20 svenska golfpärlor
Degeberga-Widtsköfle GK är en skön skånsk utmaning. Foto: Peter Cordén

20 svenska golfpärlor

Vissa knockar oss med läget. Andra med en serie starka golfhål. Här är banorna i Golfsverige som kanske inte dominerar landets rankinglistor men som vi alltid mer än gärna återkommer till av olika anledningar

REPORTAGET PUBLICERADES I SVENSK GOLF 2012.
En pärla är en organisk skapelse som varierar i ursprung och form. Precis detsamma kan sägas om golfbanor.
I likhet med odlingarnas högar av de eftertraktade runda objekten finns det också banor som av olika anledningar bländar och berör oss. Men medan värdet av pärlor bestäms efter ett antal fasta parametrar är ramarna vidare när det gäller att bedöma golfbanor.

Det vi inom golfen i dagligt tal kallar för en dold pärla är ofta en bana som inte är flitigt exponerad genom de allra största tävlingarna eller på toppen av rankinglistorna.

Här handlar uttrycket pärla mer om att fånga något som av olika anledningar gör att en anläggning sticker ut, och gärna får oss att återvända dit.

De flesta golfare sitter på en egen individuell samling av svenska golfpärlor.

Här är några av våra.

Vilka är dina?

 

Arlandastad GK, Nya banan

Landskap: Uppland

" Storasystern är vi väl bekant med, eftersom Arlandastads starkaste bana har använts vid två tillfällen i Masterssammanhang. På den nya banan kommer det aldrig att spelas någon Europatour. Men det hindrar inte att det här är en plats som vi hackare kan ha väldigt roligt på. Banan spelas förhållandevis kort och det förhöjer upplevelsen då många av hålen får tydlig våga och vinn-karaktär. Efter ett blekt förstahål blir det bara bättre och många kommer säkert att göra banan till sitt förstaval vid ett besök på klubben.

 

Billeruds GK

Landskap: Värmland

" Landskapets näst äldsta 18-hålsbana är vackert uthälld vid en vik av Vänern. Ett stopp vid Billerud handlar inte om att testa spelets gränser till det yttersta. Istället ger vi oss ut på en tillbakalutad promenad i en prunkande park- och skogsmiljö där stillheten och vyerna lämnar ett bestående avtryck. Ett extra plus i kanten smackas också fram för hål 4, ett charmigt kort par 4 med matiga korsbunkrar.

 

Bjurholms GK

Landskap: Västerbotten

" Ligger en bit från de etablerade allfarvägarna och det är sällan turistskarorna har just vägarna förbi. Det är synd, för det finns flera goda skäl att besöka Bjurholm. Stillheten, tystnaden och de mäktiga vyerna över skog och berg är tre av dem. Om inte det räcker så kommer besökaren att möta en kuperad Peter Nordwall-design som är svår att tröttna på.

 

Bjäre GK

Landskap: Skåne

" Vissa kanske lockas hit av vyerna över Skälderviken och Kullaberg. Men på plats riktas förr eller senare uppmärksamheten istället mot en omväxlande bana som lagts ut på en böljande ås med inslag av park- och hedmiljö. Utan större pretentioner borgar de klurigt vinklade greenerna för en solid spelupplevelse där både utslag och inspel måste ackompanjeras av ett tydligt beslut.

 

Botkyrka GK

Landskap: Södermanland

" Att banan mäter 6 005 meter från gul tee och 5 230 meter från röd kan kännas i längsta laget för många spelare. Men de 18 hålen är utlagda i kuperad terräng med markanta höjdskillnader, vilket kulminerar på välkända hål 9 och 18. Det vackra landskapet omsluter en samling hål som gärna då och då biter till med välriktade utmaningar mot spelaren. Och ja, de skiftande valen av klubba till hål 9, en annorlunda par trea, upphör aldrig att fascinera.

 

Burvik GK

Landskap: Uppland

" Många banor har ritats av män för män. Burvik, mitt i Roslagens famn, är ett av undantagen. Visserligen är det Bengt Lorichs som har stått för pennstrecken, men när banan hade varit igång några år ville styrelsen göra den mer damvänlig – och banan förändrades. Resultatet är att skillnaden mellan röd och gul tee är hela 22 procent, vilket ofta gör den oerhört uppskattad av tjejgäng. Men å andra sidan går banan hem hos de flesta. Framförallt gillar vi att varje hål ligger i sitt eget lilla rum, utan mötande fairways, vilket ger en rofylld promenad.

 

Degeberga-Widtsköfle GK

Landskap: Skåne

" Vinden ligger ofta på över det öppna landskapet. Komplexa bunkersystem ställer krav både från tees och vid inspel. Den böljande terrängen ber också om uppmärksamhet från spelaren. Vi tror kort och gott att detta är en bana som i första hand kommer att tilltala den något bättre spelaren, som inte backar för en rejäl utmaning. För Degeberga är verkligen något att bita i och det har fler än ett proffs fått känna på de gånger klubben stått som värd för kvalet till Nordea Tour.

 

Falkenbergs GK

Landskap: Halland

" Halmstad GK är Kungen av Halland och det gör ibland att vissa banor hamnar lite i skymundan. Golfklubben i grannstaden Falkenberg är en av dessa. Men den är absolut värd att svänga förbi. Klubben har satt en ära i att alltid försöka ha bästa möjliga finish och lyckas oftast presentera en layout i kanonskick. Har 27 hål, men om vi fokuserar på 18-hålaren så pratar vi om en park- och skogslayout som sätter prov på det taktiska kunnandet – utan att för den skull ha alltför mycket av den knixighet som ofta karakteriserar dessa banor.

 

Forsbacka GK

Landskap: Dalsland

" Några av hålen kanske inte toppar listan över golfens mest orubbliga arkitektoniska mästerverk, även om det finns en skön nerv i många av slagen vi ställs inför. Men allt detta hamnar i skymundan redan när bilen rullar in på uppfarten till den charmiga klubben i Åmåls kommun. Få banor i Sverige har trots allt ett vackrare läge än de 18 hålen i Forsbackasjöns närhet. Det är bara att tacka Nils Sköld för nöjet att avnjuta denna promenad med en klubba i handen.

 

Funäsdalsfjällens GK

Landskap: Härjedalen

" Fjällgolf i dess renaste form och spelar du under hösten kommer du att mötas av snösminkade bergstoppar och klar, ren och frisk luft. Men allra skönast gör sig ändå Funäsdalsfjällens GK under den absoluta högsäsongen. Att spela Nils Skölds skapelse en sen eftermiddag, när den mjuka solen sätter färg på det konturrika landskapet är en fröjd, och att få möjligheten att frakta sin boll utmed Ljusnedalssjöns strand under sluthålen är inget annat än golfeufori.

 

Haparanda GK

Landskap: Norrbotten

" Visst är det sjätte hålet fräckt och nog är det lite lustigt att bollen passerar gränsen och därmed tidszonen mellan Sverige och Finland, så att bollen kan gå i hål en timme senare än den slagits – eller om det är tvärtom. Samtidigt är det tråkigt att reducera Haparanda Golfklubb till detta. För det här är faktiskt en riktigt bra golfupplevelse, skapad av Peter Chamberlain. Dessutom är det natursköna läget, precis intill Torne-
älven, svåröverträffat.

 

Hooks GK, Skogsbanan

Landskap: Småland

" Den slår inte parkbanan på fingrarna när det gäller fina sjövyer mot Hookasjön. Men den som söker en mer smakrik spelupplevelse kommer att få ett bra pass på anläggningens skogsbana. Mycket tack vare bunkersättningen och greenerna, som på ytan verkar aningen mer lättåtkomliga än vad de i själva verket är. Den inramande skogen är mer vacker än trångt klaustrofobisk.

 

Läckö GK

Landskap: Västergötland

" Tre bunkrar gapar oss i ansiktet från mitten av femmans fairway. Den vänstra kräver ett utslag på dryga 190 meter, medan den som har en fining på 225 meter i sig kan välja att panga rakt över bunkerkomplexets högra sida. Detta är ett typiskt inslag på Läckö GK, som är en väldesignad bana med många genomtänkta hål av park- och hedsnitt. Om dina välplanerade spellinjer inte riktigt fungerar i praktiken finns det också härliga omgivningar att sjunka in i.

 

Mälarö GK Skytteholm

Landskap: Uppland

" Vinden sveper ofta in över de öppna vidder där Tommy Nordström skapade 27 hål, som i varierande grad lämnar en behaglig eftersmak av tidlös links-karaktär. Det är generellt tilltagna fairways, bunkrar med torvade kanter och greener som är mottagliga för en och annan rullande chip med järnklubbor av lägre valör. När ruffen inte är för matig är detta en kul golfinjektion med mängder av nya små nyanser att upptäcka vid varje nytt besök.

 

När GK

Landskap: Gotland

" Den har inte Visby GK:s förföriska vyer eller Slites skönt böljande layout. När Golfklubbs främsta vapen i jakten på den gotländska golfturisten är i stället den behagliga atmosfären och en lekfull bansträckning. Sex av hålen är utlagda i en gammal hage, där golfarna tidigare samsades med hästar, och det bidrar givetvis till att skapa en säregen spelupplevelse. Under sommaren utgör klubben en skön träffpunkt på östra Gotland och restaurangen bjuder in till trivsamma grillkvällar med underhållning och många glada skratt.

 

Sjöbo GK

Landskap: Skåne

" Vi bäddas in i majestätisk tallskog och spelar en bana som designmässigt har mycket gemensamt med de brittiska hed-banornas anslag. Svingelgräset och den strategiska bunkersättningen gör sitt till på denna front. Men också underlaget som är den näringsfattiga sandjord som denna typ av spel helst lever och frodas på. Det basala klubbhuset kanske får någon att höja på ögonbrynen. För oss andra understryker det bara att Sjöbo verkligen sätter
golfen i första rummet.

 

Skövde GK

Landskap: Västergötland

" Ronden börjar med ett kort par 4 som skriker efter att drivern ska luftas. Så fortsätter också ronden på Skövde GK. De som spelat någon av Peter Nordwalls andra utmaningar vet vad som väntar. Breda fairways och stora luriga greener där det inte alltid är lätt att hitta in till flaggan. Men framförallt också en lekfull variation av hålens utformning som sällan syns på andra håll.

FOTNOT: 2016 inledde Skövde GK en stor ombyggnation. Banarkitekten Christian Lundin, som tillsammans med Henrik Stenson uppdaterar Österåkers GK, har fått uppdraget att förändra anläggningen.  

 

Sommarro Golf

Landskap: Värmland

" Från Stora Torget i Karlstad tar det inte alltför många minuter att nå Sommarro Golf. 12-hålsbanan vid den gamla flygplatsen är inte bara ett
bra typexempel på den stadsnära och avslappnade anläggning som Golfsverige i nuläget inte kan överdosera på. Att 12-hålsbanan dessutom
är en ganska underhållande och snabbspelad skapelse som här och var andas lite links skadar inte direkt heller.

 

Säters GK

Landskap: Dalarna

" En del av hålen är varsamt utmejslade i skogsrum. Andra bär uppenbar parkkaraktär medan sjön Ljustern sätter prägel på resterande. Där har ni Säters Golfklubb i ett enda stort paket och kanske är det också mixen mellan de olika skepnaderna som gör banan rolig att spela. Sune Linde har valt att premiera taktiskt sinne framför längd på den här banan, vilket gör att det kan krävas något varv innan förväntningarna på resultat bör skruvas upp.

 

Timrå GK

Landskap: Medelpad

" Okej, peggar man upp på en golfbana belägen i ett kustdelta så borde man nånstans förstå vad som är att vänta. Ändå blir vi överraskade av att spela Timrå GK. För att det var sååå mycket vatten kunde vi aldrig föreställa oss. Men när väl den första skräcken lagt sig över alla hinder som ligger på längden, bredden och tvären så framträder en stark och väldigt vacker Sune Linde-layout, som hela tiden utvecklas i rätt riktning.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!