Linn Grant, avslappnad och spelsugen inför Scandinavian Mixed. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Linn Grant redo när titeln ska försvaras

Skrev golfhistoria i Halmstad förra sommaren – nu står Linn Grant i centrum

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

Linn Grant är på Ullna för att försvara sin titel i Volvo Car Scandinavian Mixed.

– Jag känner mig utvilad och har både energi och självförtroende, säger hon.

Det är 23-åringen från Viken, Helsingborg och Rya GK som står i händelsernas centrum inför torsdagens öppningsrunda.

Inför fjolårets start i Halmstad var veckan lugnare. Hon kom dit som en outsider, som en spelare i bästa form men ännu utanför rampljuset.

Under en historisk söndag var Linn Grant den nya svenska golfstjärnan som i överlägsen stil besegrat såväl manliga som kvinnliga motståndare. Som första kvinna fick hon ta emot en segerpokal på herrarnas DP World Tour.

Säsongen kom att innehålla sex tourvinster och avslutas med utnämningen till ”Årets Nykomling” på den svenska idrottsgalan.

– Segern i Halmstad kom att betyda mer än vad jag trodde just då. Det var en fantastisk vecka. Det är en speciell titel att försöka försvara, konstaterar Linn.

Hon kommer till Ullna i god form.
– Den känns okej. Men jag vet mer om formen efter morgonens runda. Man vet aldrig i förväg hur det ska gå, säger hon.

– Men jag behöver skjuta riktigt låga scorer för att hänga med. Banan är kort och trixig. Den som är rak från tee kommer att få otroligt många birdiechanser, tillägger Linn Grant, avslappnad och redo inför veckan på Ullna Golf & Country Club, till synes opåverkad av uppståndelse och uppmärksamhet.

Förra sommaren laddade hon med en festival i Göteborg – den här veckan kommer hon till Sverige efter en veckas ledighet och en studentfest i Nederländerna. Hon valde att avstå LPGA-tourens tävling i New Jersey.

När kravet på vaccinationsintyg för covid-19 har släppts har ovaccinerade Linn Grant äntligen kunna tävla på amerikansk mark. Hon tog sig till semifinal efter flera meriterande segrar i LPGA-tourens matchspelstävling.

Dessförinnan vann hon Jabra Ladies Open på Evian Resort, tillhörande Ladies European Tour. Hon har fått sina kvitton på att hennes spel håller för segrar och framskjutna placeringar även 2023.

– I efterhand känns det som att jag kan vara tacksam över allt som hänt. Om jag hade spelat oftare i USA hade jag sannolikt inte suttit här med samma självförtroende som jag fått idag. Det var absolut ett problem, att jag inte fick åka dit, men det fanns säkert någon mening med det, säger Linn.

Hennes väg uppåt på listorna kan med stor säkerhet fortsätta. Idag är Linn Grant rankad 22:a på Rolex Rankings, detta som bästa svenska på damgolfens världsranking.

Den här veckan är all hennes energi samlad för att göra Scandinavian Mixed 2023 till en så bra tävling som möjligt.

I sommar och höst väntar fyra majors plus Solheim Cup. Women’s PGA Championship avgörs på Grand Rapids i Michigan den 15–18 juni, US Women’s Open på Pebble Beach den 6–9 juli, Evian Championship i Frankrike den 27–30 juli, AIG Women’s Open på Walton Heath utanför London den 10–13 augusti.

Vad vi vet inför mästerskapen är att Linn trivs på engelska hedbanor och att hon nyligen vunnit på Evian.
– Pebble Beach blir förstås också en upplevelse att tävla på. Jag har aldrig varit där, jag har bara sett bilder och förstår att där finns mycket vatten och att det blåser ofta, säger Linn.

Hennes tankar om Ullna, förutom att banan prisas av samtliga spelare för sin kvalitet.
– Det blir extra viktigt att placera sig bra på greenerna. Där finns många falska fronter och avrinningar åt både höger och vänster. Det går att spela riktigt aggressivt på par 4:orna, säger Linn Grant.

Ungefär som i Halmstad för exakt ett år sedan.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07
TournyttDP World TourLadies European TourLinn GrantScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen