Björn Hellgren har full fokus på Asian Tour den här säsongen men vill gärna nå DP World Tour i framtiden // Foto: Getty Images

Asian Tour

Arbetsplats Asian Tour – Hellgren går sin egen väg

Svensken om skillnaden mot att spela i Europa samt LIV Golf Investments omtalade intåg i Asian Tour.

Text: Martin Strömberg • 2022-03-14 Uppdaterad 2022-03-14

De flesta europeiska golfspelarna försöker oftast ta sig ut på DP World Tour och om det inte fungerar spelar man Challenge Tour eller MoreGolf Mastercard Tour på hemmaplan. Men det finns andra vägar att gå. Björn Hellgren är en av två svenskar som just nu spelar ordinarie på Asian Tour, den andra är Christoffer Baumann, och det finns skillnader med att ta sig österut och spela.

– Jag skulle säga att största skillnaden mellan Asientouren och Europa är värmen och luftfuktigheten. Precis innan covid spelade jag min första Asian Tour-tävling i Malaysia i mars månad och det var helt sjukt varmt och fuktigt. Nu har vi varit igång sedan i december och jag har spelat två tävlingar i Thailand, två i Singapore, en i Saudiarabien och en strax utanför Bangkok. Det är väldigt stor skillnad på dessa veckor. Vissa banor vattnar dessutom gräset med saltvatten, vilket gör att det är mycket strävare gräs på greenerna och ruff, berättar Hellgren och fortsätter:

– Andra banor har tjock bermudaruff vilket också gör det extremt viktigt att träffa fairway. Värmen och solen gör ju sitt, så bollen kan absolut flyga 10-12 meter längre med en järnnia på eftermiddagen jämfört med tidigt på morgonen. Men generellt sett så är det väldigt fina banor här i Asien, vilket ibland inte är självklart på Challenge Tour hemma i Europa.

Den senaste tiden har Asian Tour hamnat i blickfånget på grund av de satsningar som saudifinasierade LIV Investments aviserat. The International Series ska ge Asian Tour minst tio nya tävlingar per år under en tioårsperiod och totalt pumpar man in 300 miljoner dollar i satsningen. Bakom LIV Golf Investments, där förre storspelarern Greg Norman är vd, står saudiarabiska statens investeringsfond PIF, som, bland annat, nyligen köpte Premier League-laget Newcastle. Första tävlingen i The International Series spelades på Black Mountain första veckan i mars, och Hellgren tyckte om vad han såg.

– Som jag upplever det så är både spelare och Asian Tours anställda väldigt positiva inför International series. Vi spelare är imponerande av satsningen som gjorts runtom den här veckan med barberare i Players lounge, fotmassage på rangen och kanonmat i restaurangen. Förra veckan på Royals Cup var det ris eller nudlar till frukost, lunch och middag, typ. Jag tror alla spelare är väldigt exalterade över vart detta kan komma att leda till. Vi vet i nuläget att vi kommer spela tävlingar utanför Asien, bland annat i London i sommar. Att vara på en arbetsplats som satsar och skapar möjligheter känns oerhört bra med tanke hur det såg ut för snart två år sen. 

Säsongsupptakten har sett bra ut för Hellgren. Han har varit uppe och nosat på topplaceringar i Royals Cup där han till sist slutade delad 12:a och han klarade kvalgränsen och delade 64:e plats i stortävlingen Saudi International. Han är just nu 57:a på Asian Tours Order of Merit.

– Jag tycker jag har startat säsongen stabilt, förra veckan slog jag bollen som jag gjorde under säsongen 2020 så det var skönt att hitta tillbaks till det. Vi jobbar såklart hela tiden framåt och senaste veckorna lite extra hårt jobb på vissa tekniska saker som vi inte varit nöjda med men heller inte haft så mycket tid att fokusera på. Vi har en plan som innehåller både mål och aktiviteter, och vi jobbar ständigt mot den. Ett speciellt delmål denna säsong är att vi ska vinna en tävling. Mitt fokus kommer ligga fullt mot Asian Tour framöver, men ges tillfälle i vår planering så kommer jag att spela både Challenge Tour och DP World Tour. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-03-14
TournyttAsian TourBjörn HellgrenChristoffer BaumannTournytt
Scroll to Top