Jay Monahan ser inget problem med speltempot. Foto: Getty Images

PGA Tour

PGA Tour-kommissionären tycker inte spelet går långsamt

Har inga direkta planer på att göra några åtgärder gällande speltempo.

Text: Olof Åsgård • 2023-05-08 Uppdaterad 2023-05-08

Speltempot på tourerna, i synnerhet herrarnas PGA Tour, är ett omdebatterat ämne och har varit så under lång tid.

Senaste tiden har amerikanen Patrick Cantlay hamnat i skottgluggen och har fått utstå massiv kritik i sociala medier av golffans världen över för att han tar lång tid på sig ute på banan.

Cantlay har medgett att han tillhör den långsamma gruppen spelare men framhäver att rondtiderna i stort sett varit samma de senaste 20 åren. 

Spelare, inte bara Cantlay, betonar återigen att det är mycket som står på spel och om greenerna sedan är luriga och svårlästa så kommer det ta lite längre tid än vanligt, speciellt mot slutet av tävlingarna. 

Regeln är tydlig: 40 sekunder har spelarna på sig när det är deras tur att slå. 

Tappar spelarna mot framförvarande grupp kan de hamna ”på klockan”. Går det jättelångsamt kan det bli tal om böter i efterhand. Böter som inte kommer i närheten av prissummorna det spelas om. 

De som vill ha snabbare speltempo föreslår pliktslag som motmedel. 

Så här har det sett ut under lång tid och någon förändring för de som önskar det verkar inte komma om man tolkar PGA Tour-kommissionären Jay Monahans senaste uttalanden om saken. 

I en amerikansk radiointervju säger Monahan att touren inte har för avsikt att komma med några åtgärder gällande speltempot.
– Vi är i underhållningsbranschen. Vi är på TV. Titta på hur många gånger vi är klara i tid, om inte tidigare. Det är en frustration, för vi vill inte att folk ska stänga av TV:n före klockan 18, säger Monahan.

Angående varför tempot, trots att tävlingarna är klara före utsatt tid, ändå kritiseras förklarar Monahan så här:
– Det står mycket på spel när vi närmar oss avslutningen. Jag tror att det är de situationerna som gör golffans frustrerade, samtidigt måste man förstå att det är mycket på spel. Och att titta på saker för att höja tempot, jag menar, vi var klara med Zurich Classic 20 minuter för tidigt.

Monahan tror att allt kommer lösa sig självt nästa år med de nya upphöjda tävlingarna med begränsade startfält (60–80 spelare istället för som normalt 156). 
– Det (mindre startfält) är det enda du kan göra för att höja tempot, säger Monahan.

53 spelare spelade finalronden i årets The Masters. De gick i tvåbollar och startade från två tees. Ledarbollen med Jon Rahm och Brooks Koepka spelade i nästan fem timmar och fick enligt Koepka vänta vid varje slag och Rahm kunde till och med gå på toaletten sju gånger under ronden utan att de tappade på Patrick Cantlay och Viktor Hovland framför.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-08
TournyttJay MonahanPGA TourSpeltempoTournytt
Rulla till toppen