Vår panel har slagit och bedömt årets hetaste drivernyheter. Foto: Press

Utrustning

Drivertest 2023 – årets hetaste nyheter

Allt om årets drivernyheter. Använd vårt test som värdefull vägledning inför ditt nästa driverköp.

Text: Svensk Golf • 2023-03-02 Uppdaterad 2023-04-17

De kan minska din spinn, mildra en stökig slice eller kanske ge lite extra hjälp med höjden på dina utslag. I år har vi satt betyg på 21 nya drivers. Klicka på kategorierna nedan och hitta inspiration till ditt nästa driverköp. Längre ned kan du läsa om vilka som var med i årets testpanel och hur testet gick till.

Så gick testet till

Hur genomförs testet, hur görs urvalet av modeller och vilka bollar används?
Här hittar du svaret på alla dessa frågor och mer därtill.

Så läser du testet

För varje driver ger vi en kort summering av den mest intressanta nya teknologi som finns i modellen. Därefter får du under rubriken
”Svensk Golf säger” testredaktionens samlade omdöme om klubban. Det här omdömet baseras på de insikter vi fått från vår testpanel samt den TrackMan-data vi har analyserat. Slutligen ger vi också under rubriken ”För vem?” vägledning kring vilka spelare som drivern kommer att passa bäst för. Även där spelar de insikter vi får från TrackMan-datan stor roll.

Vad sätter vi betyg på?

Testpanelen har lämnat individuella omdömen inom följande områden, som också kompletteras med analys av TrackMans uppmätta data från slagen.

 • Förlåtande: Upplever du att klubban är lätt att slå med? Får du en konsekvent bra bollflykt? Hur grova/bestranffade blir dina missar?
 • Kontroll: Används för drivers i kategorin Tourdrivers. Får du en konsekvent och bra bollflykt? Hur upplevs graden av formbarhet?
 • Träffkänsla: Hur upplever du ljudet i träffen? Hur känns träffen i händerna?
 • Dessutom har vi gett ett betyg i kategorin längd och även här är det insamlade siffror med TrackMan för panelens deltagare som ligger till grund.

Finns alla drivers på den svenska marknaden med i testet?

Nej. Vi har endast valt att fokusera på de drivers som lanseras inför säsongen 2023. För omdömen om modeller som lever kvar från fjolårets säsong hänvisar vi till fjolårets test som du hittar här. Renodlade dammodeller kommer att testas separat och med en specifik panel, för att säkerställa rättvisande testdata för dessa klubbor.

Räcker det med att läsa testet eller behöver jag testa själv?

Använd vårt test som värdefull vägledning och låt våra testresultat, betyg och omdömen ge dig en knuff i rätt riktning mot ett urval av drivers som du själv bör prova och ställa mot varandra. Vi är alla olika och genom att testa klubborna slipper du göra en mindre bra investering. Dessutom är möjligheterna att skräddarsy klubbor efter just din unika sving idag bättre än någonsin tidigare, och rekommenderas starkt.

Testet genomfördes inomhus

Vi har åter slagit läger i Dormys varuhus i Barkarby utanför Stockholm. En utmärkt testmiljö, med en utprovningsstudio av hög klass. Varje slag i
testet har fångats av en TrackMan 4 och gett oss utförlig data om klubbans prestanda. Vår blandade panel är som alltid stommen i våra utrustningstest. Årets tio spelare har handicap från 0 till 20 och svinghastigheter från 80 till 120 mph, vilket innebär slaglängder mellan 175 och 290 meter.

Varför saknas spelar med högre handicap i panelen?

Spelarna i panelen är inte tourproffs på något sätt utan har en variation av träffmönster som innebär en viss spridning från klubbhuvudets mitt. Men om vi kryper uppåt i handicap och träffbilden blir ännu mer oregelbunden än så blir det svårt att samla in tillförlitliga medelvärden. Givetvis köper denna grupp av spelare också ny utrustning och vi försöker att belysa utrustningens egenskaper även ur deras perspektiv, när modellen är avsedd för dem. Även denna målgrupp har mycket att vinna på att genomföra en utprovning där flex, vikt, loft och andra parametrar kan anpassas individuellt.

Har alla spelare slagit alla klubbor?

Nej. I regel låter vi spelarna testa klubbor ur de kategorier som vänder sig mot deras spelnivå och hastighet i klubbhuvud och boll. Vid behov gör vi dock avsteg från detta och breddar underlaget för att samla in specifik data om hur en viss klubba kan reagera sett till önskad skruv, höjd eller hastighet.

Om mätdatan

Vi har använt oss av marknadsledande enheten TrackMan 4 i testet. Med hjälp av avancerad radarteknologi, som ursprungligen användes inom det militära, kombinerat med höghastighetskamera, mäter TrackMan-enheten hur klubban svingas samt bollens hela flykt och samlar in fler än 25 intressanta värden. Bland annat bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel, landningsvinkel, carrylängd och totallängd. Datan har samlats in med Titleist ProV1 RCT, en boll som är optimerad för radarbaserad launchmonitormätning inomhus.

Stort tack till Dormy!

Vi vill rikta ett genuint tack till teamet på Dormys varuhus i Barkarby, som lät oss vara i deras fina testcenter under en vecka i januari.

Panelen

 • Linn Andersson
  Handicap:
  2
  Svinghastighet: 87–91 mph
 • Axel Bridal
  Handicap: 5
  Svinghastighet: 116–120 mph
 • Ola Borggren
  Handicap: 10
  Svinghastighet: 97–101 mph
 • Jonny Bygdeman
  Handicap: 10
  Svinghastighet: 96–100 mph
 • Jonas Fahlman
  Handicap: 2
  Svinghastighet: 99–103 mph
 • Eric Franzén
  Handicap: 8
  Svinghastighet: 96–100 mph
 • Adam Grunerwald
  Handicap: 0
  Svinghastighet: 101–105 mph
 • Stefan Lindbergh
  Handicap: 20
  Svinghastighet: 84–88 mph
 • Simone Westerberg
  Handicap: 10
  Svinghastighet: 80–84 mph
 • Olof Åsgård
  Handicap: 10
  Svinghastighet: 105–109 mph

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-02
UtrustningCallawayCobraDrivertest 2023MizunoPingSrixonTaylorMadeTitleistUtrustningWilson
Rulla till toppen