PGA Tour-kommissionären Jay Monahan vänster och DPWT-chefen Keith Pelley höger. Arkivbild: Getty Images

Tourkarusellen

DP World Tour skjuter på beslutet om LIV-spelare

PGA Tour var snabba att kasta ut dem, men vad DP World Tour tänker göra dröjer till 23 juni.

Text: Olof Åsgård • 2022-06-16 Uppdaterad 2022-06-16

Första LIV Golf-tävlingen spelades förra veckan i London. Så fort spelarna slagit ut meddelade PGA Tour och dess kommissionär Jay Monahan att 16 spelare inte längre var välkomna till PGA Tour-arrangerade tävlingar, däribland Phil Mickelson och Dustin Johnson. 

DP World Tour, som sedan 2020 ingår i en strategisk allians med PGA Tour, har i turerna kring LIV Golf alltid följt PGA Tours linje. Men nu dröjer beslutet om vad som ska hända eller inte hända med de DP World Tour-spelare som anslutit sig till nya touren. 
DPWT-chefen Keith Pelley skickade i tisdags ut ett mejl till spelare på touren.
– Från många av era meddelanden och mina konversationer vet jag att många av er delar samma synsätt som Jay Monahan uttryckte i sitt meddelande till PGA Tour-medlemmar. Nämligen att spelarna som har valt den här vägen har inte respekterat den stora majoriteten av medlemmarna i denna tour. Några medlemmar frågade mig varför vi helt enkelt inte följer vad PGA Tour har gjort och omedelbart stänger av dessa spelare. Även om jag förstår frustrationen, påminner jag er alla om att även om vi arbetar nära PGA Tour så är vi olika organisationer och våra regler och förordningar är därför också olika, skriver Pelley. 

Vad som kommer ske ska meddelas den 23 juni, som också är sista anmälningsdagen till Genesis Scottish Open som spelas 7–10 juli, veckan före The Open. PGA Tour och DP World Tour arrangerar Scottish Open tillsammans. 

Sergio Garcia spelade första LIV Golf-tävlingen och har vädjat till DP World Tour att låta honom fortsätta spela. 
– Jag har lämnat PGA Tour eftersom jag inte vill hamna i någon juridisk dispyt med någon men jag har inte lämnat DP World Tour eftersom jag fortfarande vill vara medlem där. Jag är europé och jag älskar DP World Tour och har spelat där i 23 år. Vi måste vänta och se vad som händer men jag älskar Ryder Cup och hoppas kunna vara med där i framtiden också, sa spanjoren under LIV Golf-tävlingen i London. 

Garcia och flera andra LIV-spelare, däribland Martin Kaymer, står med i deltagarlistan för nästa veckas DP World Tour-tävling BMW International Open.

U.S. Open som spelas den här veckan arrangeras av USGA, inte av PGA Tour eller DP World Tour men ingår i deras spelscheman. USGA meddelade förra veckan att alla spelare som är kvalificerade, enligt kriterier som bestämdes långt innan avstängningarna, får delta i veckans major.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-06-16
TournyttDP World TourKeith PelleyLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Scroll to Top