Ta hand om varandra ute på golfbanorna. Foto: Getty Images

Golfsverige

10 tips för säkrare golfspel

En uppfräschning av vad som gäller skadar aldrig. Har du brutit mot trean någon gång?

Text: Svensk Golf • 2021-07-20 Uppdaterad 2021-07-20

Trots att de allra flesta golfspelare gör allt i sin makt för att inte utsätta andra för fara sker det ibland olyckor. 
Här är 10 säkerhetstips du ska tänka på under och inför nästa runda. Klickar du här hittar du ännu mer säkra tips från Svenska Golfförbundet. 
Och glöm inte! I Sverige har banarbetare alltid företräde – på banan, på rangen och på övningsområden.

1. Skrik alltid ”FORE” vid minsta fara
Du har sett (och inte hört) på TV att många proffs väljer att inte skrika fore när deras bollar flyger mot funktionärer och publik. Det beror på två anledningar – ibland av lathet men främst för att de ser att bollen kommer landa vid sidan om och därför inte vill skrämma någon i publiken som reagerar på ”fore” genom att springa dit bollen är på väg.
Det här gäller inte vid sällskapsspel. Du ska ALLTID skrika fore om din boll är på väg mot någon annan eller en dold yta. Den som säger annorlunda har fel.

2. Vänta hellre för länge
Att inte veta hur långt bort framförvarande parti befinner sig kan vara svårt, speciellt om du aldrig spelat banan tidigare. Att partiet bakom er närmar sig kan göra att du blir stressad och gör en snabbkalkyl som konstaterar att du förmodligen inte kommer nå. Den osäkerheten bär du med dig och även om det troligen resulterar i ett dåligt slag händer det alldeles för ofta att bollar landar i höjd med gruppen framför. Tänk istället att det är lika bra att de kommer iväg längre så att du behöver vänta mindre tid inför nästa slag. Och de bakom tänker sällan att det är du som sölar eller överskattar din förmåga. De har oftast fullt upp med sitt eget spel på ditt föregående hål. 

3. Provsvinga ALDRIG mot en banarbetare!
Du har för avsikt att invänta banarbetaren. Det anar banarbetaren, men har garanterat varit med om motsatsen och kan därför aldrig vara säker på om din provsving är ett slag eller inte. Det går inte att skilja på provsving och slag på långt håll och därför bör du ta för vana att alltid provsvinga i en annan riktning. Det här gäller även i situationer med andra spelare. Skillnaden är att banarbetaren har fokus på annat, oftast sitter på en högljudd maskin och har hörlurar på sig, medan spelare kan höra både träffljud och FORE-skrik, det kan inte banarbetaren. 

4. Låt förbipasserande gå förbi
Helt plötsligt dyker det upp en person på fairway som inte är där för att spela golf. Oftast handlar det om motionärer, bilar och cyklister på korsande eller närliggande vägar och stigar. Oavsett ska du alltid behandla dem som totala ickegolfare och att handsignaler och FORE-skrik inte är något de kommer förstå. Slå först när de är utom räckhåll. 

5. Invänta signal från banarbetare även om du kan slå
Banarbetare är duktiga på att uppskatta skicklighetsnivåer på olika spelare de möter men du ska se dig som ett oskrivet blad och utgå från att banarbetaren tror att du kan slå lika långt som Bryson DeChambeau (och lika snett). Så även om du vet att du inte kommer nå banarbetaren ska du tänka på att inte slå ut ifall banarbetaren är inom 250 meter från tee och att allt inom 200 meter kvar till green är nåbart. Självklart finns det undantag, vilket ofta ger sig självt. Du kan också vara säker på att banarbetaren håller koll på dig, vilken klubba du håller i, vart du siktar och vart du kan tänkas slå din boll. Men om du känner själv att du utsätter banarbetaren för minsta osäkerhet – invänta signal. 

6. Försäkra dig om att blinda landningsområden är fria
Det räcker inte att hålla för sannolikt att framförvarande parti glömt att ringa i klockan eller ställa ut en bag i fairway. Även om det tar tid så måste du se till att det är klart att slå mot blinda landningsytor. Det kan krävas en liten löptur, att ni skickar fram en forecaddie eller att du motvilligt behöver slå en annan klubba.

7. Klartecken vid genomsläpp behöver inte betyda att allt är säkert
Om bollen framför vinkar fram dig så har du fortfarande ett ansvar att avgöra om det är säkert att slå. Om spelarna framför vinkar och sedan fortsätter att leta boll så ska du inte slå om du känner dig osäker. Minst en av dem måste ha koll på vad du gör och samtliga måste vara införstådda i att du släpps igenom. Är du den som släpper igenom? Gör det så säkert som möjligt. Det finns gott om tid (förmodligen mer än tre minuter) att leta medan spelarna bakom tar sig förbi dig. Att stå i säkerhet under någon minut eller två skadar inte. 

8. Släpp igenom säkert
Vid genomsläpp i golf är det vanligt att de som släppt igenom börjar spela med mindre marginaler och landar bollarna närmare partiet de just släppt igenom. Förmodligen för att det känns viktigt att inte bli ikappsprungen av nästa boll också. Bästa sättet att undvika detta är att följas åt fram till green eller just framför. Det sker alldeles för ofta missförstånd i samband med genomsläpp som gör att bollar i hög hastighet riskerar att träffa spelare som tror att de är i säkerhet. Kom överens och se till att alla tjänar på att det släpps igenom, inte bara bollen som går förbi. 

9. Alla slår inte lika långt eller kort som du
Alla spelare ansvarar för sin egen boll. Något som inte förändras även om en hemmaspelare säger åt en greenfeegäst att det är okej att slå. En 18-handicappare kan slå längre än en singelhandicappare. Att en spelare du inte känner håller i en järnklubba behöver inte betyda att denne slår kort eller planerar att lägga upp sig kort på en, för medlemmar, välkänd landningsyta. Och när det kommer till säkerhet är det helt okej att överskatta sin förmåga. Har du en gång slagit 300 meter så måste du vänta tills framförvarande parti är 325 meter bort. 

10. Ingen motvink – inget slag
En vanlig bortförklaring är att spelare vinkat ”flera” gånger till banarbetare eller andra spelare och slagit trots att de inte fått någon vink tillbaka. I vissa fall kanske motvinken är överspelad då banarbetaren synligt försvunnit bort från faran. Men alldeles för ofta sker detta när andra personer fortfarande är i riskzonen och i tron om att de har givit någon sorts tyst tillåtelse att det är okej att slå eftersom det vinkats så många gånger. Så är inte fallet. Vänta tills du tydligt ser att vederbörande vinkar/gestikulerar tillbaka. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer: 


Text: Svensk Golf • 2021-07-20
NyheterSpelaForeGolfsverigeSäker golf
Scroll to Top