draw, vilket kännetecknar TaylorMades modell med påtagligt högst MOI-värde (vridmotståndet vid träffar utanför sweetspot). Denna kommer med en vikt på hela 30 gram i bakpartiet som flyttats något närmare hälen än på föregående version.

Svensk Golf säger: Huvudet skriker inte ut att det är en drawdriver som finns bakom bollen. Det framträder istället när testbollarna börjar vina i luften.
Även om detta är inte är den mest slicekorrigerande modellen inger den stor trygghet för i stort sett samtliga i panelen – både i form av den generösa och responsiva träffytan samt den konstanta kontrollen i spridningen.

För vem: Den som prioriterar träffkänsla och stabilitet i drawviktad förpackning bör absolut titta hitåt.

Förlåtande: 8/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 10/10

Betyg 27 p

Mizuno ST-X 230

Pris: 6 195 kr.
Loft: 9,5, 10,5 och 12. Vänster: 10,5.
Justerbar: Loft och lievinkel.

Mizunos drawviktade huvud är en mångfacetterad historia där de lägre loften gärna lockar till sig spelare som gillar att jobba med bollbanan. Den lätta och flexibla titanträffytan, Beta Ti face, lever vidare från ST 200-modellerna och ska tillsammans med Cortech-teknologin, med en ingjuten vikt i sulans främre del, förena hastighet med stabilitet.

”Är väldigt behaglig i händerna där huvudet ger fin respons.”

Olof Åsgård, hcp 10

Svensk Golf säger: En drawmodell som panelens bättre spelare fick ut överraskande mycket av, både sett till längd och spridning. För medelhandicaparens mer varierande träffbild och tendenser till låga missar hjälper huvudets viktning att få upp bollflykten och kontrollera spinnen. Övertygar både med sin mångsidighet och mjukt förfinade träffkänsla.

För vem: Kan fånga in många typer av golfare, beroende på vilken grad av stabilitet och hjälpande egenskaper man letar efter.

Förlåtande: 7/10
Träffkänsla: 9/10
Längd: 9/10

Betyg 25 p


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-02
UtrustningCallawayCobraDrivertest 2023MizunoPingSrixonTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Scroll to Top