Om tourerna bestämmer att anamma den nya lokala regeln behöver Phil Mickelson kapa skaftet i drivern. Foto: Getty Images

Golfregler

Ny lokal regel – drivers får inte vara längre än 46 tum

R&A och USGA har beslutat om en ny lokal regel gällande längden på golfklubbor.

Text: Olof Åsgård • 2021-10-12 Uppdaterad 2021-12-09

På tisdagen meddelade de styrande golforganen R&A och USGA att en ny lokal regel träder i kraft från 1 januari 2022. 

Den nuvarande gränsen för maximalt tillåten längd på golfklubbor (förutom putters) på 48 tum, sänks till 46 tum. 

– Det här är inte svaret på den övergripande längddebatten. Det är viktigt att poängtera att det inte är en golfregel och därför inte är obligatorisk för den vanliga golfaren utan snarare ett verktyg för de som arrangerar tävlingar, säger USGA:s vd Mike Whan i ett pressmeddelande.

– Vi har rådgjort med golfindustrin, spelare, huvudtourer och tillverkare och noga övervägt deras feedback. Vi anser att det här är rätt för spelet i nuläget och ger tävlingsarrangörer möjligheten att själva välja, säger R&A-chefen Martin Slumbers. 

Väntat besked

Dagens besked var väntat. Heta och stundtals infekterade diskussioner om att begränsa golfutrustningen har förts under lång tid och eskalerade när Bryson DeChambeau började slå mycket längre än de flesta ute på PGA Tour. 

DeChambeau har experimenterat med en 48-tumsdriver men spelar oftast med en 45,75-tumsdriver. Det är ytterst få proffs som i dag spelar med drivers som är längre än 46 tum.

När Phil Mickelson vann PGA Championship tidigare i år hade mätte hans driver 47,9 tum. Och Mickelson är den som under året varit mest kritisk mot de väntade begränsningarna.

R&A och USGA meddelar också att de fortfarande överväger och diskuterar förslag för att begränsa golfbollen och trampolineffekten.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-10-12
TournyttDriverDriversNyheterR&ATournyttUSGA
Scroll to Top