Cobra Golf firar 50 år med en guldsvart driver. Pressbild: Cobra

Grattis!

Cobra Golf fyller 50 år – släpper jubileumsdriver

Ett av de mest spelade märkena i Sverige fyller 50 år och lanserar en jubileumsdriver.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-13 Uppdaterad 2023-04-13

Idag, torsdag 13 april, fyller Cobra Golf 50 år. Märket har varit ett av de största på marknaden under lång tid och stått för flera innovationer genom åren, bland annat var de först med att stoppa grafitskaft i järnklubbor. Många stjärnspelare har haft Cobra-klubbor i bagen genom åren – Greg Norman, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Lexi Thompson, Johan Edfors och Jesper Parnevik för att nämna några.

Företaget grundades 1973 av Tom Crow, en australiensisk amatörmästare. I Sverige har Cobra haft ett gott anseende och stora marknadsandelar de senaste årtiondena, ofta klart bättre i jämförelse med den globala marknaden.
– Cobra har haft en fantastisk resa i Sverige sedan varumärket lanserades 1992. Sedan början av 2000-talet har Cobra hela tiden varit i toppen när det gäller marknadsandeler i Sverige och det har mycket att göra med att varumärket alltid har varit väldigt inkluderande för alla typer av golfare, säger Niklas Knutsson, Head of Golf Nordic Cobra Golf.

I samband med firandet släpper Cobra en jubileumsdriver i begränsad upplaga – Cobra 50 Years Aerojet Driver. Jubileumsdrivern har samma teknologier som originalet, men kommer i en mattsvart färg med detaljer i glänsande guld.

Resan fortsätter och nu hoppas företaget att de kan expandera ytterligare och erövra områden där de stundtals haft svårt att slå sig in.
– Cobra är varumärket som har lyckats bäst att tillverka produkter till alla typer av spelarkatergorier. Nu börjar en väldig intressant resa där Cobra på allvar kliver in på DP World Tour med en storsatsning för att nå fler av de bästa golfspelarna i världen, säger Niklas Knutsson.

Historia Cobra Golf

1973 Tom Crow från Australien startar Cobra Golf.
1975 Cobra lanserar The Baffler – världens första utility club, eller hybrid som den kallas för idag. The Baffler har ”rails” för att
klubban lättare ska glida genom gräset, en teknologi som Cobra använder än idag.
1985 Cobra blir först med att sälja järnklubbor med grafitskaft.
1991 John Daly vinner PGA Championship. I händerna har han en Cobra Ultramid Driver gjord av Kevlar, speciellt
utvecklad för Dalys höga klubbhastigheter.
1994 Cobra lanserar världens första järnset med oversized huvuden. Den större storleken gör klubborna extremt lättspelade jämfört med
de bladklubbor som då var standard.
2003 Ingen klubba har högre trampolineffekt än Cobra SS 370 som blir är världens
mest sålda driver 2003.
2010 PUMA köper Cobra från Acushnet. En av de första sakerna som nya Cobra PUMA Golf gör är att signera nya stjärnskottet Lexi
Thompson.
2012 Rickie Fowler skriver på för Cobra PUMA Golf och blir företagets stora ambassadör. 2014 är han topp 5 i alla fyra majors, en bedrift
som bara två andra golfare lyckats med, och 2015 vinner han The Players.
2013 I nya drivern AMP Cell lanserar Cobra världens första justerbara hosel som möjliggör att ställa drivern i sex olika loft.
2017 Cobra lanserar ONE Length, ett koncept där alla järnklubbor har samma längd på skaften. Tanken är att ha samma uppställning och samma sving med alla järn.
2021 Cobra gör comeback på puttermarknaden efter 16 år, och de gör det med världens första 3D-printade putters. Med en extremt lätt
3D-printad kärna av nylon kan vikt flyttas ut i hörnen och till träffytan.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-04-13
UtrustningCobraUtrustning
Rulla till toppen