Medicinsk personal från Ukraina under kursen i Warszawa. Bild: EDGA

Handigolf

Golf ska hjälpa krigsskadade i Ukraina

Projekt Freepeople Edem är en väg mot rehabilitering och att ”hitta nytt hopp och glädje i livet”.

Text: Bo Hansson • 2022-11-30 Uppdaterad 2022-11-30

Många människor skadas svårt i kriget i Ukraina. I ett nyligen sjösatt projekt för golfare med en funktionsnedsättning, speciellt inriktat på människor som drabbats av kriget, försöker det ukrainska golfförbundet – i samarbete med EDGA (European Disabled Golf Association) – använda golfen och dess hälsofördelar som en väg att ta sig ur ett livsförändrande trauma.
Ukrainska läkare, psykoterapeuter och PGA-certifierade golftränare har börjat utbildas av EDGA för att man ska kunna erbjuda golf och träning till ukrainska medborgare som har ett funktionshinder.
Den första utbildningen ägde rum i Warszawa i november.

Satsningen går under namnet Freepeople Edem Project och har fått sitt namn efter anläggningen Edem Resort Medical and Spa i staden Lviv I Ukraina.
Tanken var först att få in fler funktionshindrade i golfen men nu hoppas man även att människor som skadat sig i kriget ska kunna använda golfen, och Edem Resort, som ett sätt att rehabilitera sig och ”hitta nytt hopp och glädje i livet”, skriver EDGA i ett pressmeddelande.

På senare år har golfen utvecklats i Ukraina, framför allt under pandemin. Ukrainas golfförbund är ett av 36 medlemsländer i EDGA.

Edem-resorten kommer att bli en blandning av medicinsk klinik och en oas där man kan komma bort från kriget, där människor som drabbats av krigets konsekvenser kan njuta av naturen och det lugn som kan finnas på en golfbana tillsammans med andra i samma situation. PGA-tränarna kommer att ge lektioner.
­– Vi har sett under vår EDGA-träning vilken skillnad golf gör för folk som drabbats av kriget. På seminarierna bjöd vi in människor med multipla funktionshinder, varav en del hade drabbats vid fronten, som upptäckte att golf kan vara är ett spel för dem. Dessa människor trodde inte att de skulle kunna utöva någon sport igen. Golf får folk att vara utomhus, golfen uppmuntrar rörelse, är kognitivt utmanande och det är socialt. Men kanske framför allt hjälper golfen den mentala läkningen och att förflytta medvetandet till nya platser, bort från platser som rädsla, förlust och ilska, säger Veronika Rastvortseva på  Freepeople Edem i pressmeddelandet.

Oleksii Bashkirtsev är överläkare på Edemkliniken.
– Vi som jobbar här har många års erfarenhet av att rehabilitera krigsskadade människor. Tack vare EDGA-kursen i Warszawa kommer våra specialister att använda den kunskapen i vårt golfrehabiliteringprogram. Golfträning kan hjälpa krigsoffer att till att få tillbaka uthållighet, snabbhet och styrka i muskelsystemet och ge dem deras tidigare livskvalitet tillbaka, säger han.Text: Bo Hansson • 2022-11-30
NyheterFreepeople Edem projectFunktionshinderHandigolfNyheterUkraina
Rulla till toppen