Brooks Koepka och Dustin Johnson spelar gärna Ryder Cup om de bli valda. Foto: Getty Images

Ryder Cup

LIV-spelare redo att spela i Ryder Cup

Dustin Johnson och Brooks Koepka ingår gärna i USA:s Ryder Cup-lag.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-25 Uppdaterad 2023-04-25

Dustin Johnson och Brooks Koepka värvades över till LIV Golf under förra året och blev därmed avstängda från PGA Tour därefter. 

I samband med starten av LIV Golf tour i juni förra året meddelade USA:s Ryder Cup-kapten Zach Johnson att LIV-spelare inte skulle ingå i USA:s lag eftersom de inte skulle kunna spela tävlingar som ingår i kvalificeringsprocessen. 

Men i förra veckan gav Zach Johnson en liten strimma hopp till de LIV-spelare som aspirerar på en plats i laget på Marco Simone GC i slutet av september. 
– Det finns inga beslut tagna. Det är fortfarande mycket tid kvar och det hinner hända saker och när det gäller mina personliga val så är inget beslutat, sa Johnson.

Han har precis som Europas kapten Luke Donald sex stycken wild cards till sitt förfogande efter att sex spelare spelat sig in via rankingarna. Johnson ska lyssna noga på vad spelarna som kvalificerar sig först tycker om vilka spelare som skulle passa in i laget.
– Det är deras lag och deras åsikter kommer att väga mycket tungt i min bok när det gäller wild cards, säger Zach Johnson.

”Redo att spela”

Inför veckans LIV-tävling i Singapore meddelar Dustin Johnson och Brooks Koepka att de vill spela Ryder Cup i höst.
– Jag skulle älska det, absolut. Jag har alltid tyckt om att spela Ryder Cup och senaste gången spelade jag riktigt bra. Det är en av mina favorittävlingar och om jag fortsätter att spela bra resten av året så hoppas jag att åtminstone nämnas i diskussionen, säger Dustin Johnson.

– Det är inte upp till mig men om de väljer oss så är vi redo att spela, säger Koepka. 

Fortfarande medlemmar

Det är PGA of America (inte PGA Tour) som utser Ryder Cup-kaptenen för USA. Spelarna måste i sin tur vara medlemmar i PGA of America för att få spela Ryder Cup. 
– Eftersom LIV-spelarna betalade sina medlemsavgifter före 30 juni 2022 så är de A3-medlemmar (PGA Tour-spelare) till juli 2023 och under en övergångsperiod fram till juli 2024. Därefter kan de ansöka om att bli reservmedlemmar. A3-medlemmar som inte längre är PGA Tour-medlemmar är fortfarande PGA of America-medlemmar, bekräftade organisationen förra veckan. 

Efter The Masters meddelades också att LIV-spelare skulle få Ryder Cup-rankingpoäng. Brooks Koepka och Phil Mickelson delade andraplatsen och Patrick Reed fjärdeplatsen.  
På USA:s Ryder Cup-ranking är Brooks Koepka för närvarande 17:e, Phil Mickelson 23:a, Dustin Johnson 32:a och Patrick Reed 37:a.


Text: Olof Åsgård • 2023-04-25
TournyttBrooks KoepkaDustin JohnsonLIV GOlfRyder CupTournytt
Scroll to Top