Jens Dantorp fick inte till det sista dagen men klättrar på säsongsrankingen. Foto: Getty Images

Toursvepet – Svenskar tappade och spurtade sista dagen

Kinhult och Dantorp tappade. Blixt, Ridderström och Norrman spurtade.

Text: Svensk Golf • 2022-06-13 Uppdaterad 2022-06-13

DP World Tour/Ladies European Tour.

Linn Grant vann Volvo Car Scandinavian Mixed överlägset. Läs mer om hennes historiska seger här.

PGA Tour.

Rory McIlroy vann RBC Canadian Open. Det var hans 21:a seger på PGA Tour.
– En mer än Norman, sa McIlroy syrligt efteråt och skickade en passning till LIV Golfs vd Greg Norman.
McIlroy gick åtta under par sista varvet och vann på totalt 22 under par, två slag före tvåan Tony Finau.
– Den här betyder mycket. Det blir tuffare och tuffare att vinna på PGA Tour. Idag gick jag ut i ledning och var tvungen att gå åtta under par för att lyckas med jobbet. Bredden på touren är verkligen imponerande, säger McIlroy.

Justin Rose slutade delad fyra efter en monsterrond där han nosade på 59 slag. Det blev 60 slag för engelsmannen, tio under för dagen och 14 under totalt.
Jonas Blixt, som inledde veckans tävling lovande med 67 slag men sedan tappade på andra och tredje varvet, fick revansch sista dagen. Blixt avslutade med 65 slag, totalt fyra under par och en delad 28:e plats.

LPGA Tour.

Det blev tyvärr en jobbig avslutning på Shoprite LPGA Classic för Frida Kinhult. Hon var i ledning efter två ronder men fick inte spelet att stämma sista varvet. Kinhult gjorde dubbelbogey på tvåan och det dröjde innan dagens första birdie kom. Samtidigt spelade konkurrenterna lysande och när Kinhult tog sig tillbaka på par för dagen på elfte hålet var det för sent och en spurt krävdes. Så blev det inte. Kinhult kom in fyra över par för dagen, fem under par totalt och slutade till slut delad 17:e.
Kanadensiskan Brooke Henderson vann tävlingen efter att ha stängt särspelet mot Lindsey Weaver-Wright med en eagle på första hålet.

Epson Tour.

Louise Ridderström fick till en bra vecka på LPGA:s undertour. Svenskan inledde med 69 slag på torsdagen och 69 slag igen på fredagen. Under helgen växlade hon upp och slog till med 66 slag både på lördagen och söndagen. Det gjorde att Ridderström slutade totalt 14 under par, delad femma och fem slag bakom segrarinnan Lucy Li.

Korn Ferry Tour.

Vincent Norrman klättrade rejält sista dagen i BMW Charity Pro-Am. Norrman slog till med sin bästa rond i tävlingen, 64 slag, sju under par för dagen och 15 under totalt. Det räckte till en delad 15:e plats, sju slag bakom segraren Robby Shelton.
Norrmans insats gjorde att han tog sig in topp 25 på säsongsrankingen och har i nuläget spelat till sig en plats på PGA Tour nästa säsong. Tio tävlingar återstår att spela på Korn Ferry Tour den här säsongen.

Challenge Tour.

Jens Dantorp ledde Empordà Challenge efter tre ronder. Men sista dagen lossnade inte spelet och efter 71 slag, ett över par för dagen fick Dantorp se sig omsprungen av två spelare. Skotten Liam Johnston vann tävlingen på 13 under par och Dantorp slutade trea på tio under. Tredjeplatsen flyttar upp svensken från femte till andra plats på säsongsrankingen Road to Mallorca.

PGA Tour Champions.

Robert Karlsson spelade stabilt den här veckan och efter ronderna 69-68-69 (-10) slutade han delad åtta i American Family Insurance Championship. Vinnare blev Thongchai Jaidee, Thailand.
Robert Karlsson har fyra topp 10-placeringar den här säsongen och är 25:a på säsongsrankingen Charles Schwab Cup. Om två veckor är det dags för U.S. Senior Open Championship.