Greg Norman och LIV Golf Investments gör en rejäl framstöt och utmanar de redan befintliga tourerna via Asian Tour // Foto: Getty Images

Nya Asian Tour expanderar – spelar ny tävling i England

Skapar en en ny minitour med tio tävlingar runt om i världen.

Text: Martin Strömberg • 2022-02-01 Uppdaterad 2022-02-02

Den här veckan spelas Saudi International på Asian Tour – en tävling som är en del av Asian Tours nya satsning finansierad av LIV Golf Investments – som investerar 300 miljoner pund under en tioårsperiod, motsvarande drygt 3,7 miljarder kronor, i Asian Tour och den nya expansionen som de kallar The International Series.

Inför veckans tävling offentliggjorde saudifinansierade LIV Golf Investments, med Greg Norman som frontfigur och vd, fler av sina planer för The International Series. Man kommer att spela minst tio tävlingar per år runt om i världen de närmaste tio åren. Den första spelas på thailändska Black Mountain 3-6 mars med en prissumma på 1,5 miljoner dollar. Det kan jämföras med de 12 miljoner dollar som man spelar om i samma veckas tävling på PGA Tour, Arnold Palmer Invitational, eller de 3,7 miljoner dollar som Puerto Rico Open, som är en av de mindre tävlingarna på PGA Tour, har i potten samma vecka. På DP World Tour spelas samma vecka Kenya Open med en total prispott på 1,75 miljoner euro eller nästan 2 miljoner dollar.

– Vi vill göra Asian Tour till en stark ny kraft på golfscenen. Jag har aldrig varit så här optimistisk när det gäller golfens framtid och alla tjänar på den här satsningen; professionella spelare, amatörer, gräsrotsgolfen, fans, ekonomier och samhällen, säger Greg Norman inför Saudi International.

Centurion Club kommer att bli en av tävlingsbanorna när The International Series sjösätts under årets Asian Tour. Foto: Getty Images

De flesta av tävlingarna i The International Series spelas i Asien eller Mellanöstern och ska ha en total prissumma på mellan 1,5 och 2 miljoner dollar, men man placerar också ett spett i ryggen på DP World Tour genom att arrangera en tävling på Centurion Club utanför London, nära Wentworth och DP World Tours huvudkontor, den 9–12 juni. Samma vecka spelas Volvo Car Scandinavian Mixed i Halmstad.

Ett antal kända spelare har valt att söka dispens från PGA Tour och DP World Tour för att spela Saudi International den här veckan, däribland Henrik Stenson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Xander Schauffele, Cameron Smith, Tyrrell Hatton, Phil Mickelson, Lee Westwood och Sergio Garcia. Också svenske Asian Tour-spelaren Björn Hellgren finns med i startfältet.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-02-01
TournyttTournytt
Rulla till toppen