Rory McIlroy och Phil Mickelson är inte överens om den nya lokala regeln. Foto: Getty Images

Längddebatten

Rory McIlroy håller inte med Phil Mickelson

Tourspelarna har olika bild av hur den nya lokala regeln om klubblängder kom till.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-14 Uppdaterad 2021-10-14

Tidigare i veckan meddelade R&A och USGA att en ny lokal regel införs 1 januari. Den lokala regeln ger tourer och tävlingsarrangörer möjligheten att sänka den maximalt tillåtna längden på en golfklubba (förutom putters) till 46 tum. 

Den nuvarande regeln (som fortsatt gäller så länge lokala regeln inte antas) säger 48 tum. 

Nästan direkt efteråt meddelade PGA Tour och LPGA Tour att de kommer att tillämpa den nya lokala regeln nästa år. 

Phil Mickelson, som kritiserat de förväntade ändringarna under lång tid, twittrade snabbt ut sin besvikelse och på onsdagen kom nästa kritiska tweet mot regelmakarna och touren. 

– Det var extremt nedslående att genom media få reda på att PGA Tour antar den nya USGA-regeln. Jag känner inte till någon spelare som fått säga något om saken, skriver Mickelson.

”Förebyggande”

Rory McIlroy har en annan bild av situationen. 

– Jag vet inte om det (nya lokala regeln) kommer göra någon stor skillnad. Men jag var med på alla möten där vi diskuterade saken och jag tror att de flesta spelare står bakom beslutet, säger McIlroy inför veckans PGA Tour-tävling The CJ Cup. 

Rory McIlroy sätter också fingret på vad R&A och USGA vill uppnå med klubblängdsbegränsningen – inte att få spelarna att slå kortare, utan motverka att de börjar slå ännu längre.  

– Det är förebyggande. Trenden var att fler spelare gick mot längre klubbor och började använda dem. Jag tror att så långt som bollen går idag är gränsen för dem (R&A och USGA), säger McIlroy.

Världssexan Justin Thomas tycker att armlock-putters är ett större problem än långa drivers.
– Det finns andra problem, som armlock, som de borde angripa. Bara det faktum att få i dag använder så långa drivers talar för sig självt. De är svårare att kontrollera och slå rakt. Men om någon vill sätta en 47-48-tumsdriver i spel så borde de få det, säger Thomas.

Världstrean Collin Morikawa är inne på samma linje.
– Jag kommer inte behöva göra det och det är inte många som kommer behöva ändra sina drivers. Tittar du på vad Bryson gjorde (i Long Drive-VM) och vad longdrivarna gör med sina längre drivers så är det klart att de kommer slå längre, men kan de få det att fungera på golfbanan? Det har inte skett ännu. Men det kan såklart bli annorlunda och vill någon ha en 47-tumsdriver så låt dem spela med den, säger Morikawa.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-10-14
TournyttGolfreglerPGA TourPhil MickelsonRory McIlroyTournytt
Scroll to Top