Dra till County Down!
Royal County Down innehåller åtminstone fem blinda slag, men klassas som en av världens bästa banor Foto: Getty Images

Dra till County Down!

Träningsområden i Florida, försäsong i Danmark och nordirländsk links. Det är lite av vad veckans "Fråga reseexperten" tar upp.

Vi är ett skönt grabbgäng som brukar åka och lira lite links vartannat år. Nu har turen kommit till mig att arrangera och jag har fluktat lite grann på Nordirland. Kan det vara något? Vi brukar spela en lite finare och dyrare bana och sedan lite mindre kostsamma. Alla tips mottages tacksamt.
 
Svar: Ja, när man landar i Belfast så undrar man ju hur i helsike det kan finnas bra golfbanor runtomkring. Utkanterna av staden ser ju ut som hej-kom-och-hjälp...
I mina ögon finns det tre banor man icke under några som helst omständigheter bör missa. Det är Royal County Down, Royal Portrush samt Portstewart.
Samtliga tillhör ju det högre prissegmentet men är å andra sidan värt vartenda penny. Det även i ösregn. Om man vill ha lite billigare varianter så gillar jag personligen Massereene GC nordväst om Belfast. Ca 30 pund i greenfee för en mysig liten parkland.
För ca 40 pund har du Lisburn GC strax sydväst om Belfast. Även det en tilltalande parkbana med känsla av gemyt.

Jag tänkte flyga till Florida för att träna en månad. Jag har försökt kolla själv, men det finns så oerhört många banor där. Det jag söker är en bra golf resort med speciellt bra träningsområde (speciellt för kortspelet och gärna med olimiterat antal driving range bollar) och bra gym möjligheter.
Har du några tips?

Svar: Din fråga har ett mycket enkelt svar, nämligen PGA Village i Port St. Lucie som ligger en liten bit norr om West Palm Beach. Där finns allt du efterfrågar. Framförallt är sanslöst bra träningsområde med bra träningsbollar samt magiska närspelsmöjligheter. Man har 7 olika sorters bunkersand man kan träna ifrån. Det blir inte bättre än så. Jag har varit där ett flertal gånger och tränat. Att sen banorna, som är tre till antalet, har designats av Tom Fazio och Pete Dye gör inte det hela speciellt mycket sämre, jag lovar...
Så du behöver inte direkt oroa dig för att behöva slå ut med järnsju på nåt hål för att en ettrig dogleg dyker upp 140m fram.
/Fredrick

Vid något tillfälle har jag begått säsongspremiär på Himmerland i Danmark och det har varit väldigt bra. Men det skulle vara kul att se något annat ställe också.
Vet du några bra platser för detta i Danmark?
 
Svar: Åker ni ner mot södra Jylland så finns Brundtland GolfCenter som både har boende och en bra bana där man kan veva loss ordentligt. Ligger förvisso mitt i ingenstans men Jylland är ju lite så. Inte speciellt långt ner till tyska gränsen och staden Kolding ligger också ganska tätt inpå. Andra banor i närheten att rekommendera är Royal Oak GC och Kolding GK. Royal Oak är en lång rackare med en hel del intressanta hål medans Kolding är en kort och knixig historia som kräver lite list för att bemästra.
/Fredrick
 

Vilken är egentligen den bästa tiden att åka till Arabemiraten att spela golf?? Det verkar ju vara billigare under sommaren, men är det ens möjligt att vara där då eller blir det för varmt?

Svar: Det är egentligen ingen slump att Europatouren lägger sina tävlingar i UAE just nu i januari/februari. Det är nämligen just nu som det är som behagligast därnere. Höstmånaderna går också bra men under sommarmånaderna är det ju dryga 40 grader varje dag i skuggan. Att då spela golf är det inte många som pallar.

 
Jag och min fru tänkte dra på en vårweekend i München i början av maj. Har du några tips på banor där?

Svar: München ja, denna härliga stad med Alperna i horisonten. Golf Resort Bad Griesbach strax utanför München har 4-5 banor som alla är spelvärda. Bernhard Langer har varit med och petat i några av dem och det borgar för tysk kvalitet. Jag har själv tagit mig runt Beckenbauer Course och gillar stället.
Strax söder om München och endast 10 minuter från motorvägen ligger Wittelsbacher GC, vars bana Audi Course, kandiderar till Ryder Cup 2018. Jag tror att den banan får arrangörsskapet och då kan det ju vara kul att ha spelat den. 6 800m från backtee skrattar man inte bort...