101T, nytt järn från finska Takomo. Foto: Press

Utrustning

Spana in finska Takomos nya järn

Utforskar möjligheter att samarbeta med fitters i Sverige.

Text: Eric Franzén • 2022-06-15 Uppdaterad 2022-06-15

USA och Japan har i modern tid länge varit de två drivande territorierna när det gäller design och utveckling av nya golfklubbor. Men givetvis jobbas det också fram utrustning utanför dessa länder. Exempelvis i Åbo, Finland.

Där huserar Takomo som nu släpper sin tredje egendesignade järnmodell. 101T beskrivs som en förfinad version av bolagets första järn, 101, som här kommer med mer traditionella loft. Designen är fortfarande åt det kompaktare hållet där huvudet har en tunn topplinje, samtidigt som den ihåliga konstruktionen och den tunna träffytan bidrar med förlåtande egenskaper och skjuts i bollhastigheten.
– Vi gjorde några prototyptester med fyllda huvuden men fyllningen påverkade inte prestandan eller hållbarheten, så vi bestämde oss för att inte använda den. Vi lyckades designa huvuden så att fyllningen inte behövs för akustiken eller känslan, berättar Niklas Rimpi, marknadskoordinator på Takomo för Svensk Golf.

101T skeppas med KBS Tour och Tour Lite som skaftalternativ. Noterbart är att prisbilden är relativt låg, där ett set 101T med 4-PW kommer att kosta drygt 6 000 kr.
– Vår affärsmodell är DTC (direct to consumer) så vi säljer våra produkter bara via vår hemsida och vi har inga återförsäljare för att kunna erbjuda det bästa möjliga priset. Våra komponenter tillverkas i Japan, Kina och Taiwan och våra järnset lagras och skickas ifrån vårt lager i Hong Kong. Vi har inte ännu några fitters i Sverige men vi utforskar möjligheter till att samarbeta med privata fitters i olika platser, kommenterar Niklas Rimpi.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2022-06-15
UtrustningJärnJernTakomoUtrustning
Rulla till toppen