Saken är klar. Will Zalatoris är en vinnare på PGA Tour – och ny världsnia. Bild: Getty Images

PGA Tour

Till slut fick Zalatoris segerjubla

Vann Fedex St Jude Championship på tredje särspelshålet. Trots att det såg helt kört ut.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-15 Uppdaterad 2022-08-15

Will Zalatoris var den högst rankade spelaren i världen som inte lyckats vinna på PGA Tour. Amerikanen har varit nära men slutat tvåa tre gånger, varav två gånger i majors. Nu fick han äntligen den där vinsten.
Och som han fick den.
Zalatoris och Sepp Straka slutade båda på -15. Särspel. De delade två gånger på hål 18 (par 4). Efter det blev det hål 11. Ett par 3 med mycket vatten.
Zalatoris slog sin boll något för kort, såg ut att gå i vattnet men bollen studsade på stenmuren och stannade precis vid gräskanten. Torr men i princip ospelbar.
Sepp Straka behövde egentligen bara träffa green, var som helst, så skulle segern med största sannolikhet vara hemma. Straka slog i vattnet.
Båda spelarna fick gå till dropprutan. Straka hamnade i bunkern, Zalatoris ett par meter från flaggan. Plötsligt hade han fördelen. Zalatoris sänkte för bogey och saken var klar.

– Man ska väl inte säga ”det var på tiden” när det är ens andra år på touren men det var på tiden. Med tanke på hur nära jag varit i år var det skönt att äntligen lyckas. Det betyder mycket, sa Zalatoris efteråt.
25-årige Will Zalatoris vann Fedex St Jude Championship i Memphis och är därmed den andre spelaren på PGA Tour som tagit sin första titel i en slutspelstävling. Den första var Camillo Villegas (2008, BMW Championship).


Zalatoris såg dock inte ut som en vinnare på torsdagen. Han började med 71:a, ett över par och såg i stället ut att kunna missa kvalgränsen. På fredagen gick han runt på 63 slag, tog sig vidare till helgen och fortsatte med en 65:a på lördagen.
När det var dags för sista rundan var han två efter.
I och med segern, som gav 2 000 Fedex Cuppoäng, leder nu Will Zalatoris Fedex Cup – och han avancerade till nionde plats på världsrankingen.

Alexander Norén bröt tävlingen en bit in i andra rundan men är ändå klar för den andra slutspelstävlingen – BMW Championship som spelade på Wilmington CC denna veckan. Där får de 70 bästa på rankingen spela. Norén föll från 59 till 66.
Will Zaltoris (3 680 poäng) leder före Scottie Scheffler (3 556) och Cameron Smith (2 548).

LÄS MER: Zalatoris sparkade caddien mitt under tävlingenText: Bo Steffensen • 2022-08-15
TournyttFedex CupFedex St Jude ChampionshipTournyttWill Zalatoris
Rulla till toppen