Om en objektiv och oberoende bedömning fanns på bordet så skulle spelarna på LIV få OWGR-poäng, anser Greg Norman.

OWGR

Norman: ”Utan LIV tappar världsrankingen trovärdighet”

”Vi litar på att medlemmarna i OWGR:s styrelse kommer att förstå och inse betydelsen av detta”, skriver LIV-chefen i ett brev.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-18 Uppdaterad 2022-08-18

Det är väl ingen överdrift att säga att Greg Normans nystartade LIV Golf Series och de två stora herrtourerna PGA Tour och DP World inte är de bästa vänner.
PGA Tour har stängt av spelare som gått över till LIV, Henrik Stenson blev av med sitt uppdrag som Ryder Cup-kapten när han skrev på för LIV, en domstol bestämde att tre LIV-spelare som kvalificerat sig till Fedex Cup-slutspelet inte skulle få delta. Bara för att nämna några av det som hänt mellan parterna den senaste tiden.
LIV Golf Series spelar sina tävlingar över 54 hål utan kvalgräns och tävlingarna ger inga världsrankingpoäng för spelarna.
Det gillar så klart inte LIV-chefen Greg Norman.

I ett brev till spelarna på LIV skriver han, enligt ESPN, att om en objektiv och oberoende bedömning fanns på bordet så skulle spelarna på LIV få OWGR-poäng (Official World Golf Rankings) inom en snar framtid.
Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka och Patrick Reed är några av de högt rankade spelare som nu långsamt åker neråt på världsrankingen efter tre spelade LIV-tävlingar utan rankingpoäng.
Johnson, exempelvis, har tappat från 13 till 21 på rankingen, så lågt har den förre världsettan inte rankats sedan 2015.

”Om inte LIV inkluderas så äventyras rankingens integritet, exakthet och trovärdighet. Vi litar på att medlemmarna i OWGR:s styrelse kommer att förstå och inse betydelsen av detta och att de kommer att behandla frågan med den respekt den förtjänar och i linje med deras uppgift som styrande av OWGR”, skriver Norman i brevet, enligt ESPN som kommit över en kopia.

14 kriterierLIV Golf International Series har spelat tre tävlingar hittills. De vanns av Carl Schwartzel, Branden Grace och Henrik Stenson.
Enligt LIV Golfs egna beräkningar, med hänsyn till hur starka startfälten var i respektive tävling, skulle Schwartzel ha klättrat från 125 till 85 efter sin seger, Grace från 128 till 78 och Stenson från 173 till 80.
Schwartzel är just nu rankad 121, Grace 139 och Henrik Stenson 176.

Det finns 14 kriterier för att en tävling ska räknas in på världsrankingen.
Kriterier som LIV Golf Series inte klarar. Som, exempelvis, att det ska finnas en kvalgräns efter 36 hål (LIV spelar 54 hål utan kvalgräns) och att startfältet består av minst 75 spelare (LIV:s tävlingar består av 48 spelare).
I styrelsen för OWGR sitter åtta personer däribland Jay Monahan, chefen för PGA Tour som alltså stängt av spelare som gått över till LIV, DP World Tours chef Keith Pelley, R&A-chefen Martin Slumbers och USGA:s chef Mike Whan. Ordförande är förre R&A-bossen Peter Dawson.
Fortsättning följer, som det brukar heta.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-18
TournyttDP World TourGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesOWGRPGA TourTournytt
Rulla till toppen